szerző:
Dezső András - Csikász Brigitta
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Megjárta a fiatalkorúak börtönét, volt portás, az olajozásból mesés vagyont szerzett, de a nyilvánosságot később tisztes vállalkozóként is kínosan kerülte Portik Tamás, akit az Aranykéz utcai robbantásos merénylet és Prisztás József meggyilkolásának ügyében felbujtással gyanúsít a rendőrség. A pénzét az utóbbi időben állítólag az internetes piacon is fialtató milliárdos vállalkozót már a kilencvenes évek végén összefüggésbe hozták több leszámolásos üggyel, mégis csak most, tizennégy év után gyanúsították meg.

Vaskos elemzést készített még a kormányváltás előtt a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ (SZEBEK) Portik Tamásról - tudta meg a hvg.hu titkosszolgálati forrásból. A dosszié a vállalkozó érdekeltségeire, kapcsolataira és üzleteire fókuszált, megemlítve azokat a baloldali politikusokat is, akikkel - az 1998-as Aranykéz utcai robbantással és Prisztás József meggyilkolásával összefüggésben - a minap elfogott férfit  eddig összehozta a sors. Mindez azért is érdekes, mert az ismert diszkótulajdonos, V. László letartóztatása után a Hetek című hetilap azt írta, a 2010-es választások után Orbán Viktor asztalára tettek egy olyan dossziét, amely a budapesti éjszakai élet bűnügyi vonatkozásait tárta fel. Azt nem tudjuk, ugyanerről a dokumentumról van-e szó, ahogy azt sem, a SZEBEK anyagát felhasználták-e a mostani ügyben, de azt igen, hogy Portik nemcsak a rendőrség, de a titkosszolgálatok előtt sem volt ismeretlen.

Úgy tudjuk, Portikkal kapcsolatban a SZEBEK azokat a vállalkozásokat is összegyűjtötte, amelyekben az olajozásból milliárdos vagyont felhalmozó egykori olajos csendestársként van jelen. Információnk szerint a dokumentumban két olyan név is felbukkan, akiket Portikhoz hasonlóan nemrég meggyanúsítottak a nyomozók, igaz, más-más ügyben: egyikük Veres István, a Zóna Taxi vezérigazgatója, a másik személy pedig a júniusban őrizetbe vett V. László "diszkópápa". Alvilági körökben hosszú évekig mindhármukat befolyásos emberként tartották számon, ezért kiiktatásukkal alapjaiban rendeződhetnek át a viszonyok az éjszakában.

A semmiből jött

Rendkívül intelligens, nagyon okos, gyors észjárású és megnyerő embernek jellemezték a hvg.hu-nak Portik Tamást azok, akik valaha is kapcsolatba kerültek a vállalkozóval. Azt valamennyi, őt személyesen ismerő forrásunk kiemelte, hogy Portik szegénysorból jött, s leginkább az eszének, a ravaszságának, bátorságának köszönheti, hogy a „csúcsra” ért. Forrásaink szerint Portik nevelőintézetben volt, majd a nyolcvanas években megjárta a tököli fiatalkorúak börtönét. A forrásaink szerint jól bunyózó, bokszoló fiú az éjszakai életben portásként kezdte karrierjét, ami aztán az alvilág slágerével, az olajozással teljesedett ki: még huszonéves volt, amikor a "nagyfiúk" bevették az Energol nevű részvénytársaság 1994-es alapításába, ami később gyökeresen megváltoztatta az életét, de főleg a vagyoni helyzetét.

Terrorelhárítók között Portik Tamás. Egy ember, aki mindent visz
©

A negyvenmillió forint alaptőkével létrehozott részvénytársaság alapítói között volt Drobilich Gábor és az alvilágban csak „Brazil” néven ismert Ferencsik Attila, akiknek ekkor már komoly nevük volt az alvilágban: előbbit 1988-ban zsarolás és más bűncselekmények miatt, mint különös visszaesőt, több mint két év börtönre ítélték, utóbbit lopás és más bűncselekmények miatt 1989-ben több mint hat évre. (Ferencsik néhány éve újra rács mögé került, méghozzá a hírhedt kecskeméti maffiaperben.)

