szerző:
MTI / hvg.hu

Májusban lövi fel az első szlovák műholdat a SpaceX amerikai magánvállalat egy Falcon-9 típusú hordozórakétával a kaliforniai Vandenberg légi támaszpontról.

Az skCube nevű szerkezet magassága, szélessége és mélysége tíz centiméter, míg a súlya alig egy kilogramm. Szlovák szakemberek tervezték, ők is rakták össze. A műhold 450-720 kilométeres magasságban 90 percenként fogja megkerülni a Földet 28 ezer kilométeres óránkénti sebességgel.

A kocka alakú műholdat fedélzeti számítógéppel, elektromos és kommunikációs rendszerrel, érzékelőkkel és egy kis méterű kamerával is felszerelik. A zsolnai és a kassai egyetemen fejlesztett szerkezettel szeretnének kísérleti jelleggel a mély űrből és a Föld atmoszférájának felső rétegéből érkező nagyon hosszú rádióhullámokat befogni, emellett fényképeket is készítenek az űrből Szlovákiáról.

"Négy éve kezdtünk el álmodni arról, hogyan válhat Szlovákia tagjává annak az előkelő klubnak, amelynek nemzetei saját műholdat küldtek Föld-körüli pályára. Ma egy fontos mérföldkőhöz érkeztünk" - mondta Jakub Kapus, a szlovák űrprojektekkel foglalkozó szervezet vezetője a műhold bemutatóján. Szerinte az ilyen típusú, kisebb kísérletek elvégzésére alkalmas műholdak fejlesztése remek alkalmat ad a megfelelő szakértelem elsajátítására és tapasztalatok szerzésére.

Hozzátette: a legfőbb céljuk volt megmutatni azt, hogy Szlovákiában is megvan a lehetőség űrprojektek kivitelezésére, nemcsak az amerikai űrhivatal képes ilyen eredmények felmutatására.

A projekt oldala itt érhető el, három nyelven.