szerző:
MTI

A Jobbik képviselői a BRFK által garázdaság bűncselekményének minősített EU-zászlóégetés ügyében sem bújnak mentelmi joguk mögé; az ellenzéki párt által az MTI-hez vasárnap eljuttatott közlemény szerint a rendőrség jogértelmezése téves.

A BRFK kommunikációs osztálya szombat este arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság a Jobbik aznapi rendezvényén történtek miatt két emberrel szemben tesz feljelentést garázdaság bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja miatt az ügyben hatáskörrel rendelkező Központi Nyomozó Főügyészségen.
A demonstráción Vona Gábor, a párt elnöke az Európai Unióból való kilépés szükségességét hangsúlyozta. A rendezvény végén Novák Előd, a Jobbik alelnöke a színpadra szólította Murányi Leventét, a párt másik alelnökét, akit 56-os szabadságharcosként mutatott be. Ők ketten együtt gyújtották meg és égették el az Európai Unió zászlaját, amelyet közben öngyújtóba való benzinnel locsoltak.
A Jobbik vasárnapi közleménye szerint "egy idegen nemzet zászlajának elégetése is kizárólag erkölcsileg volna elítélhető, most azonban csak egy intézményrendszerrel szembeni akció történt, ami ugyanúgy szimbolikus, mint például a "Vesszen Gyurcsány!" felkiáltás".
Mint írták, a BRFK ráadásul nem szabálysértés, hanem erőszakos jellegű bűncselekmény miatt tett feljelentést, amely miatt akár öt évig terjedő szabadságvesztés járna az ’56-os politikai elítélt Murányi Leventének.
A párt közlése szerint Novák Elődöt jogtalanul állította elő a rendőrség EU-ellenes plakátragasztás miatt a 2003-as népszavazás előtt - s azóta eddig összesen öt esetben. "A bíróság évekkel később jogerősen megállapította, hogy a karhatalom törvénytelenül kobozta el az unióellenes plakátokat, melyek önkényuralmi rendszerként mutatták be az EU-t. A Jobbik felszólítja a rendőrséget, hogy végre hagyjon fel a magyar függetlenséget, szabadságot szorgalmazók megfélemlítésével!" - olvasható a közleményben.
A párt szerint rendőrség jogértelmezése önkényes, de "ha az EU nyomására a kormányzat visszamenőlegesen úgy módosítaná a Btk.-t, hogy törvényesen büntethető legyen az uniós zászló égetése, a Jobbik képviselői akkor sem bújnak mentelmi joguk mögé, sőt, a nemzeti ellenzék eltörölné e jogintézményt".