szerző:
hvg.hu

Jóval több pénzzel támogatta az Orbán-kormány a multikat, mint a szocialista kormányok.

Másfélszer annyi pénzzel tömte ki a fideszes kormányzat a multinacionális cégek és a nagyvállalatok zsebét, mint a szocialista kabinetek - írja a Magyar Nemzet.

A lap az egyedi kormánydöntések adatait összesítette, és mindkét kormányzat esetében hat-hat évet vett figyelembe, az adatokból azonban azt látni, a Fidesz jóval több pénzt adott a multiknak, mint a szocialista kormányok:

  • a 2005–2010 között regnáló szocialista kormányok összesen 111,7 milliárd forintnyi állami támogatást adtak a cégeknek beruházásaikhoz, cserébe azok 24 290 új munkahelyet hoztak létre;
  • az Orbán-kormány ezzel szemben 2011–2016 között jóval többet, 164,9 milliárd forintnyi közpénzt juttatott a cégeknek, amelyek 1612,7 milliárd forintos beruházást valósítottak meg, és 25 092 új munkahelyet hoztak létre.

A 2010 óta regnáló Orbán-kormány tehát 47 százalékkal több pénzt adott a nagyvállalati szektornak, mint a szocialisták, de arányosan kevesebb munkahelyet hoztak így létre a cégek - a baloldali kabinetek idején kvázi 4,6 millió forintba kerölt egy újonnan létrejövő állás, míg az Orbán-kormány idején 6,6 millióba.

Tavaly ezzel szemben összesen 18 céggel kötött megállapodást a kormány, a vállalatok 267,9 milliárdnyi beruházási terveit a kabinet 63,5 milliárd forinttal támogatta, ennek során pedig 5549 új munkahely jött létre, vagyis állásonként 11,4 millió forintnyi közpénzt kaptak a vállalatok. Ezzel lényegében a kormány, a 2016-os bruttó átlagbérrel számolva 3,6 évre előre kifizette a munkások bérét, dde a beruházásoknak kb a negyedét ki is fizette.

A lap megemlít néhány kirívó esetet, a Hell energiaital-gyártó ugyanis 7 milliárd forintot kapott, amiért cserébe 320 új munkahelyet hozott létre, vagyis egy munkahely közel 22 millió forintba került, a kormány pedig lényegében 7 évre előre kifizette a munkások bérét.

A holland tulajdonban lévő NI Hungary Software és Hardware Gyártó Kft. 60 új állásért kapott 1,45 milliárd forintot kapott, ez azt jelenti, hogy munkahelyenként 24 milliót. 

A kormány ráadásul több esetben a kapacitásbővítést is támogatta, vagyis olyan vállalatok is kaptak az ingyenpénzből, akik már megtelepedtek Magyarországon, és sikeresek is, ezért kellett pluszban építkezniük.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!