szerző:
hvg.hu

Hangsúlyozottan személyes videoüzeneteket várnak a néptől annak a Facebook-oldalnak a gazdái, ahol Orbán Viktornak lehet megvallani mindazt, ami bánt vagy felháborít. A kezdeményezők közül ketten a Hallgatói Hálózat aktivistái.

Orbán Viktornak lehet személyes videoüzenetet küldeni egy március 19-én indult Facebook-oldalon. Az Üzenj te is! nevet viselő oldalnak eddig 360 kedvelője van.

A készítők arra biztatják az embereket, hogy használják a telefonjukat vagy számítógépük webkameráját, és készítsenek személyes üzenetet Orbán Viktornak. "Fontos, hogy arról beszélj, ami téged konkrétan érint, felháborít vagy kétségbeejt, ne általánosítsunk" – írják.

Alább látható az eddigi legnépszerűbb videó, amelyen Papp Réka Kinga egyebek közt a következőket mondja: "Kedves, jó Orbán Viktor (...) ön valóban borzasztóan kormányozza ezt az országot. (,...) Ezzel együtt is szeretném önt arra emlékeztetni, Viktor, hogy önnek nincsen félnivalója: a történelemkönyvekbe bekerül minden diktátor ámokfutása."

Az oldal készítőitől megérdeklődtük, hogy igyekeznek-e valóban eljuttatni az üzeneteket Orbán Viktorhoz vagy hivatalához, illetve hogy a szerveződés kötődik-e poltikai vagy civil csoporthoz.

Az oldalt hárman kezdték el csinálni Dér Asia, a Színház és Filmművészeti Egyetem dokumentumfilmrendező szakos hallgatójának ötlete alapján. Dér Asia nem tagja semmilyen csoportosulásnak - válaszolták kérdésünkre az oldal gazdái. Az oldalt jegyző két másik civil G. Szabó Dániel, az ELTE-ÁJK hallgatója és Prinz Dániel közgazdász, a National Bureau of Economic Research bostoni kutatóintézet kutató asszisztense. Ők mindketten a Hallgatói Hálózat (HaHa) aktivistái.

Mint írják, oldaluk egy maximálisan civil kezdeményezés, semmilyen párttal vagy politikai szervezettel nincsenek kapcsolatban.

"Azért hoztuk létre az oldalt, mert az elmúlt hónapok eseményei megmutatták, hogy a kormány önkénye elleni fellépés egyetlen hatékony eszköze az egyénenként és együtt való nyilvános kiállás. Akárhányszor elmondhatják, hogy a hallgatói és más tiltakozások mögött Soros György, Bajnai Gordon meg a nemzetközi érdekek állnak, mi megmutatjuk, hogy ez nem igaz" - írták.

A beérkezett üzenetek olyan értelemben jelképesek, hogy nem fogják őket eljuttatni a miniszterelnökhöz. Ugyanakkor az üzenetküldés szervezői remélik, hogy ha sokan emelik fel a hangjukat, akkor a Fidesz-szavazókhoz, a "bajnaizó és sorosozó állampolgárokhoz" is eljutnak ezek a személyes üzenetek.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!