szerző:
hvg.hu

Az utóbbi években nagyjából negyvenezer jómódú brit család szerződtetett szeptembertől július végéig bébiszittert. Többnyire egy fiatal európai nőt, aki a fedélért és némi zsebpénzért felügyelt a gyermekekre, és elvégzett bizonyos háztartási teendőket is. Csakhogy ez a rendszer most veszélyben van.

Ez az egy év a bébiszitternek is nagyon hasznos volt, hiszen angol nyelvtudása ugrásszerűen fejlődött és a szolgálat végén az összespórolt pénzből még be is utazhatta Nagy-Britanniát. Ez a rendszer, a felek kölcsönös megelégedésére, évtizedeken át működött, és az utóbbi években, az EU bővítése után, a vállalkozó kedvű közép- és kelet-európai fiataloknak is remek lehetőséget nyújtott a szigetország megismerésére, ráadásul alulnézetből, például az egyetemi tanulmányok megkezdése előtt. De most ezt a jól működő szisztémát veszély fenyegeti. 

Rebecca Haworth-Wood, a harminc brit bébiszitter ügynökséget tömörítő British Au Pair Agencies Association elnökasszonya közölte: felére csökkent a nagy-britanniai bébiszitter állásokra pályázó európaiak száma. Az egyébként németországi székhelyű, Au Pair World ügynökség konkrét számokkal is szolgált: 2015-első félévében még 21 ezer európai fiatal jelentkezett bébiszitteri állásra a szervezet hivatalos honlapján. De 2017 első felében már csak 12 ezer jelentkező volt. A Mumsnet brit honlapon a reménytelenül bébiszittert kereső angol anyukák panaszkodnak. Bejegyzéseik szerint eddig ők válogattak a jelöltek közül, most viszont nekik kell különböző csatornákon felhajtani a leendő bébiszittereket – írja a párizsi Le Figaro

A jelek szerint az őszi szezont 11 ezer olyan brit család bébiszitter nélkül kezdi, ahol korábban mindig volt háztartási alkalmazott. A probléma forrása természetesen a Brexit. Az európai fiatalok elbizonytalanodtak, érdemes-e ezután is Angliába menni dolgozni. A The Times pár napja megszellőztetett egy kormányzati tervet, amely szerint a Brexit véglegessé válása után is szabadon utazhatnak Nagy-Britanniába az uniós polgárok. De a munkavállalás körül még most is homály terjeng. Állítólag nem kell majd előzetes engedély, tehát afféle munkavállalói vízum, de a brit kormány a különböző gazdasági szektorokban kvótákkal és állami támogatással ösztönözné a cégeket a brit polgárok alkalmazására.

De mi lesz azokkal a szektorokkal, amelyekben már évtizedek óta szinte csak bevándorlók dolgoznak? Például az egészségügyben, ide értve a hétvégi ügyeleteket ellátó, többnyire közép-európai orvosokat, továbbá a kórházi ápolókat és az idősotthonok igencsak ember- és lélekpróbáló munkáját végző alkalmazottait. Mert a Brexitet büszkén megszavazó alsó középosztálybeli angolok ilyen munkát nem vállalnak. Bébiszitternek, ápolónak sem az ő lányaik szegődnek, hanem az általuk lenézett, kiutált külföldiek. Sok tehát még a kérdés, amelyekre egyelőre nincs válasz a Brexit utáni hogyan továbbot illetően.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!