szerző:
hvg.hu

Nincs béke Hódmezővásárhelyen, most rendkívüli közgyűlést hívatott össze a helyi Fidesz azzal, hogy majdnem egymilliárd forintot utak és járdák építésére költene, ezt a költségvetési tételekből csípné le. Márki-Zay Péter független polgármester szerint nincs miből.

Csaknem egymilliárd forint átcsoportosítását indítványozták a hódmezővásárhelyi fideszes képviselők, ezért hívatták össze a rendkívüli közgyűlést Márki-Zay Péterrel. A képviselők utakat és járdákat akarnak felújítani 940 millió forintból, ezért a február elején már elfogadott költségvetésben csoportosítanának át, elvennének egy kicsit a dologi, a személyi ráfordításokból, meg egy kicsit a fejlesztési pénzekből. Márki-Zay szerint viszont így megállna az élet a városban, nem lenne fűnyírás, télen hóeltakarítás.

A Fidesz-frakció elnöke, Hegedűs Zoltán szerint az egymilliárdos felújításokra azért van szükség, mert rossz állapotban vannak az utak, és a beruházást már tavaly nyáron, az azóta elhunyt polgármesterrel eltervezték. „Olcsó kampányfogás lett volna” – ezt Hegedűs válaszolta rögtön a rendkívüli közgyűlés elején Márki-Zay Péter kérdésére, hogy miért nem szerepeltették ezeket a költségeket a februárban elfogadott költségvetésben, ha már tavaly nyáron eltervezték. Enyhe derültséget váltott ki a teremben a válasz, és innentől elindult az adok-kapok.

„Kérem, hogy biztosítsa a közgyűlés rendjét” – erre egy másik képviselő kérte a polgármestert azzal, hogy ebben a teremben ez nem szokásos viselkedés. Márki-Zay további kérdéseire, amelyekkel azt szerette volna megtudni, miből fogják biztosítani a pénzt, illetve milyen költségbecslések állnak az átcsoportosítások mögött, már keményebb válasz érkezett.

„Ez itt Hódmezővásárhely közgyűlése, ez nem egy iskola, és a polgármester nem tanár. A képviselők gyakorolják Ön felett a munkáltatói jogokat. Ha valaki itt kérdezhet, az a tizennégy képviselő”

– vágott a polgármesternek Hegedűs Zoltán.

„Én pedig a választók felé tartozom elszámolással”

– reagált Márki-Zay.

A polgármester szerint az átcsoportosítások azonban még takarékoskodás mellett sem kivitelezhetők. Márki-Zay egyfelől arra hivatkozott, hogy a tervezett bevételek realizálása sem biztos, de megemlítette az önkormányzati cégek gazdálkodási nehézségeit is. Itt már a közgyűlés mellett dolgozó könyvvizsgáló segítségét hívta, aki szerint a prognosztizált forgalomnövekedés mellett az iparűzési adók jó eséllyel befolyhatnak, az önkormányzati tulajdonú cégek pótbefizetései, támogatásai pedig a költségvetésben kintlevőségekként szerepelnek, csak az önállóan gazdálkodó önkormányzati tulajdonú cégnél jelennek meg kötelezettségként. Akárhogy is bűvészkedtek a számokkal, az kiderült, hogy az önkormányzati cégek az utóbbi években veszteségesen működtek, akad olyan is, amelyiknél a tőkeveszteséget pótbefizetéssel kell kompenzálni.

A kétórás rendkívüli közgyűlésen szóba jött a tao-pénz, amelynek nyilvánosságra hozatalát követelte a polgármester, a sportügyekért is felelős képviselő pedig azzal vágott vissza, hogy azok már régóta nyilvánosak. Fekete Ferenc azért is megharagudott, mert  Márki-Zay Péter a támogatások „lenyúlásával” vádolta meg. A polgármester szerint viszont csak tisztázni szerette volna az ezzel kapcsolatos mendemondákat. De szóba jöttek a „gyanús közbeszerzések" is, a minősítést arra hivatkozva sérelmezték a képviselők, hogy az elmúlt években 51 milliárd forint összegben rengeteg közbeszerzést bonyolítottak le úgy, hogy összesen három esetben kellett visszavonni, akkor is adminisztratív hibák miatt. Márki-Zay szerint viszont beruházások sorát lehetett volna olcsóbban kihozni.

Végül Hegedűs Zoltán elégelte meg elsőként a hadiállapotokat, s kérte a polgármestert a napirend lezárására és a szavazás lebonyolítására. A polgármester egy fél perc alatt berekesztette az ülést azzal, hogy elnapolta.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!