szerző:
MTI

A KDNP szerint a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) épületénél éhségsztrájkolók ellenzéki támogatása nem más, mint szánalmas politikai zavarkeltés és törvénytelen nyomásgyakorlás a közmédiára.

A kormánypárt csütörtöki közleményében tudatta, hogy a helyszínen tájékozódott a Kunigunda utcai MTVA-székház körül kialakult helyzetről Pálffy István, az Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottságának alelnöke.

A kereszténydemokrata képviselő szerint az ellenzéki pártok képviselőinek reggeli kordonbontása kimeríti a birtokháborítás fogalmát és nem áll messze a garázda viselkedéstől - olvasható a közleményben, amely szerint a KDNP-frakció szóvivője azt mondta: "a szocialisták 20 évvel lemaradtak a tisztességes közmédia követeléséről, miután elődpártjuk hozta létre a diktatórikus pártállami sajtót". Ezért az MTVA épületénél éhségsztrájkolók támogatása nem más, mint szánalmas politikai zavarkeltés és törvénytelen ellenzéki nyomásgyakorlás a közmédiára - olvasható a kommünikében. A KDNP felszólítja a székház és a terület tulajdonosát: tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a jogos birtokos MTVA háborítatlanul el tudja látni kiemelten fontos közfeladatát, az állampolgárok tájékoztatását.

A Kereszténydemokrata Néppárt tiszteletben tartja a demonstrálók jogait, azzal az elvárással, hogy véleményüknek csak a gyülekezési törvénynek megfelelően, közterületen, előre szabályosan bejelentett módon, rendőrségi engedély birtokában, a közintézményben folyó munka korlátozása nélkül adjanak hangot. Nem zaklathatják a dolgozókat és az arra járókat, róluk kizárólag személyiségi jogaik tiszteletben tartásával készíthetnek felvételt - hangsúlyozzák.     Mint írják, a KDNP szerint is alapvetően fontos a közönség joga, a tisztességes, pártatlan tájékoztatás a közmédiában, de éppen ezért szükséges, hogy minden politikai párt távol tartsa magát a hasonló demonstrációktól. Az ellenzék kordonbontása és demonstratív jelenléte nem szolgálja ezt a közérdeket, viszont ismételt és egyértelmű szándék az ország lejáratására, az állami intézmények működésének destabilizálására és a hazai érdekek érvényesítésének gyengítésére - értékeli a kormánypárt.

Éhségsztrájk az MTVA előtt
©

A közmédia gyártóbázisánál december 24-én húzta fel a közmédia biztonsági szolgálata a kordont a székház egyik bejárata elé, ezt a kordont kezdték meg csütörtök reggel összehúzni, ezért az éhségsztrájkolók nem tudtak bejutni az általuk használt helyre. A teljes összezárást az egyik aktivista úgy akadályozta meg, hogy beült a résbe.

Varju László független országgyűlési képviselő, a Demokratikus Koalíció politikusa, aki Lendvai Ildikó és Harangozó Tamás szocialista képviselőkkel érkezett a helyszínre, csavarkulccsal kezdte meg a kordon bontását, miután országgyűlési képviselői igazolványát felmutatta, és így a biztonsági őrök átengedték a kordonok között. Ezt látva a szimpatizánsok és a kint rekedt éhségsztrájkolók ledöntötték az MTVA főbejárata előtt felhúzott kordon bal oldalát, majd elfoglalták az éhségsztrájkolóknak eredetileg kijelölt helyet. Az események láttán a biztonsági őrök az épületbe távoztak.

A Televíziósok és Filmkészítők Független Szakszervezetének két alelnöke, Nagy Navarro Balázs és Szávuly Aranka december 10-én kezdett éhségsztrájkba a közszolgálati televízió óbudai székháza előtt. A tiltakozással azt követelték, hogy a Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnökének "kitakarási" ügye miatt bocsássák el az ügyben felelősséggel tartozó vezetőket.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!