szerző:
HVG

Erős a gyanú, hogy cukorszirupot kevert a mézbe a dunavarsányi Aranynektár Kft. Ezért a hatóság bezáratta Magyarország legnagyobb, tavaly uniós támogatással felújított mézüzemét – értesült a HVG.

Április 4-én négy Pest megyei mézfeldolgozóban tartott ellenőrzést az állategészségügyi, a vám- és az adóhatóság, aminek eredményeképpen – miután súlyos szabálytalanságokat találtak – a dunavarsányi üzemet bezáratták. Külön pikantériája a helyzetnek, hogy az üzemet tavaly ősszel avatták fel, s a beruházáshoz az unió és a magyar költségvetés is hozzájárult. Az üzem az unión belül is nagynak számít, benne van az első tízben.

Tavaly egy brémai labor kimutatta, hogy a bolti forgalomba kerülő magyar mézek kétharmada hamis. Az Aranynektár mézeinek ára kilónként 100-200 forinttal alacsonyabbak, mint más termelőkéi. A HVG úgy értesült, a hó elejei razzián éppen a cukorszirup készítése közben érték tetten a kft. dolgozóit.

A nagy felbolydulást keltő üzembezárás részleteiről a csütörtökön megjelenő HVG-ban részletesen olvashat.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
MTI Plázs

Hamisított a mézek többsége, vizsgálat indult

Vizsgálatot rendelt el Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter miután a méhészek arról tájékoztatták, hogy egy független laboratóriumi vizsgálat eredményeként a magyar boltokban forgalmazott méz 70 százaléka hamisított.

HVG Hetilap

Mézvita

Az állat-egészségügyi hatóság mézvizsgálata a minták 10 százalékában talált minőségi kifogást.

Magyar gazdaság

Egy bödön méz

Néhány százmilliót keresett egy Wallishoz közeli projekttársaság azon, hogy a Magyar Fejlesztési Bank által korábban kistafírozott, ám mégiscsak összehuppant Európai Építő székházát megvette, majd rögvest továbbadta.

MTI Itthon

Tilos a mézes kampány

A Pest Megyei Területi Választási Bizottság határozatra szerint választási eljárást sértett Dabas fideszes polgármestere, mivel olyan mézet osztott a város idős emberei között, amelynek címkéjén saját arcképe látható - közölte a kifogást kezdeményező Dabasi Lokálpatrióta Egyesület polgármesterjelöltje.

MTI Plázs

Mire jó még a méz?

A gyógyító méz nemcsak édes, hanem savas is. A mézcukor könnyen felszívódik, illat- és aromaanyagai étvágyjavítók, fertőtlenítő, fájdalomcsillapító és nyugtató hatását is megtapasztalták már, akárcsak azt, hogy emésztésjavító, táplálja az izmokat, a májat és segíti a vízkiválasztást.

Gazdaság

Lépre csalnak: nagyüzemi mézhamisítás

A bolti mézek kétharmada hamis - tette közzé egy külföldi laboratóriumban végzett vizsgálat eredményét a méhészeti egyesület. A botrány kirobbantását a megvádolt méztöltők a konkurenciaharccal magyarázzák.