Áll a bál a Dob utcában: rendőrök tartják vissza a lakásfoglalókat

2012. május 12., szombat, 22:07 • Utolsó frissítés: 2012. május 13., vasárnap, 21:51
Szerző:


Címkék: ; ; ; ; ;

Egy önkormányzati lakás elfoglalását hirdették meg szombat estére a Foglalj helyet! mozgalom kiötlői, civil aktivisták. A „hadművelet” a Blaha Lujza térről indult és a Dob utcában ért véget. A lakásfoglalókat hamar megállították a rendőrök.

Körülbelül hatvan ember - többségében civil aktivista - célozta meg a Dob utca 19. szám alatti műemlék épületet, ami évek óta üresen áll (egy ideje nem önkormányzati, hanem magántulajdonban van). Képletesen jót akart bulizni a társaság, valójában viszont a fővárosban üresen álló ingatlanokra akarták felhívni a figyelmet akciójukkal.

„Kétezer lakás áll üresen Budapesten, ez így nincs jól” - válaszolta a hvg.hu-nak telefonon a helyszínen tartózkodó Galba-Deák Ádám, a Börtön helyett lakhatást akcióhálózat tagja (a Zöld Baloldal Párt egykori alelnöke). Közben a rendőrök is megérkeztek a Dob utcába. „Nem hittem, hogy ilyen hamar kiszagolják” - foglalta össze a kialakult helyzetet Galba-Deák. Mint mondta, senki nem akar közülük börtönbe menni, el fogják hagyni a helyszínt. Egyelőre folyik az igazoltatás, ami nem zökkenőmentes, időközben ugyanis alkoholos filccel összefirkálták a helyszínen parkoló rendőrautókat.

Nemrégiben a CoMMMunity blogon , és a Börtön helyett lakhatást (Állampolgári akcióhálózat a hajléktalanságot büntető jogszabályok eltörléséért) Facebook-oldalán is megjelent az a felhívás, amely május 12-én este 9 órára a Blaha Lujza térre invitálta a vállalkozó kedvűeket, hogy a Foglalj helyet! Illegál party elnevezésű akció keretében elfoglaljanak egy önkormányzati lakást. Ahogy írták, az a céljuk, hogy „az üresen álló ingatlanokat arra használják, amire valók: lakhatásra.”

A hvg.hu informátora arról számolt be, hogy este kilenc órakor 30-40 ember gyülekezett a Blaha Lujza téren. A közelben két rohamrendőrös busz és jó pár rendőrautó várakozott.

Tavaly novemberben civil aktivisták szállták meg Kocsis Máté józsefvárosi polgármester irodját, tiltakozva hajléktalanellenes politikája miatt. A tüntetők egy része a Város Mindenkié mozgalom tagja volt, akadtak viszont olyanok is, akik nem formálisan csapódtak a csoporthoz. Több tucat aktivistát - akik a polgármester titkárságán ültek le - a kiérkező rendőrök vittek ki az épületből. Az akcióról készített videónk itt látható.

Különös tendencia az 1%-os felajánlások terén
Különös tendencia az 1%-os felajánlások terén

Civil szervezetek sokaságának működése kerül veszélybe, mert az adózók fele nem rendelkezik az 1%-ról. Ennek a furcsa „közömbösségnek” az okát kutatjuk.

Hirdetés


Áll a bál a Dob utcában: rendőrök tartják vissza a lakásfoglalókat
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
Hirdetés
HIRDETÉS
HVG ONLINE CSOPORT HÍREI
híreink RSS csatornái »
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X