szerző:
Neizer Anita

A körmendi kórház korábbi üzemeltetőjének, a Medisyst Kft.-nek, nem pedig az önkormányzati cégnek jár a kéthavi, gógyító munkáért járó finanszírozás - erről döntött jogerősen a bíróság. Mindez azt jelenti, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak (OEP) 150 millió forintot kell visszavennie, a májustól állami kézbe kerülő körmendi kórháztól. Az OEP a Hospinvesttel több fronton is perben áll, s ha hasonlóan végződnek az eljárások, akkor az államnak több milliárdot kell visszavennie a kórházaktól, és azt a felszámolás alatt álló Hospinvestnek adnia.

Jogerős ítélet született abban a perben, amelyik a körmendi kórház korábbi üzemeltetője, a Medisyst Kft. és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) között zajlott. Az április 19-i döntés szerint a magánvállalkozást illeti meg a 150 millió forint értékű finanszírozás, amelyet így a már államosított körmendi kórháznak vissza kell fizetnie. Hasonló sors várhat a Hosinvest-birodalom egykori kórházaira is.

Mindketten maguknak követelték

A Hospivestből még 2006-ban vált ki Kern József, az egyik alapító tag, és beindította a Medisyst Kft.-t, amely a tapolcai, mezőtúri és körmendi kórházakat üzemeltette. 2009-ben, a Hospinvest csődje után nem sokkal a Medisyst is bejelentette, hogy kiszáll a kórházbizniszből, az intézmények üzemeltetését pedig átadta az érintett önkormányzatoknak.

Csakhogy a 2010. februári átadást megbonyolította, hogy akkor három hónapos csúszással fizette ki az OEP a gyógyító munka után járó közfinanszírozást.  2009 decemberében és 2010 januárjában még a Medisyst-csoporthoz tartozó Dr. Batthyány Strattmann László Kórház Egészségügyi Szolgáltató (BSL) Kft. üzemeltette a körmendi kórházat, az önkormányzat pedig még az év elején új céget alapított.

Az OEP márciusban mindkét üzemeltetőnek kiutalta a kéthavi finanszírozást, s amikor észlelte a tévedést, a korábbi működtetőtől követelte vissza, mert szerintük jogoson az önkormányzati cégnek jár a kiutalt összeg. Igaz, decemberben és januárban az önkormányzati cégnek nem kellett bért sem fizetniük, szerződésük sem a beszállítókkal, sem az egészségbiztosítóval nem volt, mivel csak januárban alakultak meg.

Többször is tüntettek a magánbefektetők ellen

Az OEP úgy foglalt állást, hogy amikor BSL 2007-ben átvette a kórházat, az önkormányzat is lemondott az egyébként neki járó finanszírozásról a magáncég javára. Ám a fordított helyzetet már nem foglalták bele az átadás-átvételi szerződésbe. Így a Medisyst végül beperelte az OEP-et.

A jogerős ítéletet múlt csütörtökön hirdették ki, eszerint annak jár a kéthavi finanszírozási összeg, aki akkor a szolgáltatást nyújtotta, azaz a Medisystnek – mondta Kern József, a cég tulajdonosa a hvg.hu-nak. Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a kiutalt 150 millió forintot és annak kamatait vissza kell vennie az OEP-nek a körmendi kórháztól, a magánvállalkozás viszont megtarthatja azt.

Az állam fizet az államnak

Az ítélet mostani meghozatala a kórházállamosítás fényében is érdekes. Az állam január elsejétől már átvette a megyei kórházakat, hétfőn pedig az Országgyűlés úgy döntött, hogy május elsejétől a városi kórházak is erre a sorsa jutnak. Az eddig is nyilvánvaló volt, hogy az állam számos csődközelben lévő kórházat vesz magához, de a körmendi kórházat úgy kell átvenniük, hogy kéthavi finanszírozásuk ugrott. Hogy mennyire húsba vágó a pénzelvétel, azt jól érzékelteti, hogy az elmúlt években a sztrájkkal való fenyegetőzéstől vagy épp a könyörgéstől sem riadtak vissza a kórházak, hogy kapjanak plusz pénzt. A pénzelvételt és az ítéletet sem körmendi kórház, sem az önkormányzat, sem az OEP nem akarta kommentálni. Utóbbi azzal hárította el érdeklődésünket, hogy még nem kapták kézhez az ítéletet. 

A finanszírozás elvonása egyébként akár fel is gyorsíthatja a körmendi kórház átalakítását, az intézmény ugyanis fent van az egészségügyi államtitkárság fekete listáján. A sajtóban eddig kiszivárgott hírek szerint a 77 ágyas kórházban ugyan megmarad a jelenlegi sebészeti ellátás, viszont megszűnik a szülészet-nőgyógyászati fekvőbeteg ellátás, a belgyógyászat esetében járóbeteg-szakellátás, illetve krónikus és rehabilitációs ellátás lesz.

Még nem fizetett beszállítóinak a Hospinvest

A kórházátalakításba azonban nemcsak a körmendi kórház ügye szólhat bele a következő években: az OEP ugyanis az összes Hospinvesttől átvett kórházak esetében az új üzemeltetőnek utalta a pénzt, így ők is beperelték az egészségbiztosítót. A kiskunhalasi, gyöngyösi, egri, hatvani kórházak üzemeltetésével foglalkozó Hospinvest 2009-ben jelentett csődöt, azóta áll felszámolás alatt. Egyelőre egyetlen beszállítnak sem tudta kifizetni a tartozásait, mert a Medisysthez hasonlóan a finanszírozási pénzek miatt perben állnak az OEP-pel. Kollányi Gábor, a cég elnöke 2009-ben úgy számolt, hogy távozásuk után 3,3 milliárd forint illeti meg őket.

Az OEP azonban az összes kórház esetében ugyanúgy foglalt állást: az nem a Hospinvestet, hanem az új szolgáltatókat illeti meg, így 2009 szeptemberében már az önkormányzati kórházüzemeltetőknek utalta a korábbi hónapok gyógyító munkájáért járó finanszírozást.

A Hospinvest-birodalom legnagyobb botránya Egerben volt, a magukat egri kórházvédőknek nevezők és fideszes politikusok már akkor vészharangot kongattak, amikor a szocialista városvezetés magánkézbe adta a kórház működtetését. A közel egyéves működtetést folyamatos tüntetések tarkították, a csőd bejelentése és a cég kiszállása után az OEP egyhavi finanszírozást nem a Hospinvestenek, hanem az önkormányzati szolgáltatónak fizetett ki. Első fokon a bíróság a Hospinvest javára döntött, a jogerős ítélet azonban legkorábban jövő év elején születhet meg. A felszámolást végző TM-Line-nál a hvg.hu-nak azt mondták, hogy addig nem születik ebbe az ügyben ítélet, amíg egy másik, az OEP-pel folytatott nemperes eljárás le nem zárul.

Hasonlóan felfüggesztették a finanszírozásról szóló pereket a gyöngyösi, hatvani és kiskunhalasi kórházak esetében is.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!