szerző:
Cs. B.

Tizenhét évvel ezelőtti találkozókról, a különböző ingatlanügyletekben megfordult tízmilliós összegekről, valamint hallomásból szerzett információkról is folyt a vita szerdán Portik Tamás és a védett tanú között a Fővárosi Törvényszéken, a Prisztás-ügy tárgyalásán. A vállalkozónak a tanú szerint azért kellett meghalnia, mert nem vette komolyan Portik Tamást, az illegális olajügyleteket folytató Energol nevű egykori cég egyik volt vezetőjét. A bíróságon a szerdai tanúvallomásban elhangzott az is, Portik testbeszéde is árulkodó volt a gyilkosságot illetően.

Ragasztószalagokkal összeerősített, eredetileg A4-es lapok csomagolására használt dobozra cserélte le kockás vászontáskáját a július 3-i tárgyaláson Portik Tamás, akit a Fővárosi Törvényszéken folyó büntetőeljárásban azzal vádolnak, hogy két társának ő adott megbízást Prisztás József vállalkozó megölésére 1996-ban. A vádlott szerda reggel a bírósági terembe lépve a harmadik tárgyalási napon rokonait és ismerőseit kereste a néhány tucat érdeklődő – köztük újságírók és a tárgyalást biztosító Terrorelhárítási Központ munkatársai – között. Egy ötvenes éveit taposó nőt és egy fiatal lányt megpillantva mosolyogni kezdett és a vádlottak széksorából próbált velük szóba elegyedni, kevés sikerrel.

Tanúvallomás a szomszéd szobából

Ideje sem volt a csevegésre, mert a bírónő a tárgyalást megnyitva kihirdette a hallgatóság számára betartandó, a tárgyalás rendjének fenntartására szolgáló szabályokat, valamint bejelentette Portik egyik védőjének, Szikinger Istvánnak a kilépését az ügyből, mert az visszaadta meghatalmazását, majd azonnal folytatta a 2. számú tanú meghallgatását. Ebben Portiknak aktív szerepe volt. Ő faggathatta ugyanis a titokzatos személyt, akit egy, a terem közelében lévő szobában helyeztek el, s videó segítségével magyarázta vallomása részleteit. A titokzatosság a tanú védelmét szolgálná, ám a kiléte egy pillanatig sem maradt rejtve: Portik Tamás mindvégig a nevén szólította a nőt.

Portik egy májusi tárgyaláson
©

Kiderült, honnan tudhat az asszony sok mindent. A kilencvenes években az alvilág pénztárosának tartott Lakatos András, Bandika titkárnője volt 1993 és 1996 között. A nő 1996 őszén napi kapcsolatban állt Portikkal. Talán ez volt az az egy dolog, amelyben mind a két fél egyetértett, Portik szerint ugyanis a nő szinte semmiben nem mondott igazat az eljárás során és ellentmondásokkal teli vallomásokat tett. Felrótta Portik azt is, hogy a nő nem emlékezett pontosan a Prisztás József november 1-jei megölése előtti egy hónap alatt történt találkozók, programok, így a közös kozmetikába járások dátumaira sem.

„A rendőrségen tett vallomások és a tárgyaláson elmondottak között óriási különbség van, leginkább instrukciókat követ” – ez volt Portik Tamás összbenyomása a nő által elmondottakról. Kifogásolta, hogy a nő másoktól hallott értesülésekre hivatkozott úgy, mintha azok biztosan igazak lennének. Vitatta azt is, hogy a tanú valóban hallhatott az embereitől beszámolót a Prisztás-gyilkosságról. Ennek hátterét egyébként a nő a Portik emberei által elmondottak és a hírek alapján rakta össze. Ráadásul számára Portik testbeszéde is árulkodó volt, mert azt vágta a vádlott fejéhez, hogy „amikor meghal egy barátod, mindig ugyanúgy mosolyogsz”. Prisztásnak a nő szerint azért kellett meghalnia, mert Portik Tamás nem bírta elviselni, hogy a vállalkozó egyáltalán nem félt tőle, hogy lekezelte őt.

Korábbi tárgyalási nap másik indíték a gyilkosságra

Az ügyészség szerint Portik felbujtására ölték meg Prisztás József milliárdos vállalkozót 1996. november 1-jén. A bűntett végrehajtásában a harmadrendű vádlott F. Ferenc – a vádhatóság szerint – azzal segített, hogy értesítette Portik Tamást, mikor találkozik az üzletemberrel, a másodrendű vádlott, H. István pedig végrehajtotta az emberölést.