Az Energol vezérigazgatója Csikós József lett, aki a többiekkel ellentétben a felvilágból jött, nem is akárhonnan: a rendszerváltozásig az állampárt, az MSZMP Központi Bizottságának apparátusában dolgozott, majd nyugdíjazásáig ezredesi rangban a BM adatfeldolgozó hivatalának munkáját irányította. Abban, hogy az olajosok megtalálták a politikai elit egyes tagjaival a kapcsolódási pontot, állítólag jelentős szerepe volt a rendszerváltás után helyzetbe kerülő politikusok ügynökmúltjáról sokat tudó Csikósnak.

Nyomtalanul

Az olajozásból rövid időn belül forintmilliárdok halmozódtak fel, ráadásul az Energol és az azzal kapcsolatban álló cégek ellen a hatóságok csak 1996-ban kezdtek el nyomozni. 1997 októberében az Energolban igazgatóként tevékenykedő, akkor 29 éves Portik ellen elfogatóparancsot adtak ki, csakhogy ő ekkor már rég eltűnt a hatóságok szeme elől. Az olajos ügyeit ismerők szerint már ebben az időben jó kapcsolatai lehettek egyes hatóságoknál, legalábbis erre utal, hogy még a meggyanúsítása előtt sikerült kereket oldania.

Miután eltűnt a rendőrség látóköréből, családjával (élettársával és gyermekeivel) hat évet illegalitásban töltött, de máig rejtély, hogy hol. Sokan az Egyesült Államokat és Dél-Amerikát emlegették új otthonának, megint mások meggyőződéssel állítják, hogy a férfi mindvégig Magyarországon bujkált és rendőrségi kapcsolatainak köszönhetően nem kapták el. Az viszont tény, hogy hosszú ideig ő vezette a körözött személyek listáját. Alvilági körökben azt beszélik, ebben az időben forgatta át az olajosok, köztük Portik pénzét is a nemrég letartóztatott diszkópápa, ezért terjedhetett el az a nézet, miszerint az egykori energolos vállalkozó még utóbbinál is nagyobb hal. Bárhogy is volt, 2003-ban megszűnt az illegalitás, miután a rendőrség különösebb hírverés nélkül egyszerűen törölte Portikot a körözöttek sorából, mondván, a neki tulajdonított bűncselekmények időközben elévültek.

Aranyember

Bujkálása után Portik vállalkozóként tért vissza. Sok más olajossal ellentétben ő nem verte el a milliárdjait az évek során. „Igyekezett teljesen leválni mindenféle illegális üzlettől, bár kapcsolatban maradt olyan figurákkal, akik a kétezres évek után még kőkeményen az éjszakában voltak. Éttermekben, szórakozóhelyeken és egyéb befektetésekben lettek érdekeltségei, de nagyrészt a háttérben maradt, csendestársként” - mondta róla egyik neve elhallgatását kérő rendőrségi forrásunk. Környezetében azt beszélik, csendestárs volt a ferihegyi repülőtéren a kormányváltásig egyeduralkodó és Veres István érdekeltségébe tartozó Zóna Taxiban, de pénzét a szórakozóhelyek, éttermek mellett az internetes piacon is kamatoztatta. (A cégekről lásd keretes írásunkat.)

Székhelyét Svájcba tette át, legalábbis a bejelentett állandó lakcíme néhány éve még Genfben volt. A fia állandó lakcímeként ugyanakkor egy Régiposta utcai lakás van megjelölve a cégadatokban, a belvárosi ingatlan pedig alig egy háztömbnyire van az Aranykéz utcától, ahol 1998-ban felrobbantották a Boros Tamást. Bár a rendőrség egyelőre nem állt elő a bizonyítékokkal az Aranykéz utcai robbantással kapcsolatban, úgy tudjuk, évekkel ezelőtt Portik egyik haragosa már jelezte a rendőröknek, hogy ebben a Régiposta utcai lakásban a merénylet idején idegenek tartózkodtak, családtagjait pedig arra kérte a merénylet előtt, hogy néhány hétig ne menjenek a belvárosba – de ha ez igaz is, önmagában nem bizonyítja azt, hogy Portiknak bármi köze lenne a bűncselekményhez.

Az viszont köztudott, hogy Borossal nem volt jó viszonyban. A felrobbantott vállalkozó 1997-ben, egy rendőrségen tett – egyébként sokak által vitatott hitelességű - vallomásában, amelyben az olajosokkal kapcsolatban álló rendőröket és politikusokat is név szerint említett, nem éppen jó színben tüntette fel Portikot. Úgy tudjuk, korábban a Fenyő-gyilkosságon dolgozó egyik nyomozó is kérdezősködött róla, miután a tudomására jutott, hogy az élettársa és egy lehetséges gyanúsított között gazdát cserélt egy nagy értékű ingatlan. (Az Aranykéz utcai robbantás mellett Portikot most a rendőrség azzal is gyanúsítja, hogy a Prisztás-gyilkosság felbujtója volt. A szintén milliárdos Prisztást 1996-ban az autójában lőtték le fényes nappal Óbudán.)

