szerző:
hvg.hu

Disszertációjában és köztársasági elnökként is meggyűlt a baja Schmitt Pálnak a helyesírással. Az államfőnek adományoztak már gyakorlófüzetet, és hamar a "helyesírásra képtelen” állandó jelzőre tett szert beiktatása után.

Mint azt a hvg.hu kiderítette: Schmitt Pál köztársasági elnök 1992-ben írt doktori disszertációjának nagy része szinte szóról szóra megegyezik egy bolgár sportkutató által még a nyolcvanas években írt tanulmány szövegével. A dolgozat ráadásul nem felel meg a doktori disszertáció alapvető követelményeinek sem, ennek ellenére summa cum laude minősítést kapott bírálóitól.

A dolgozat - ahogy az egyik bírálat is - ráadásul számos súlyos helyesírási hibát tartalmaz. A labdarúgás szót rendszerint rövid u-val írta a szerző, de a rövid vagy hosszú ékezetes betűk egyébként is sok gondot okoztak, rendszeresen felbukkan például a "kűzdősport", a "vizilabda", a "bírkózás"; ugyanígy problémát okoztak az egybe- és különírás egyszerűbb esetei is ("résztvesz" vagy "szervező bizottság").

Rengeteg bírálat

A köztársasági elnök beiktatása után azt mondta: olyan ügyekben igyekszik majd jeleskedni, amelyek az egész nemzet érdekét szolgálják. Ezért azt szeretné elérni, hogy a fiatalok éljenek egészségesebben, soha ne hagyjanak fel a tanulással, és beszéljenek szépen, választékosan magyarul. Ráadásul az ő javaslatára kapott alkotmányos védelmet a magyar nyelv. Schmitt ugyanakkor hamar szert tett a “helyesírásra képtelen” állandó jelzőre, mivel rendszeresen ortográfiai hibáktól hemzsegtek írásai. És úgy látszik, a rossz példa is ragadós, a Köztársasági Elnöki Hivatal számos mókás vagy bosszantó hibát vétett az utóbbi szűk másfél évben. Ezekből szemlézünk.

©

Mint azt elsőként a Hírszerző megírta, az államfő két helyesírási hibát is elkövetett, amikor üdvözlő sorokat írt egy vidéki étterem személyzetének. Schmitt Pál azt írta: "Első álamfői látogatásom első álomásán. Köszönettel: Schmitt Pál, 2010. szept. 7."

2010 novemberében a Köztársasági Elnök Hivatala javaslatot nyújtott be az alkotmány-előkészítő bizottsághoz. Ebben a hivatal Isten országáról, a Sátán birodalmáról és az alkotmányozó hatalom isteni eredetéről értekezett. A gondolatmenetben a helyesírási hibák mellett fogalmi félreértés is volt, a szöveg egy helyen összekeverte az örök tökéletességet jelentő abszolútumot az egyetemi végbizonyítványt jelentő abszolutóriummal. A javaslatot később eltávolították az internetről.

2011. január 1-jén a KEH honlapján megjelent az államfő újévi beszédének szövege, amelyben súlyos helyesírási hibák voltak. A Himnusz első két sorában például összesen három hibát lehetett felfedezni.

Áprilisban Schmittet helyesírási gyakorlófüzettel ajándékozták meg.

Májusban javítani kellett egy frissen kinevezett egyetemi tanár nevét egy, a Magyar Közlönyben már megjelent határozatban. Schmitt egy korábbi határozatában "Dr. Vígvári Tamást" nevezte ki egyetemi tanárrá, később a nevet "Dr. Vigvári Andrásra" javította egy új határozattal. Ebből kiderül, hogy az eredeti döntésben nemcsak a tanár keresztnevét rontották el, hanem a vezetéknevét is elírták.

Júliusban a köztársasági elnök részvétnyilvánító levelet küldött a norvég királynak a robbantás és mészárlás után, ám a címzett nevét elírta: V. Harald helyett V. Harold állt a hivatalos levélben.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
hvg.hu Napi merítés

Plágium, átdolgozás, átvétel - mit engedélyez a jog?

Schmitt Pál 1992-es disszertációját Nikolaj Georgiev dolgozatával összevetve jól látható, hogy szinte szó szerint megegyező, vagy némileg módosított hosszú mondatokat, bekezdéseket tartalmaz a két szöveg. Vannak olyan esetek, amikor az átvételt vagy az átdolgozást lehetővé teszi a jog, ezeket járja körbe a Szerzői jog a XXI. században blog.

hvg.hu/MTI Itthon

Schmitt Pál hivatala visszautasítja a plágiumvádakat

A köztévé híradójában és közleményben reagált a Köztársasági Elnöki Hivatal a Schmitt Pál doktorijával kapcsolatban felmerült plágiumgyanúra. A KEH szerint az államfő és a bolgár Nyikolaj Georgijev baráti kapcsolatot ápoltak és egy forrásból írták meg disszertációjukat. A hivatal egyben visszautasítja a plágium vádját. A hvg.hu arra kéri az államfő hivatalát, hogy nevezze meg Schmitt Pál dolgozatának forrásait.

hvg.hu Itthon

Plágiumbotrányok külföldről: van, aki többet veszített doktori címénél

Plágiumügyekben a németek vezetik a képzeletbeli ranglistát: tavaly több politikus is botrányba keveredett. A legnagyobb visszhangja Karl-Theodor zu Guttenberg német védelmi miniszter ügyének volt, aki végül lemondott posztjáról. Kínában, Franciaországban, Ukrajnában is divat a „szabad kölcsönzés”. Magyarországon politikus még nem keveredett plágiumügybe, de egy tanár, egy dékánjelölt és több diák lebukott már.

hvg.hu Itthon

Plágiumgyanú Schmitt ellen: vizsgálatra lehet szükség

Vizsgálatra van szükség Bazsa György, a Magyar Akkreditációs Bizottság elnöke szerint annak kiderítésére, hogy valóban koppintotta-e doktori dolgozatát Schmitt Pál. A cím visszavonása az adott egyetem doktori iskolájára tartozik. Rácz Károly, a Semmelweis Egyetem doktori tanácsának vezetője nem kívánta kommentálni a konkrét ügyet, azt hangsúlyozva, hogy a kisdoktori címet nem az 1993-ban bevezetett Ph.D. fokozatot adó doktori iskolában szerezték.

György Miklós Itthon

Súlyos plágiumgyanú Schmitt Pál doktori értekezése körül

Schmitt Pál köztársasági elnök 1992-ben írt doktori disszertációjának nagy része szinte szóról szóra megegyezik egy bolgár sportkutató által még a nyolcvanas években írt tanulmány szövegével – derítette ki a hvg.hu. A dolgozat ráadásul nem felel meg a doktori disszertáció alapvető követelményeinek sem, ennek ellenére summa cum laude minősítést kapott bírálóitól.