szerző:
hvg.hu

Az úgynevezett valódi alkotmányjogi panasz intézménye eltávolítja az Alkotmánybíróságot a napi politikától és a politikamentes, semleges bírói szervezetek irányába mozdítja el a testületet - fejtette ki az Alkotmánybíróság (Ab) elnöke hétfőn a németországi Potsdamban.

Paczolay Péter
©

A potsdami egyetem jogtudományi kara és a berlini magyar nagykövetség közös rendezésű tudományos tanácskozásán Paczolay Péter elmondta: az úgynevezett actio popularis - az egyéni érintettség nélkül, bárki által megindítható utólagos normakontroll - megszüntetésével csökken az utólagos normakontroll "gyakran átpolitizált" formájának a jelentősége, az alkotmányjogi panasz lehetőségeinek bővülésével pedig a mindennapi, egyéni jogsérelmek orvoslása kerül előtérbe.    

Az Ab elnöke után felszólaló Darák Péter, a Kúria elnöke előadásában ehhez hozzáfűzte: pozitív fejlemény a valódi alkotmányossági panasz megjelenése, egyebek mellett azért, mert az új feladatmegosztás révén a bírák nemcsak a szokásos jogi normákat, de az alaptörvényt is napi szinten alkalmazzák.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!