Portik mostani elfogása azért is figyelemre méltó, mert a rendőri vezetés már a a kilencvenes évek végén összefüggésbe hozta őt a robbantásokkal. 1998-ban Ignácz István dandártábornok, az Országos Rendőr-főkapitányság akkori bűnügyi főigazgatója név szerint is említette az akkor szökésben lévő Portikot, mint aki összefüggésbe hozható a robbantásokkal, mégsem vették elő őt ezekben az ügyekben a rendőrök. Rajta kívül Ignácz annak idején Lakatos Andrást (akit az éjszakai életben Kisbandinak hívtak), Vadnai Gábort és Dékány Istvánt nevezte meg, mint olyan személyeket, akiknek közük lehet a robbantásokhoz. Később azonban úgy tűnt, elfeledkeztek róluk, így Portik Tamást is békén hagyták, miután olajos ügyei 2003-ban elévültek.

Megromlott viszonyok

A több mint egy évtizede még összezáró „olajosok” között mára megbomlottak az (érdek)barátságok - vannak, akik ezzel magyarázzák, hogy Portik kezén éppen most csattant a bilincs. Tény, hogy az egyik, az éjszakai életben nyilvánvalóvá vált konfliktus éppen a két Energol-alapító, Portik és a ma már Siófokon élő, a balatoni éjszakában befolyásos Drobilich Gábor között robbant ki, noha a kilencvenes években ők ketten még nagyon közeli barátok voltak. Portik és Drobilich nemcsak az Energolban volt üzlettárs, hanem az ezredfordulóig a szintén olajozásban utazó, 1994-ben alapított Trimvirátus Kft.-ben is - ebben a cégben Ferencsik felesége is tulajdonos volt.

„Tamás szinte apaként tisztelte Drobilichot” - jellemezte akkori kapcsolatukat a hvg.hu-nak egy forrás, aki annak idején szintén az olajbizniszben tevékenykedett. 2007-ben Drobilich és Portik az Energol-per tárgyalásán, a bírósági folyosón esett egymásnak. Nem sokkal később verőemberek jelentek meg egy Portik érdekeltségébe tartozó belvárosi étteremben, ahol aztán törtek-zúztak, az ügyből rendőrségi feljelentés lett. Alvilági körökben azt beszélik, a konfliktus hátterében elszámolási vita állt. "Portikon olajos pénzeket kérnek számon egykori barátai, akik szerint ő lenyúlta őket" - fogalmazott ugyanez az "exolajos" forrásunk.

Mások szerint kizárt, hogy az egykori barátok állnának Portik lekapcsolása mögött, sokkal valószínűbb, hogy a V. László ügyében elfogott emberek közül mártotta be valaki a vállalkozót. "Nem tartom valószínűnek, hogy az egykori olajosoknak érdekében állna most kinyitni a szájukat, még akkor sem, ha utálják Portikot. Ráadásul szinte kizárt, hogy utólag valaki konkrét bizonyítékokkal tudott volna előállni ebből a körből, sokkal valószínűbb, hogy csak tanúvallomások vannak ellene" - mondta egy, az energolosokat ismerő, rendőrségi körökben is jól mozgó forrásunk. Sőt, utóbbi azt sem tartja elképzelhetetlennek, hogy a rendőrségen belüli most zajló folyamatok vezettek Portik elfogásához. E képlet szerint a nemrég korrupciógyanúba keveredett és kissé hitelét vesztett Nemzeti Nyomozó Irodának (NNI) bizonyítási kényszere van, vezetői Portikék lekapcsolásával akarják igazolni, hogy igenis szükség van rájuk.

