szerző:
Csikász Brigitta

Lába kelt egy mobiltelefonnak Orbán Ráhel tavaly szeptemberi esküvőjén. A Nemzeti Nyomozó Iroda akkora elánnal vetette bele magát a tettes előkerítésébe, hogy az eseményen dolgozó személyzet valamennyi tagját kihallgatta. Sőt nyomásgyakorlást is alkalmazva, rávették a tanúkat arra, hogy vehessenek tőlük DNS-mintát. A hvg.hu-nak megszólalt az eseményen részt vevő egyik pincér. Egy ügyvéd szerint az ügyben eljáró rendőr jogsértést követhetett el.

Míg a nyomozó szervek csak korlátozottan rendelhetnek el DNS-vizsgálatot annak magas költségei miatt, addig egy telefonlopás miatt indult eljárásban mintegy hatvan embertől vettek DNS-mintát, feltehetően nem függetlenül attól, hogy a lopás Orbán Ráhel esküvőjén történt – jelent meg a Beszólunk blogon április elsején.

Megkerestük az írás szerzőjét, egyben a kormánnyal szemben kritikus blog tulajdonosát, Csókási Lászlót, aki megerősítette, hogy nem április tréfáról van szó. Mint a hvg.hu-nak elmondta, felszolgálóként dolgozott a tavaly szeptemberben megrendezett esküvőt követő lakodalmon. Az eseményt a férj, Tiborcz István családjának Tükrös pusztai birtokán tartották, mint ahogy részletesen beszámoltunk róla, nagy előkészületek (templom-rendbetétel, parktakarítás és aszfaltozás) mellett.

Két hónappal az esküvőt követően a Nemzeti Nyomozó Irodától megkeresték a személyzet minden tagját – úgy hatvan embert –, hogy tanúként hallgassák ki őket, mondván, a helyszínen elloptak egy telefont az egyik vendégtől, ami miatt eljárás indult kisebb értékre elkövetett lopás vétsége miatt.

©

„A meglepődésem ott váltott át sokkba, amikor a nyomozótiszt az első adandó alkalommal közölte, hogy minden dolgozótól DNS-mintát vesznek” – írta Csókási. A helyszínen ugyanis ott maradt az elcsent mobil tokja, rajta a tettes DNS-ével. Mivel a blog szerzője rendőr volt, tisztában volt vele, hogy a jogszabályok alapján ezt a legfontosabb személyes adatot tanúként nem köteles „megadni”, így a rendőri nyomásgyakorlásnak is ellenállt. (Csókási 2011-ben Adyligeten elkezdte a rendőrtiszti szakközépiskola rendőrtiszti szakképzését, de az iskolát végül nem fejezte be, így rendőrként nem is dolgozott, mint mondta, a „megalázóan alacsony fizetések miatt”.) 

Azért is ellenállt egyébként a mintaadásnak, mert soha senkitől sem hallott még olyat, hogy egy mobil ellopása miatt a készülék tokján maradt esetleges nyomok beazonosítására DNS-vizsgálatot rendeltek volna el. Ráadásul meggyőződése volt, hogy mivel nem ő bűnös, rajta hiába keresik a mobilt.

Nyomásgyakorlás rábeszéléssel és rendbírsággal 

Egy DNS-vizsgálat egyébként rendkívül drága, az ár 50 és 300 ezer forint között mozog. Csókási László kiszámolta, hogy hatvan ember esetében minimum 3 millió forintba kerül, de ha nehéz az azonosítás, mert például apró minta áll csak rendelkezésre, akkor szerinte akár 18 millió forintot is kiadhat a nyomozó hatóság a szakértők munkájának ellentételezésére.

Az, hogy ezt a vizsgálati eljárást csak indokolt esetben szabad alkalmazni, egyébként már a rendőrségnél is felismerték. A Népszabadság tavaly arról írt, hogy a rendőrségen javaslat készült a DNS-vizsgálatok alkalmazásának korlátozásáról. Egyfajta kvótarendszert dolgoztak ki arra, hogy az egyes nyomozó szervek mennyi DNS-mintát vizsgáltathatnak be – épp a költségek féken tartása érdekében.

