szerző:
hvg.hu

Egyetemi hálózatok tiltakoznak a politikai zsarolás ellen, az Oktatói és a Hallgatói Hálózat is szolidaritásukról biztosították Tulassay Tivadart, a Semmelweis Egyetem távozó rektorát.

Az Oktatói és a Hallgatói Hálózat tagjai is szolidaritásukról biztosítják Dr. Tulassay Tivadart, a Semmelweis Egyetem rektorát, aki vasárnap - három hónappal mandátumának lejárta előtt - közölte: távozik posztjáról.

A rektor a Nemzeti Erőforrás Minisztérium vele szembeni bizalomvesztésével indokolta távozását, egyben kijelentette: etikailag, szakmailag és jogilag is magáénak érzi és támogatja az egyetem szenátusának Schmitt Pál kisdoktori címének visszavonásáról szóló döntését.

Tulassay Tivadar
©

Mint ismeretes, a Semmelweis Egyetem Szenátusa március 29-i döntésében a tudomány etikai normáit figyelembe véve visszavonta Schmitt Pál egyetemi kisdoktori fokozatát. Döntésével az egyetem vezetése nyilvánvalóvá tette, hogy számára a tudományos közösség szakmai-etikai elvárásai mérvadóak, és nem az aktuális kormányhatalom politikai akarata - olvasható az Oktatói és a Hallgatói Hálázat közös közleményében.

Az Oktatói és a Hallgatói Hálózat közleményében emellett megköszönik dr. Tulassay Tivadarnak a magyar tudomány és a magyar felsőoktatás melletti kiállást, illetve kifejezik "tiltakozásukat az ellen a kormányzati gyakorlat ellen, amely a felsőoktatási intézményeknek a fenntartóktól való függését politikai zsarolásra használja fel, és amely semmibe veszi az egyetemi és a tudományos élet autonómiáját".

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!