Portik Tamás (jobbra) és Drobilich Gábor. Itt még együtt
©

Fényt kapott

„Portik ugyan közvetlen stílusú, de nagyon kevés emberben bízik meg, kevés barátja van” - jellemezte lapunknak egy ismerőse, hozzátéve: a vállalkozó kifejezetten megnyerő, bizalomgerjesztő, jól alkalmazkodik. Ismerőse szerint Portik ritkán járt egyedül, mobiltelefonját nagyon céltudatosan használta. Ugyanez az ismerőse azt fejtegette lapunknak, nem érti, a rendőrség miért ilyen látványos akció keretében fogta el a vállalkozót. "Portik már van olyan szinten, hogy akár ügyvéddel, akár ügyvéd nélkül, de besétál a rendőrségre, ha beidézik. Felesleges volt egy egész hadsereget ráküldeni" - mondta a forrásunk. Meggyőződése, ha valóban köze lenne Portiknak ezekhez a gyilkosságokhoz, akkor nem jött volna soha többé vissza Magyarországra. "Ennél ő okosabb" - fogalmazott a forrásunk. Portik Tamás ügyvédje, Bánáti Kristóf a Hír TV-nek nyilatkozva pedig azt mondta, ügyfele abszurdnak tartja a vádakat, ártatlannak vallotta magát, és ennek megfelelően meg is tagadta a vallomást.

A Portikot ismerők lapunknak egytől-egyig arról beszéltek, hogy a vállalkozó kifejezetten óvatos. Emellett kínosan ügyel arra, hogy neve ne kapjon nyilvánosságot, legalábbis ne a szervezett bűnözéssel, az alvilággal összefüggésben - az ilyen tartalmakat, cikkeket, fórum-és blogbejegyzéseket az utóbbi években még az internetről is igyekezett eltávolíttatni. De más kontextusban nem szégyellte, ha megjelent a nyilvánosság előtt: a Kaméleon című játékfilm végén, a stáblista után például ki van írva a neve, a film egyik jelenetét ugyanis az egyik érdekeltségébe tartozó elegáns belvárosi kávézóban forgatták.

VIP

A legtöbb, Portikkal összefüggésbe hozott cégben nem ő, hanem fia, Portik Tamás szerepel tulajdonosként, ugyanakkor van olyan társaság, ahol az idősebb Portik a tulajdonos. 2005-től például két éven át tulajdonosa volt a Citadellán működő Bástya Terasz Kft.-nek. Ez idő alatt ugyanebben a cégben a Benchmark International Co. nevű offshore cég is feltűnt tulajdonosként. Márpedig a Benchmark 2006-tól öt éven át a ma már felszámolás alatt lévő V.I.P.T Kft.-ben is tulajdont szerzett. A cég jogelődjének, a V.I.P Kft.-nek 2002-től 2004-ig Veres István volt a tulajdonosa, akinek korábban szintén a Citadellán voltak érdekeltségei és akit a rendőrség nemrég elővett.

Piaci pletykák szerint néhány éve befektetőként Portik az internetes piacon is megvetette a lábát, de ezen a területen is csak amolyan csendestársként. Ami a cégadatokból kiderül erről, az mindössze annyi, hogy Portik fia 2006 és 2009 között tulajdonosa volt a Galamb 4 Kft.-nek, amely ma már Centrum Hungary Kft. néven fut. Portik fia az Euro Beauty Solár Kft.-ben jelenleg is tulajdonos, amelynek telephelye 2009-ig a XV. kerületi Zsókavár utcában volt. Sajtóhírek szerint a robbantásos ügyek miatt elfogott gyanúsítottak egyikét ebben az utcában fogták el a terrorelhárítók.

"Azt szeretné, ha teljesen szakíthatna a múltjával" - indokolta egy ismerőse a vállalkozó rejtőzködését. Szerinte Portik egyik legfőbb célkitűzése az elmúlt években az volt, hogy a kétes körülmények között szerzett és fialtatott vagyonát immáron tisztességes üzletemberként élvezhesse. Csakhogy ez a fajta rejtőzködés nem ment mindig gördülékenyen.

Egyrészt Portik haragban áll élettársa édesanyjával, aki az interneten szellőztette meg családi életük - gyakran rémtörténetekbe illő - részleteit. Az „anyós” azt állítja, unokáit és lányát nem láthatja, utóbbi pedig hiába csempész ki segélykérő leveleket neki, a hatóságok eddig semmiben nem segítettek. „A titokban – a gyermekei és a saját életét kockáztatva - nekünk elküldött segélykérő leveleit leadtuk a rendőrségen, de mára már eltűntek ezek is és minden dokumentum az NNI-ből (Nemzeti Nyomozó Iroda – a szerk.) az aktából! Nyoma veszett, nincs felelős, nem lehet keresni, ki tűntette el és miért ezeket, a sorsdöntő dokumentumokat!!” – írta Portik élettársának az anyja az Index egyik fórumán. Az, hogy Portik mennyire idegenkedik a nyilvánosságtól, jól mutatja ez az ügy is: élettársának édesanyja évekkel ezelőtt az egyik kereskedelmi televízióban beszélt családja és a vállalkozó nem túl rózsás viszonyáról, aminek a vége az lett, hogy a csatorna utólag a weboldaláról is töröltette a felvételt.

