szerző:
hvg.hu

Hangsúlyozottan személyes videoüzeneteket várnak a néptől annak a Facebook-oldalnak a gazdái, ahol Orbán Viktornak lehet megvallani mindazt, ami bánt vagy felháborít. A kezdeményezők közül ketten a Hallgatói Hálózat aktivistái.

Orbán Viktornak lehet személyes videoüzenetet küldeni egy március 19-én indult Facebook-oldalon. Az Üzenj te is! nevet viselő oldalnak eddig 360 kedvelője van.

A készítők arra biztatják az embereket, hogy használják a telefonjukat vagy számítógépük webkameráját, és készítsenek személyes üzenetet Orbán Viktornak. "Fontos, hogy arról beszélj, ami téged konkrétan érint, felháborít vagy kétségbeejt, ne általánosítsunk" – írják.

Alább látható az eddigi legnépszerűbb videó, amelyen Papp Réka Kinga egyebek közt a következőket mondja: "Kedves, jó Orbán Viktor (...) ön valóban borzasztóan kormányozza ezt az országot. (,...) Ezzel együtt is szeretném önt arra emlékeztetni, Viktor, hogy önnek nincsen félnivalója: a történelemkönyvekbe bekerül minden diktátor ámokfutása."

Az oldal készítőitől megérdeklődtük, hogy igyekeznek-e valóban eljuttatni az üzeneteket Orbán Viktorhoz vagy hivatalához, illetve hogy a szerveződés kötődik-e poltikai vagy civil csoporthoz.

Az oldalt hárman kezdték el csinálni Dér Asia, a Színház és Filmművészeti Egyetem dokumentumfilmrendező szakos hallgatójának ötlete alapján. Dér Asia nem tagja semmilyen csoportosulásnak - válaszolták kérdésünkre az oldal gazdái. Az oldalt jegyző két másik civil G. Szabó Dániel, az ELTE-ÁJK hallgatója és Prinz Dániel közgazdász, a National Bureau of Economic Research bostoni kutatóintézet kutató asszisztense. Ők mindketten a Hallgatói Hálózat (HaHa) aktivistái.

Mint írják, oldaluk egy maximálisan civil kezdeményezés, semmilyen párttal vagy politikai szervezettel nincsenek kapcsolatban.

"Azért hoztuk létre az oldalt, mert az elmúlt hónapok eseményei megmutatták, hogy a kormány önkénye elleni fellépés egyetlen hatékony eszköze az egyénenként és együtt való nyilvános kiállás. Akárhányszor elmondhatják, hogy a hallgatói és más tiltakozások mögött Soros György, Bajnai Gordon meg a nemzetközi érdekek állnak, mi megmutatjuk, hogy ez nem igaz" - írták.

A beérkezett üzenetek olyan értelemben jelképesek, hogy nem fogják őket eljuttatni a miniszterelnökhöz. Ugyanakkor az üzenetküldés szervezői remélik, hogy ha sokan emelik fel a hangjukat, akkor a Fidesz-szavazókhoz, a "bajnaizó és sorosozó állampolgárokhoz" is eljutnak ezek a személyes üzenetek.