A költséges eljárás nem rettentette vissza a Nemzeti Nyomozó Irodát, hogy megszerezze az esküvőn dolgozók DNS-mintáját. A hatvan emberből hárman maradtak, akikkel sima rábeszéléssel, meggyőzéssel az ügy előadója nem boldogult, köztük volt a történet lejegyzője. A nyomozó felvilágosította, hogy erőszakkal nem veheti le a DNS-t, ugyanakkor közölte, hogy a Büntetőeljárási-törvény vonatkozó paragrafusa alapján (161. § (1) az ügyészség rendbírságot szabhat ki, amely az ügy súlyosságától függően kétszázezer, sőt ötszázezer forintra is rúghat. „Sem időm, sem pénzem nem volt erre a baromságra, úgyhogy hozzájárultam a vizsgálathoz. Természetesen nem találtak egyezést” – mondta.

©

A rendőrség reagálása elmaradt

Csókási László felháborítónak tartja, hogy a nyomozás és a DNS-vizsgálatok költsége jóval meghaladta az ellopott telefon értékét, hiszen kisebb értékre elkövetett lopás miatt folyt az eljárás. A hvg.hu-nak abból a szempontból is érdekesnek mondta az eljárást, hogy az NNI nyomoz az ügyben, hiszen a kisebb értékű lopás nem tartozik a szervezet hatáskörébe. Emellett furcsának találta az is, hogy – mint az az idézésből kiderült – az életvédelmi osztály jár el, ami szerinte ismételten a hatáskör túllépésének számíthat. Egyébként az sem derült ki, hogy miért csak a személyzet tagjairól gondolták azt, hogy a mobilt eltehették.

A hvg.hu szerette volna megtudni, hol tart a nyomozás, illetve, hogy meglett-e a tettes, vagy folyik még az előkerítése, de hiába kerestük a nyomozó hatóságot, de megkereséseinkre nem kaptunk választ. Az Nemzeti Nyomozó Iroda munkája felett felügyeletet ellátó Fővárosi Főügyészség nem is találta az ügyet.

Az NNI alezredese az üggyel kapcsolatban – a telefonos érdeklődésünkre – nem cáfolta, hogy van ilyen eljárás, de kérte, hogy a nyilatkozat adására illetékes főnökét keressük meg. Sajnos nem jártunk sikerrel. A Belügyminisztériumot is kértük, hogy reagáljanak, illetve adjanak tájékoztatást arról, hogy ezután mindig ekkora elánnal járnak-e el a hasonló esetekben – választ a cikkünk megjelenéséig nem kaptunk.

Fazekas Tamás ügyvéd szerint ki kellene rekeszteni a bizonyítékok közül a rendbírság kiszabásával megszerzett DNS-mintát, és szerinte illene megvizsgálni az ügyben eljáró rendőr felelősségét is. „Csak súlyos bűncselekmények, lopás esetén is csak a különösen nagy értékekre elkövetett lopások esetében vethető fel a DNS-minta vétele, amennyiben a büntetési tétel meghaladja az öt év szabadságvesztést, illetve, ha meggyanúsítják az illetőt a bűntett elkövetésével. Tanúként senki nem kötelezhető arra, hogy magára terhelő vallomást tegyen, így DNS-minta adására sem kötelezhető. Amennyiben ezt mégis megteszi az eljáró nyomozó, ráadásul a tanút rendbírsággal fenyegeti meg, akkor abban az esetben még a hivatali visszaélés is felmerülhet” – hangsúlyozta Fazekas Tamás.

A hvg.hu-nak egy név nélkül nyilatkozó rendőr, amellett, hogy a telefon miatti felhajtást aránytalanul nagynak tartja, azt a kérdést is felvetette, hogy az NNI Életvédelmi Osztálya végezte a nyomozást, ilyen elánnal és ekkora költséggel. Szerinte a kulcs az lehet, hogy kié volt a mobiltelefon, és mi volt rajta. Hozzátette, emlékszik hasonló ügyekre korábbról is, bal- és jobboldali kormányzás alatt is: „Fentről jött az ukáz, és mindenki rohangászott, mint a mérgezett egér egy ellopott műszaki eszköz miatt, amiről aztán bebizonyosodott, hogy a lopás nem történhetett úgy, ahogy a politikus előadta.”

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
hvg.hu Itthon

Orbán Ráhel gyanús traktorral fotózkodott

Orbán Viktor lánya és veje a lagzin egy traktor előtt látható a Story magazinban megjelent képen. Ez a traktor ugyanaz, mint amelyet a Népszabadság munkatársa korábban a Natura 2000 területen nagy mennyiségű fa engedély nélküli kivágása után talált a helyszínen.