Portikról nagyon kevés fénykép készült, ha társaságba ment, ügyelt arra, hogy ő ne szerepeljen semmilyen képen. Ám minél inkább rejtőzködött, életével kapcsolatban annál inkább nyertek teret mindenféle legendák és szóbeszédek, köztük olyanok is, amelyeknek semmilyen alapjuk nincs. Egyike ezeknek, hogy Portik tinédzserként szerepel a tököli fiatalkorúak börtönében készült emlékezetes Bebukottak című dokumentumfilmben.

"Igyekszenek majd minél tovább bent tartani"

A nyilvánosságtól való idegenkedésére az újságírókkal való viszonya is magyarázatot adhat, miután még a mérges „anyós” sem tudott akkora nyilvánosságot csinálni neki, mint 2007-ben Kármán Irén dokumentumfilmes. Kármán az olajügyekbe ásta bele magát, így került kapcsolatba a vállalkozóval, akihez aztán érzelmi szálak fűzték. Amikor az újságírónőt máig tisztázatlan körülmények között megverték, Portik nevétől volt hangos a sajtó, a nő ugyanis bevallotta, hogy gyengéd érzelmi szálak fűzik hozzá.

„Amikor a megverésem után beszéltem róla a nyilvánosságnak és megemlítettem a köztünk kialakult érzelmi szálat, azt mondta, hogy ezzel ártottam magamnak, ő nem igényli a nyilvánosságot és a fényt, és hogy eddig is megvolt, ezután is meglesz újságírók nélkül” - emlékezett vissza a hvg.hu-nak Kármán Irén, akit Portik elfogása után kerestünk meg. Elmondta, hogy az éjszaka császáraként ismert V. László elfogásakor felmerült benne, hogy Portik lehet a következő. „Egyébként egyszer megemlítette nekem, hogy ha beviszik, akkor mindent a nyakába varrnak majd” - mondta, hozzátéve: megdöbbentette a férfi elfogásának híre. Szerinte a vállalkozót megviseli a bezártság, a nyomozók talán „ezzel akarják manipulálni, megtörni őt, ezért igyekszenek majd minél tovább bent tartani”. Kármán Irén a történtekkel kapcsolatban úgy vélekedett, hogy szerinte az éjszakai élet újraosztása zajlik.

Ahogy V. Lászlóról, úgy bujkálása után Portikról is elterjedt, hogy rendkívül jó rendőrségi kapcsolatai vannak, egyesek szerint még a Nemzetbiztonsági Hivatalnál (ma Alkotmányvédelmi Hivatal) is voltak ismerősei. Ugyanakkor többen azt állították lapunknak, hogy ezek a kapcsolatok a kormányváltás után erősen megkoptak. Más források szerint a diszkópápa kapcsolatai révén jutott rendőrségi információkhoz Portik is. Bármi is az igazság, az tény, hogy közvetlenül a szocialisták bukása előtt előtt Portik fekete pontot szerzett egy fideszes nagyágyúnál. 2010 márciusában az interneten közzétettek egy videófelvételt, amelyen egy egykori olajos stróman, Rónai Attila hamis állítások alapján vádolta visszaélésekkel Kósa Lajos debreceni polgármestert, a Fidesz alelnökét. A botrány kirobbanása után Rónai azt állította, hogy régi ismerőse, Portik Tamás mutatta be neki azokat a férfiakat, akik a hamis nyilatkozatra kényszerítették. Rónai szerint Portik úgy mutatta be nekik őket, mint akik az NBH munkatársai, s olajos múltjával zsarolva vették rá őt a hamis vallomásra. Az NBH azonban tagadta, hogy ilyen akcióra sor került volna.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mint egy ember: a Microsoft mesterséges intelligenciája tűpontosan megmondja, mi van egy képen

Mint egy ember: a Microsoft mesterséges intelligenciája tűpontosan megmondja, mi van egy képen

Egy hónapra leáll a kecskeméti Mercedes-gyár

Egy hónapra leáll a kecskeméti Mercedes-gyár

Még egy statisztikát megbolondított a koronavírus

Még egy statisztikát megbolondított a koronavírus