Minderről azonban – mint a hvg.hu beszámolt róla – másképp nyilatkozott május 21-én a bíróságon a hatóság munkáját több régi ügy felderítésében segítő, korábban a kecskeméti maffiaperben 12 év börtönre ítélt Radnai László, akit 2011-ben kerestek meg a hivatalos szervek részéről. Radnai államtitokra hivatkozva nem árulta el, hogy ez a megkeresés pontosan mit takart, a bíróságon viszont azt állította: az üzlettársaival való különböző találkozókon szóba került, hogy a Prisztás-gyilkosság – illetve több más bűncselekmény, például a Totka Pál és a Cinóber becenevű férfiak sérelmére elkövetett emberölés, valamint kézigránátos robbantások – mögött Portik Tamáson kívül D. Gábor és F. Attila áll. Prisztás megölését pedig a Fenyő János médiamogul lelövésével vádolt Jozef Rohác, alias Fogász hajtotta végre.

Vita vita hátán és súlyos fenyegetés

Aztán összeszólalkoztak azon, hogy Portik segíteni akart-e Bandikának abban, hogy a neki odaadott összegek visszafizetése elől külföldre meneküljön, vagy hogy az egyik emberével megfenyegette-e őt. Abból is hosszan tartó szóváltás lett, hogy konkrétan milyen pénzmozgásokról tud a tanú és melyek azok, amelyekről csak mások történeteiből értesült. „Valaki mond valamit és te mindig elhitted, hogy úgy van” – vágta a nő fejéhez Portik. Végül a bírónő kérte a tanút, hogy pontokba szedve sorolja fel azokat az ingatlanügyleteket, amelyekben az ő személyes tudomása szerint pénzmozgások történtek.

Számon kérte Portik azt is, hogy ha az asszony a rendőröknek beszélt arról, hogy milyen bűntetteket követett el, akkor pontosan részletezze, mit tud. Ez elől a nő – ahogyan a tárgyalás során többször is – azzal tért ki, hogy a többi ügy nyomozása még folyamatban van, s azok sikerét nem veszélyeztetheti egy azokról szóló beszámolóban. „Köt a titoktartás is” – jegyezte meg. Mindebből Portik azt a következtetést vonta le, hogy az ellene indult büntetőeljárások részben a tanú elmondásain alapulnak, az információk tőle származnak.

Prisztás József megölése után két héttel – nagyjából így saccolta a nő – Portik elhívta őt Művészinas éttermébe, ahol az áldozat boncolási fotóját megmutatva közölte vele, ha beszél, akkor ő is így fog járni. Ezt követően 1997-től, amikor Portik Tamás már szökésben volt az olajügyek miatt, két embere ismételte meg – heti rendszerességgel – a fenyegetést – állította a nő. Ez aztán 2004-től abbamaradt – ismerte el a tanú a tárgyaláson. (Ebben az évben tért vissza hivatalosan Magyarországra Portik Tamás, és fejezte be a bujkálást, miután 2003-ban elévültek a vele szemben kapcsolatos gyanúsítások, ami az olajszőkítéssel milliárdokra szert tett Energol Rt. működésével volt kapcsolatos.)

V. László ügye vonta magával a Portik elleni eljárást?

Portik Tamás szabadon járkált az országban, ennek ellenére csak 2011-ben találkozott újra a tanúval, majd most a Fővárosi Törvényszéken. „Azokban az években, amikor már nem fenyegettelek, miért nem mondtad a rendőröknek, amit tudsz? Miért mondtam volna el, ez volt az életbiztosításom” – hangzott el a párbeszéd a tárgyaláson. Ezt követően újra kitérő következett, ismét felhozva a Kisbandikának adott összegeket, a tőle elhozott 140-es Mercit, illetve a Művészinasban történt találkozót, majd ezután tértek ismét rá Portik 2012. július 14-i elfogásának előzményeihez.

A tanú elmondta, V. László és a vesztegető rendőrökkel kapcsolatban megindult eljárás megnyugtatta őt, mert úgy tudta, velük állt kapcsolatban Portik Tamás, és amikor meghallgatták a rendőrök, már nyugodt volt abban, hogy vele semmi nem történhet. „Honnan tudtad, hogy akikkel beszélsz, azok a rendőrök nem velem vannak?” – kérdezte Portik a tanútól, akinek a válasza csak annyi volt, hitt nekik. „<A halomra lettek lőve emberek>, amiről említést tettél a vallomásodban, mit jelent?” – folytatta a vallatást a vádlott. „A Hatyi mesélte” – volt a válasz. Az érintett, a másodrendű vádlott, H. István minderre azt mondta, a tanúnak van egy verziója, ezt tudomásul veszi, de nem követte el a bűncselekményt. A tárgyalás július 5-én folytatódik.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
Csikász Brigitta Itthon

