szerző:
hvg.hu

Disszertációjában és köztársasági elnökként is meggyűlt a baja Schmitt Pálnak a helyesírással. Az államfőnek adományoztak már gyakorlófüzetet, és hamar a "helyesírásra képtelen” állandó jelzőre tett szert beiktatása után.

Mint azt a hvg.hu kiderítette: Schmitt Pál köztársasági elnök 1992-ben írt doktori disszertációjának nagy része szinte szóról szóra megegyezik egy bolgár sportkutató által még a nyolcvanas években írt tanulmány szövegével. A dolgozat ráadásul nem felel meg a doktori disszertáció alapvető követelményeinek sem, ennek ellenére summa cum laude minősítést kapott bírálóitól.

A dolgozat - ahogy az egyik bírálat is - ráadásul számos súlyos helyesírási hibát tartalmaz. A labdarúgás szót rendszerint rövid u-val írta a szerző, de a rövid vagy hosszú ékezetes betűk egyébként is sok gondot okoztak, rendszeresen felbukkan például a "kűzdősport", a "vizilabda", a "bírkózás"; ugyanígy problémát okoztak az egybe- és különírás egyszerűbb esetei is ("résztvesz" vagy "szervező bizottság").

Rengeteg bírálat

A köztársasági elnök beiktatása után azt mondta: olyan ügyekben igyekszik majd jeleskedni, amelyek az egész nemzet érdekét szolgálják. Ezért azt szeretné elérni, hogy a fiatalok éljenek egészségesebben, soha ne hagyjanak fel a tanulással, és beszéljenek szépen, választékosan magyarul. Ráadásul az ő javaslatára kapott alkotmányos védelmet a magyar nyelv. Schmitt ugyanakkor hamar szert tett a “helyesírásra képtelen” állandó jelzőre, mivel rendszeresen ortográfiai hibáktól hemzsegtek írásai. És úgy látszik, a rossz példa is ragadós, a Köztársasági Elnöki Hivatal számos mókás vagy bosszantó hibát vétett az utóbbi szűk másfél évben. Ezekből szemlézünk.

©

Mint azt elsőként a Hírszerző megírta, az államfő két helyesírási hibát is elkövetett, amikor üdvözlő sorokat írt egy vidéki étterem személyzetének. Schmitt Pál azt írta: "Első álamfői látogatásom első álomásán. Köszönettel: Schmitt Pál, 2010. szept. 7."

2010 novemberében a Köztársasági Elnök Hivatala javaslatot nyújtott be az alkotmány-előkészítő bizottsághoz. Ebben a hivatal Isten országáról, a Sátán birodalmáról és az alkotmányozó hatalom isteni eredetéről értekezett. A gondolatmenetben a helyesírási hibák mellett fogalmi félreértés is volt, a szöveg egy helyen összekeverte az örök tökéletességet jelentő abszolútumot az egyetemi végbizonyítványt jelentő abszolutóriummal. A javaslatot később eltávolították az internetről.

2011. január 1-jén a KEH honlapján megjelent az államfő újévi beszédének szövege, amelyben súlyos helyesírási hibák voltak. A Himnusz első két sorában például összesen három hibát lehetett felfedezni.

Áprilisban Schmittet helyesírási gyakorlófüzettel ajándékozták meg.

Májusban javítani kellett egy frissen kinevezett egyetemi tanár nevét egy, a Magyar Közlönyben már megjelent határozatban. Schmitt egy korábbi határozatában "Dr. Vígvári Tamást" nevezte ki egyetemi tanárrá, később a nevet "Dr. Vigvári Andrásra" javította egy új határozattal. Ebből kiderül, hogy az eredeti döntésben nemcsak a tanár keresztnevét rontották el, hanem a vezetéknevét is elírták.

Júliusban a köztársasági elnök részvétnyilvánító levelet küldött a norvég királynak a robbantás és mészárlás után, ám a címzett nevét elírta: V. Harald helyett V. Harold állt a hivatalos levélben.

hvg.hu Napi merítés

Plágium, átdolgozás, átvétel - mit engedélyez a jog?

Schmitt Pál 1992-es disszertációját Nikolaj Georgiev dolgozatával összevetve jól látható, hogy szinte szó szerint megegyező, vagy némileg módosított hosszú mondatokat, bekezdéseket tartalmaz a két szöveg. Vannak olyan esetek, amikor az átvételt vagy az átdolgozást lehetővé teszi a jog, ezeket járja körbe a Szerzői jog a XXI. században blog.

hvg.hu/MTI Itthon

Schmitt Pál hivatala visszautasítja a plágiumvádakat

A köztévé híradójában és közleményben reagált a Köztársasági Elnöki Hivatal a Schmitt Pál doktorijával kapcsolatban felmerült plágiumgyanúra. A KEH szerint az államfő és a bolgár Nyikolaj Georgijev baráti kapcsolatot ápoltak és egy forrásból írták meg disszertációjukat. A hivatal egyben visszautasítja a plágium vádját. A hvg.hu arra kéri az államfő hivatalát, hogy nevezze meg Schmitt Pál dolgozatának forrásait.

hvg.hu Itthon

Plágiumbotrányok külföldről: van, aki többet veszített doktori címénél

Plágiumügyekben a németek vezetik a képzeletbeli ranglistát: tavaly több politikus is botrányba keveredett. A legnagyobb visszhangja Karl-Theodor zu Guttenberg német védelmi miniszter ügyének volt, aki végül lemondott posztjáról. Kínában, Franciaországban, Ukrajnában is divat a „szabad kölcsönzés”. Magyarországon politikus még nem keveredett plágiumügybe, de egy tanár, egy dékánjelölt és több diák lebukott már.

hvg.hu Itthon

Plágiumgyanú Schmitt ellen: vizsgálatra lehet szükség

Vizsgálatra van szükség Bazsa György, a Magyar Akkreditációs Bizottság elnöke szerint annak kiderítésére, hogy valóban koppintotta-e doktori dolgozatát Schmitt Pál. A cím visszavonása az adott egyetem doktori iskolájára tartozik. Rácz Károly, a Semmelweis Egyetem doktori tanácsának vezetője nem kívánta kommentálni a konkrét ügyet, azt hangsúlyozva, hogy a kisdoktori címet nem az 1993-ban bevezetett Ph.D. fokozatot adó doktori iskolában szerezték.

György Miklós Itthon

Súlyos plágiumgyanú Schmitt Pál doktori értekezése körül

Schmitt Pál köztársasági elnök 1992-ben írt doktori disszertációjának nagy része szinte szóról szóra megegyezik egy bolgár sportkutató által még a nyolcvanas években írt tanulmány szövegével – derítette ki a hvg.hu. A dolgozat ráadásul nem felel meg a doktori disszertáció alapvető követelményeinek sem, ennek ellenére summa cum laude minősítést kapott bírálóitól.