Paczolay elmondta, mi távolítja el az Alkotmánybíróságot a napi politikától

2012. május 07., hétfő, 18:50 • Utolsó frissítés: 2012. május 07., hétfő, 19:27
Szerző:


Címkék: ; ; ;

Az úgynevezett valódi alkotmányjogi panasz intézménye eltávolítja az Alkotmánybíróságot a napi politikától és a politikamentes, semleges bírói szervezetek irányába mozdítja el a testületet - fejtette ki az Alkotmánybíróság (Ab) elnöke hétfőn a németországi Potsdamban.

Paczolay Péter

Fotó:

A potsdami egyetem jogtudományi kara és a berlini magyar nagykövetség közös rendezésű tudományos tanácskozásán Paczolay Péter elmondta: az úgynevezett actio popularis - az egyéni érintettség nélkül, bárki által megindítható utólagos normakontroll - megszüntetésével csökken az utólagos normakontroll "gyakran átpolitizált" formájának a jelentősége, az alkotmányjogi panasz lehetőségeinek bővülésével pedig a mindennapi, egyéni jogsérelmek orvoslása kerül előtérbe.    

Az Ab elnöke után felszólaló Darák Péter, a Kúria elnöke előadásában ehhez hozzáfűzte: pozitív fejlemény a valódi alkotmányossági panasz megjelenése, egyebek mellett azért, mert az új feladatmegosztás révén a bírák nemcsak a szokásos jogi normákat, de az alaptörvényt is napi szinten alkalmazzák.

Különös tendencia az 1%-os felajánlások terén
Különös tendencia az 1%-os felajánlások terén

Civil szervezetek sokaságának működése kerül veszélybe, mert az adózók fele nem rendelkezik az 1%-ról. Ennek a furcsa „közömbösségnek” az okát kutatjuk.

Hirdetés


Paczolay elmondta, mi távolítja el az Alkotmánybíróságot a napi politikától
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
Hirdetés
HIRDETÉS
HVG ONLINE CSOPORT HÍREI
híreink RSS csatornái »
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X