szerző:
MTI

Az Országgyűlés hétfőn lefolytatta az Orbán Viktor által beterjesztett "A nemzeti Együttműködésről" című politikai nyilatkozattervezet általános vitáját. A Lehet Más a Politika (LMP) támogatja a nemzeti együttműködést, a Fidesz "Nemzeti Együttműködésről" című politikai nyilatkozat-tervezetét azonban nem. A Jobbik homályos, de reménykeltő anyagnak tartja azt, az MSZP ugyanakkor nem támogatja.

Világnézeti, vallási és politikai meggyőződéstől függetlenül minden csatlakozni szándékozóra vonatkozik a Nemzeti Együttműködés - jelentette ki Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője hétfőn, az erről szóló politikai nyilatkozattervezet általános vitájában.

Mesterházy Attila a vitában elmondta: benyújtottak egy módosító indítványt, amelyben megfogalmazták az általuk elfogadható szöveget. A szocialista frakcióvezető hiteltelennek nevezte, hogy a Fidesz nemzeti együttműködésről beszél, és dokumentuma mottójában a béke, a szabadság és az egyetértés szavak szerepelnek. Azt kérdezte, hogy ha ezt komolyan gondolják, akkor az elmúlt nyolc évben miért nem ez a mottó vezette az akkori ellenzék politikáját. Közölte: nem értenek egyet azzal, hogy az ország 2010-ben szerezte volna vissza az önrendelkezését. Szerintük ez 1989-ben történt meg és ha igaz lenne, amit a Fidesz állít, akkor saját kabinetje sem lett volna legitim 1998 és 2002 között. 

Mesterházy Attila azzal sem ért egyet, hogy forradalmat vittek véghez az emberek tavasszal. Megjegyezte, ez a "hatalmas többség" 17 ezer szavazattal több ahhoz képest, amennyit 2006-ban az MSZP-SZDSZ közösen kapott. Helyén kell kezelni a dolgokat, a minősítésekkel érdemes a történelmi hűség szerint élni - fogalmazott. Álláspontja szerint a jövő pilléreiről szóló felsorolásból hiányzik a szabadság, a demokrácia és a társadalmi igazságosság.

Schiffer András (LMP) felszólalásában aláhúzta: az LMP minden mandátumot és minden képviselőcsoportot egyenlőnek tart, emellett nem vitatja a Fidesz jogát sem az alkotmányozásra, azonban úgy véli, hogy a párt adós maradt a közjogi terveivel: pontosan mit kívánnak tenni a magyar demokráciával, a közjogi rendszerrel. Rámutatott: az LMP egyetért azzal, hogy nemzeti együttműködésre és a pártok közötti párbeszédre van szükség, azonban ehhez nincs szükség új keretekre, mivel erre jelenleg is lehetőség van az Országgyűlésen belül.

Az LMP frakcióvezetője hangsúlyozta: akármilyen nagy felhatalmazást is kap egy pártszövetség, politikai programját a kormányprogramon belül kell elmondania. Aláhúzta: az LMP nem támogatja majd sem a Fidesz politikai nyilatkozatát, sem az MSZP alternatív nyilatkozat-tervezetét, mivel ezekben a nyilatkozatokban a beterjesztők hamis képzetet állítnak fel amikor szembeállítják a pártokat az emberekkel.

Úgy vélte, meg kell újítani a demokrácia húsz éve elhanyagolt szerkezetét, azonban nem szabad az 1989-ben kialakult kereteken túllépni. Az LMP a demokrácia megjavításában és megújításában partnere lesz akármelyik pártnak, de nem támogat semmilyen olyan döntést, amely túl kíván lépni a demokrácia keretein - tette hozzá.

Mile Lajos (LMP) felszólalásában szintén azt emelte ki, hogy az LMP nem fogja támogatni a Fidesz nyilatkozat-tervezetét, mivel szerinte az együttműködésbe beletartozik az ellenvélemény és a vita is.

Jávor Benedek (LMP) felszólalásában rámutatott: nem lehet egyetlen éjszaka alatt, vagy egy politikai nyilatkozat-tervezet elfogadásával megteremteni a nemzeti együttműködést. Úgy vélte, az együttműködés megvalósításához be kell vonni a teljes társadalmat a fontos döntések meghozatalába, meg kell erősíteni az "aktív állampolgárságot".

A Jobbik homályos, de reménykeltő anyagnak tartja a nyilatkozattervezetet. Vona Gábor Jobbik-elnök azt mondta, ha az anyagban benne rejlik az a vágy, hogy túllépjenek az elmúlt húsz éven, hogy megszabadítsák az Országgyűlést az MSZP frakciótól, akkor a Jobbik politikai, társadalmi értelemben is segítségére lesz a nyilatkozat megvalósulásának. Vona Gábor beszéde elején rosszallását fejezte ki, hogy Orbán Viktor kijelölt miniszterelnök nem vett részt az általa is jegyzett javaslat vitáján.

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
MTI Itthon

Varga Mihály: két "csontváz" biztosan van már

Varga Mihály szerint az általa vezetett gazdasági tényfeltáró bizottság két "csontvázat" biztosan rögzít majd: az egyik az államháztartással kapcsolatos, a másik pedig a Malév anyagi helyzetével.

Papp Emília Gazdaság

Devizahitelek forintra cserélése

Százmilliárdokat felemésztő, ráadásul erkölcsileg is romboló programmá válhat a lakossági devizahitelek forintra váltása. Más módszer is lenne a rossz adósok sorsának egyengetésére.

MTI Itthon

Hétfőn nyújtják be a "három csapás" törvényt

A Fidesz hétfőn benyújtja az Országgyűlésnek a "három csapás" néven ismert törvényjavaslatát, amely jelentősen szigorítaná a büntető törvénykönyvet - közölte a párt szóvivője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján kérdésre.

hvg.hu Itthon

A Jobbik máris emelné a tétet

A Jobbik egyik képviselője szerint megalázó követelmény a kettős állampolgársághoz előírt magyar nyelvtudás, s az erről szóló törvényt az új kormánynak még a Trianon-évforduló előtt el kellene fogadnia. A radikálisok a jelek szerint a Fidesz-kormány tervezett törvénymódosítását megalkuvásként állítják be.

MTI Itthon

A Fidesz megfelezné a Fővárosi Közgyűlés létszámát

Új irány 2010 címmel számos törvénytervezetet tartalmazó javaslatcsomagot nyújt be ma a Fidesz az Országgyűlésnek. Ebben szerepel a "három csapás" törvény, s egyéb szigorítások, valamint a helyhatósági választásokat és a Fővárosi Közgyűlést érintő módosítások.

MTI Itthon

4 ezer megawattnyi megújuló energiáról beszélt egy leendő államtitkár

Az elkövetkező kormányzati ciklusban a megújuló energiák részarányának növelése a cél, az elsődleges feladat, ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a hagyományos energiaforrásokra ne lenne szükség - mondta Illés Zoltán a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Mályi határában egy geotermikus kút megtekintésekor szerdán.

MTI Világ

"Irigylem tőletek a szlovákiai magyarokat"

Szlovákia akkor adna európai választ a magyar kormánynak a kettős állampolgárságot érintő kezdeményezésére, ha például nyilatkozatot fogadna el a Benes-dekrétumok érvénytelenítéséről, vagy az alkotmány bevezetőjében a "mi, a szlovák nemzet" kifejezést "mi, Szlovákia állampolgárai" kifejezésre módosítaná - állítja Lubos Palata neves cseh publicista abban az írásában, amely a Sme című szlovák liberális napilap hétfői kiadásában jelent meg a vélemény oldalon.