Pintér régi bizalmasát küldi az olajos maffiózók nyomába

Megoszlanak a vélemények arról, hogy Pintér Sándor miért most kérte fel az 15-20 évvel ezelőtti olajügyek kivizsgálására egyik bizalmasát és korábbi munkatársát, Horváth András nyugalmazott tábornokot. Egyesek szerint ez jutalomjáték a szakmailag elismert tábornoknak, hogy pályafutását méltó módon fejezhesse be, mások szerint viszont politikai céllal szemezgethet a régi ügyekből. A Belügyminisztérium egyelőre még Horváth hivatalos életrajzát sem adta ki.

hvg.hu Itthon

Prisztás-ügy: vagy a koronatanú hazudott, vagy rosszul nyomoztak

A kecskeméti maffiaperben 12 évre elítélt, ám annak letöltése előtt szabadult, Portik Tamásra terhelő vallomást tett Radnai László meghallgatásával folytatódott a Prisztás-gyilkosság tárgyalása kedden. Amennyiben a férfi igazat mond, úgy a vádlottak padjáról még hárman hiányoznak, ha nem, akkor az egész eljárás törvényessége megkérdőjeleződik. A megölt Prisztás József lánya szerint őt az apja élettársa, nem pedig Portik Tamás irányításával fosztották meg az örökségétől.

hvg.hu/MTI Itthon

Portik: "politikai csatározások eszköze" lettem

Biztonsági intézkedések mellett kezdődött meg a Fővárosi Törvényszéken annak az ügynek a tárgyalása, amelyben az olajszőkítésből milliárdokra szert tevő Energol Rt. egyik vezetőjét, Portik Tamást azzal vádolják, hogy 1996-ban az ő felbujtására ölték meg Prisztás Józsefet. A vádlott tagadta a bűnösségét, a harmadrendű vádlott pedig visszavonta korábbi, Portikra tett terhelő vallomását, mert szerinte azt a rendőrök kényszerítették ki.

MTI Itthon

Vádat emeltek Portik ellen a Prisztás-ügyben

Portik Tamással és társaival szembeni vádemelési javaslattal zárta le Prisztás József meggyilkolása ügyében a nyomozást a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) - közölte az ORFK Kommunikációs Szolgálata pénteken a rendőrség honlapján.

hvg.hu Itthon

Prisztás-gyilkosság: vádiratot nyújtott be az ügyészség Portik ellen

Vádiratot nyújtott be a Fővárosi Törvényszékre a Fővárosi Főügyészség hétfőn P. Tamás és társai ellen az előre kitervelten, nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntette miatt a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nyomozó Főosztály Életvédelmi Osztályán folyamatban volt bűnügyben.

Cs. B. Itthon

Vesztésre áll az állam a maffiaháború feltárásában

Prisztás József volt az első áldozata a magyar maffiaháborúnak, amely 1996-ban indult és nagyjából öt éven át tartott, és amelyet emberölések, gyilkossági kísérletek és robbantások kísértek. A rendőrök az ügyek nagy részét nem tudták felderíteni, a felelősök, a megbízók és a végrehajtók elszámoltatása elmaradt. Huszonhat ügyből másfél évtized után talán ötöt zárhat le bírósági ítélet.

Dezső András - Csikász Brigitta Itthon

Portik Tamás kalandos élete

Megjárta a fiatalkorúak börtönét, volt portás, az olajozásból mesés vagyont szerzett, de a nyilvánosságot később tisztes vállalkozóként is kínosan kerülte Portik Tamás, akit az Aranykéz utcai robbantásos merénylet és Prisztás József meggyilkolásának ügyében felbujtással gyanúsít a rendőrség. A pénzét az utóbbi időben állítólag az internetes piacon is fialtató milliárdos vállalkozót már a kilencvenes évek végén összefüggésbe hozták több leszámolásos üggyel, mégis csak most, tizennégy év után gyanúsították meg.

hvg.hu Bűnügy

Elhatárolódott V. László Portik Tamástól

"Sem Portik Tamás üzleti tevékenységéhez, sem pedig Portik Tamás és társai által esetlegesen elkövetett bűncselekményekhez nincs köze" V. Lászlónak – ez olvasható az előzetes letartóztatásban lévő vállalkozó meghatalmazott védőjének közleményében, amelyet kedd este adtak ki.