szerző:
hvg.hu

Egy önkormányzati lakás elfoglalását hirdették meg szombat estére a Foglalj helyet! mozgalom kiötlői, civil aktivisták. A „hadművelet” a Blaha Lujza térről indult és a Dob utcában ért véget. A lakásfoglalókat hamar megállították a rendőrök.

Körülbelül hatvan ember - többségében civil aktivista - célozta meg a Dob utca 19. szám alatti műemlék épületet, ami évek óta üresen áll (egy ideje nem önkormányzati, hanem magántulajdonban van). Képletesen jót akart bulizni a társaság, valójában viszont a fővárosban üresen álló ingatlanokra akarták felhívni a figyelmet akciójukkal.

„Kétezer lakás áll üresen Budapesten, ez így nincs jól” - válaszolta a hvg.hu-nak telefonon a helyszínen tartózkodó Galba-Deák Ádám, a Börtön helyett lakhatást akcióhálózat tagja (a Zöld Baloldal Párt egykori alelnöke). Közben a rendőrök is megérkeztek a Dob utcába. „Nem hittem, hogy ilyen hamar kiszagolják” - foglalta össze a kialakult helyzetet Galba-Deák. Mint mondta, senki nem akar közülük börtönbe menni, el fogják hagyni a helyszínt. Egyelőre folyik az igazoltatás, ami nem zökkenőmentes, időközben ugyanis alkoholos filccel összefirkálták a helyszínen parkoló rendőrautókat.

Nemrégiben a CoMMMunity blogon , és a Börtön helyett lakhatást (Állampolgári akcióhálózat a hajléktalanságot büntető jogszabályok eltörléséért) Facebook-oldalán is megjelent az a felhívás, amely május 12-én este 9 órára a Blaha Lujza térre invitálta a vállalkozó kedvűeket, hogy a Foglalj helyet! Illegál party elnevezésű akció keretében elfoglaljanak egy önkormányzati lakást. Ahogy írták, az a céljuk, hogy „az üresen álló ingatlanokat arra használják, amire valók: lakhatásra.”

A hvg.hu informátora arról számolt be, hogy este kilenc órakor 30-40 ember gyülekezett a Blaha Lujza téren. A közelben két rohamrendőrös busz és jó pár rendőrautó várakozott.

Tavaly novemberben civil aktivisták szállták meg Kocsis Máté józsefvárosi polgármester irodját, tiltakozva hajléktalanellenes politikája miatt. A tüntetők egy része a Város Mindenkié mozgalom tagja volt, akadtak viszont olyanok is, akik nem formálisan csapódtak a csoporthoz. Több tucat aktivistát - akik a polgármester titkárságán ültek le - a kiérkező rendőrök vittek ki az épületből. Az akcióról készített videónk itt látható.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!