szerző:
hvg.hu

Szerdán a történelem írásbeli vizsgákkal folytatódtak az idei érettségik. A mostani vizsgaszezonban 1210 vizsgahelyszínen 137 580 diák ad számot tudásáról emelt és középszinten. Kövesse nyomon a vizsgákat a hvg.hu-n és az eduline.hu-n!

1 2 3 4 5
Sorrend megfordítása

Angolérettségi megoldások: íráskészség

Végül következzen a középszintű angolérettségi negyedik, íráskészséget tesztelő része - itt találhatók a megoldási javaslatok.
©

Itt van a hallás utáni szövegértés feladatsora

Idén sem maradt ki a középszintű angolérettségiből a hallás utáni szövegértést tesztelő feladatsor - mivel a hanganyagot nem kaptuk meg, az Eduline.hu cikkében csak a feladatlap tekinthető meg, a javítókulcsot holnap reggel 8 órától tölthetik le az érdeklődők.

Íme a nyelvhelyességi feladatsor megoldása

Harminc perc alatt kellett megoldani a középszintű angolérettségi második, nyelvhelyességi részét - íme a nem hivatalos javítókulcs.

Íme az angolérettségi megoldása: olvasott szöveg értése

Hatvan percet kaptak a vizsgázók a középszintű angolérettségi első, szövegértési részének megoldására - íme a nem hivatalos javítókulcs.

BBC- és Guardian-cikket is kaptak a diákok az angolérettségin

Palackpostáról, betörésről és hackerekről szóló szövegeket is kellett értelmezni a középszintű angolérettségi első részében - a feladatsor összeállítói BBC- és Guardian-cikkek közül válogattak.
©

Ma az angol van soron

Az angol írásbeli érettségiket tartják ma, az első idegen nyelvi vizsgán középszinten 1198 vizsgahelyszínen 57023-an, emelt szinten 108 vizsgahelyszínen 7801-en vizsgáznak.

Fotó- és videopályázat érettségiző diákoknak

Az osztály bolondballagásának pillanatairól készített fotókkal és videókkal pályázhatnak érettségiző diákok június 7-én éjfélig az egyik közösségi oldalon. A pályázók a Diákhitel Központ Zrt. hivatalos közösségi oldalán működő Tripla B alkalmazásba tölthetnek fel fényképet vagy videofelvételt a bolondballagás pillanatairól, a játékba június 7-én éjfélig lehet bekapcsolódni. A kreatív és ügyes kezű osztály nyereménye egy bankett a budapesti A38 Hajón - közölte a pályázat kiírója szerdán az MTI-vel.

TTE: közepesen nehéz volt a történelemérettségi

A Történelemtanárok Egylete szerint közepesen erősek voltak az idei történelem érettségi középszintű írásbeli feladatai, s azok témaválasztása összességében szerencsésnek mondható. A TTE alelnöke szerint a 2005-ben bevezetett forrásközpontú érettségi fontos ismérvei jól nyomon követhetők a mostani feladatsoron, mert a tanulók tudásán kívül mérték a kompetenciáikat is, tehát azt, mennyire tudnak értelmezni a diákok szöveget, plakátokat, politikai vicceket és más történelmi forrásokat. Közlése szerint a hét éve bevezetett feladattípusokat illetően örvendetes módon folytatódott a tendencia, az idén azonban valamivel kevesebb történelmi forrást adtak meg, jobban apelláltak a diákok ismereteire.

További részletek itt!

A tanárok szerint kevés volt az információ a forrásszövegekben

A kettest idén sem volt nehéz megszerezni, az ötöshöz azonban szerteágazó ismeretek kellenek - mondták az eduline.hu-nak nyilatkozó szaktanárok a középszintű történelemérettségiről. Az esszéfeladatok közül valószínűleg a bethleni konszolidációt és IV. Béla uralkodását választotta a legtöbb diák.
©

Elfogták a hétfői vizsgák előtt robbantással fenyegetőző diákot

A hétfői érettségi vizsgák előtt robbantással megfenyegetett debreceni középiskolák egyikének diákja próbálta akadályozni a magyar írásbeli vizsgát. A rendőrség a fiút a szerdai történelem írásbeli vizsga után előállította.
1 2 3 4 5

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!