szerző:
Csikász Brigitta
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Zötykölődés nélkül juthat el a násznép Orbán Ráhel lakodalmának helyszínére: a héten eltüntették a kátyúkat Csabdi és Tükröspuszta útjairól. A helyiek szerint ennek a "társadalmi eseménynek" köszönhető, hogy több évtized után rendezték az utak állapotát. Mint kiderült, az alsóbbrendű utat a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium háttérintézménye átadta az önkormányzatnak, de előzőleg a Magyar Közút Nonprofit Zrt. az adófizetők pénzén rendbe tetette.

Pár nappal Orbán Viktor legidősebb lányának, Ráhelnek az esküvője előtt útfelújításokat és kátyúzásokat végeztek el a lakodalom helyszínére vezető utakon Csabdiban, illetve a területileg hozzá tartozó Tükröspusztán, ahol a vőlegény, Tiborcz István családjának a „tanyája” található.

Orbán Ráhel szeptember 7-én mondja ki a boldogító igent párjának, Tiborcz Istvánnak. A sajtóhírek szerint az esküvőt Budapesten, a  Margit körúti ferences templomban tartják. Ezt követően a mulatság a Fejér megyei Csabdi–Tükröspusztán folytatódik. A tanyát másfél hete a hvg.hu munkatársai szerették volna megnézni, de onnan személyesen a vőlegény tette ki kollégáink szűrét. Mint akkor megírtuk, a "tanyára" vezető út kifejezetten rossz állapotú volt, tele kátyúkkal. Akkor Tiborcz István édesanyjától annyit sikerült megtudnunk, hogy szíve szerint inkább szűk családi körben ünnepelne Orbán Ráhel leendő anyósa, de a miniszterelnök szerint a fiatalok esküvője társadalmi esemény, rengeteg vendéget várnak a „tanyára”.

Meglepetéééés!

A helyieket meglepetésként érte a néhány napja felbukkant útjavító csapat, a közútkezelő embereinek munkába állására is maguk az ottlakók hívták fel a hvg.hu figyelmét. Mint lapunk munkatársának a helyszínen elmondták, a munkások néhány napja vonultak fel Csabdi és Tükröspuszta útjaira, amelyekkel egyébként több évtizedig senki nem foglalkozott. Most viszont beindult a söprögetés majd az aszfaltozás, amelyhez a darálót – a lakosok elmondása alapján – az önkormányzat kisbusza vontatta ki a javítandó útszakaszra.

A helyiek szerint egyértelmű, hogy a kormányfő lányának lagzija miatt indult be hirtelen az útfelújítás. Mint mondják, Tükröspusztán senki más nem lakik, csak Tiborczék. „Mi másért, ha nem a násznép zötykölődés nélküli kijutásáért álltak most neki hirtelen az út toldozásának, foldozásának?” – mondta egy helybeli. Információink szerint ráadásul nemcsak a Fejér, de a Zala megyei közútkezelő eszközei is láthatók a helyszínen.

Nézze meg galériánkat az útfelújításról

Sürgés-forgás, épül-szépül az út, ne zötyögjön az autó a miniszterelnöki násznép alatt
©

Megkerestük a Magyar Közút Zrt. Fejér megyei igazgatóját is. Molnár István nem tagadta, hogy a héten Csabdin és Tükröspusztán dolgoztak, de azt kérte, hogy a felújításról a központból, a cég kommunikációs igazgatójától, Horváth Józseftől kérjünk részletes tájékoztatást. A Magyar Közút Zrt. részéről végül azt közölték a hvg.hu-val, hogy a jelzett útszakasz nem az országos közúthálózat része, így az nincs a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kezelésében.

„Mivel helyi lakosok használják a mintegy 650 méteres szakaszt, a vagyonkezelő Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ (KKK) (a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium háttérintézménye – a szerk.) a ténylegesen érintett csabdi önkormányzatnak való átadásáról döntött. Az átadás előtt bizonyos munkákat el szoktak végeztetni, például a balesetveszélyes ütőkátyúk megszüntetését, padka- és rézsűkaszálást, bokorirtást. Ezeket rendelte meg társaságunktól augusztus 30-án a KKK, amelyeket el is végeztek szakembereink, összesen nettó 1,637 millió forint értékben” – írták a tájékoztatásban.

Javasoljon ön is felújítandó útszakaszokat!
Amennyiben olvasóink közül bárki úgy érzi, hogy településének alsóbbrendű útjai is megérdemelnék a kátyúk eltüntetését, jelezzék – akár fotó küldésével is –, hogy a KKK mely útszakaszokat adhatná át felújítva az önkormányzatoknak. Üzeneteiket a [email protected] címre várjuk!

Orbán Ráhel férjhezmenetele – akár akarja, akár nem – látványossággá válhat Budapesten szombaton kora délután, mivel az egyházi szertartás a város egyik legforgalmasabb helyén lesz: a Margit körúton, az Országúti Ferences Szent István Első Vértanú-templom előtt jár például a 4-es és 6-os villamos, az úton pedig az autós forgalom még hétvégén is elég nagy.  Megkérdeztük a Budapesti Rendőr-főkapitányságot is, hogy a talán több száz fős esküvő miatt lesz-e több rendőr a környéken, illetve várható-e a forgalom elterelése, lezárás. „A rendezvény szervezői az eseménnyel kapcsolatban tájékoztatást adtak a Budapesti Rendőr-főkapitányság részére” – közölték a hvg.hu-val. Hozzátették, amennyiben indokolt, a BRFK – a jogszabályban rögzített keretek között – a szükséges intézkedéseket megteszi..

Pedig teendőjük akadna. Mint azt a hvg.hu-nak egy közrendvédelmi területen dolgozó egykori parancsnok elmondta, akár Orbán lányának, akár másnak a férjhezmeneteléről van szó, egy több száz fős esküvőt be kell jelenteni az önkormányzatnak. Ezt a kötelezettséget a West Balkán-tragédia után hozott kormányrendelet írja elő. A közterületet még így sem lehet elfoglalni – jegyezte meg a volt egyenruhás, ha erre a násznép nagysága miatt szükség van, akkor a közútkezelő hozzájárulását kell kérni.

Milyen kátyúzás?
"Folytatódik a miniszterelnök és családja elleni politikai lejárató kampány" - reagált a hvg.hu cikkére Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke. Szerinte valójában "a násznép az ország egyik legkátyúsabb útján fogja megközelíteni a lakodalom helyszínét", illetve "a közvetlenül az érintett tanyához vezető úton semmiféle kátyúzás, állagjavítás nem történt".
A hvg.hu azonban egy szóval sem említette a Tiborcz-tanyához vezető rövid bekötőutat (ami valószínűleg magánterület), csak az oda vezető közutakon végzett kátyúzásról számoltunk be. Ennek tényét - szemben a miniszterelnök sajtőfőnökével - a Magyar Közút Zrt. is elismerte, igaz, az okát nem Orbán Ráchel esküvőjében jelölték meg.

Dugó a körúton?

Ebben az esetben nemcsak nekik, hanem a rendőrségnek is van dolga. Amellett, hogy a közlekedést segítik, vagy a TEK kérése alapján esetleg lezárják a területet, a Budapesti Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának szakvéleményt kell készítenie, hogy a tömegközlekedés miatt meg lehet-e tartani a rendezvényt vagy sem. "Dönthet úgy, hogy nem, vagy akár úgy is, hogy csak kisebb létszámmal."

A rendőr szerint mindenképpen jobb lett volna az esküvő helyszínének a Bazilika vagy a Mátyás-templom. A Margit körúton például nagyon nehéz megoldani a parkolást. A templomtól elindulva már könnyű kijutni a fővárosból, de a több száz vendég szállításához szükséges járművek haladásának biztosításához valószínűleg motoros rendőrökre lesz szükség.

A volt parancsnok szerint kérdés, hogy számoltak-e azokkal az érdeklődőkkel, akik egyszerűen csak látni szeretnék, amint a kormányfő a karján bevezeti a templomba a lányát. "Kalkuláltak-e azokkal, akik nem ünnepelni akarnak, hanem megragadják az alkalmat, hogy a kormány intézkedései elleni tiltakozásukat fejezzék ki, mint például a devizahitelesek, akik miatt a miniszterelnök XII. kerületi házának környékére területlezárást rendeltek el?" – jegyezte meg a volt rendőri vezető.

Az esküvővel és az utána tartandó bulival kapcsolatban a Terrorelhárítási Központ (TEK) többször is leszögezte, hogy a testület nem biztosít sem lakodalmat, sem más magánrendezvényt. A TEK azonban nem is rendezvényeket biztosít, hanem – a jogszabályokban előírtak szerint – felel a védett személyek, így a miniszterelnök és a köztársasági elnök biztonságáért. Hogy a ferences templomban tartandó esküvő milyen feladatokat ró rájuk, szerettük volna megtudni, de a TEK válasza, amely cikkünk megjelenése után érkezett, csupán korábbi közleményeik szövegét tartalmazza, miszerint magánrendezvényt nem biztosítanak.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Csikász Brigitta Itthon

Legelőször a TEK ugrik be a cigánybanda nagybőgőjébe

Átnézik a meghívott vendégek listáját, ha kell, az azon szereplő személyeket leellenőrzik, mintát vesznek a felszolgált ételekből és még a cigányzenészek tagjainak is utánanéznek a Terrorelhárítási Központ (TEK) emberei: mivel ők felelnek Orbán Viktor személyes biztonságáért, értelemszerűen ők biztosítják a kormányfő lányának, Ráhelnek az esküvőjét is.

hvg.hu Itthon

A Margit körúton esküszik Orbán Ráhel

Akár a Combino villamosok utasai is benézhetnek Orbán Ráhel esküvőjére, mivel a szertartást a Margit körúton lévő ferences templomban tartják - írja a Bors.

hvg.hu Itthon

Orbán Ráhel esküvőjét nem biztosíthatja a TEK

Esküvőt nem biztosíthat a Terrorelhárítási Központ (TEK), csak védett személyeket, például a kormányfőt, de egyelőre még nem tudni, Orbán Viktor kéri-e a biztosítást Ráhel lánya esküvőjére – írta a Blikk. A TEK a hvg.hu-nak korábban azt a választ adta, hogy amennyiben a közjogi méltóság nem mond le a személyi védelemről, akkor ő munkatársaik is részt vesznek a magánrendezvényeken.

75 ezren fertőződhettek meg egy izraeli városban

75 ezren fertőződhettek meg egy izraeli városban

Gundel Takács Gábor a Home office-ban: "Háborúban viszonylag szerény a demokrácia mértéke"

Gundel Takács Gábor a Home office-ban: "Háborúban viszonylag szerény a demokrácia mértéke"

Operatív Törzs: Nem enyhítenek a korlátozó intézkedéseken, de szigorítás jöhet

Operatív Törzs: Nem enyhítenek a korlátozó intézkedéseken, de szigorítás jöhet