szerző:
hvg.hu

Tarlós István szerint ma is félszavakból megértik egymást Orbánnal, bár azt nem tudja, erről mit gondol a kormányfő. Az Indexnek adott interjújában azt mondta, tervei szerint létrehoznának egy városigazgatási központot, amibe betagozódna a BKK, ami kevesebb jogosítvánnyal rendelkezne a jövőben, mint eddig. Úgy látja, a legnagyobb elégedetlenség a politikájával kapcsolatban a hajléktalankérdésben jelent meg.

A hetedik polgármesteri kampányát átélő Tarlós István az Indexnek adott interjújában azt mondta: hátradőlésről szó sincs, még akkor sem, ha általában "az esélyesnek mondott nyer".

Azzal kapcsolatban, hogy a volt főpolgármester, Demszky Gábor szerint Bokros Lajos legyőzi őt, azt mondta: felhívta őt Demszky, de nem ezt mondta, hanem azt: "biztosan te fogsz nyerni, de én Bokros Lajost fogom támogatni". Tarlós saját bevallása szerint nem reagált erre semmit.

A budapesti ügyek közül három kiemelt csoportot említ meg az interjúban. Az egyik a barnamezős övezetek visszaszerzése a város számára, a másik a Duna-partok rendezése, a harmadik pedig egy szociális városrehabilitációs program. Tarlós szerint itt már költségbecslések is vannak, de nincs meg mindegyikre a forrás, mert még a következő évi költségvetést sem meri senki pontosan megbecsülni.

Az uniós forrásokkal kapcsolatban megismételte: "létezik Magyarországon ez a Budapest–vidék ellentét", ami "nem egy túl egészséges dolog, de most, amikor a források megszerzéséről van szól, élesedik, még a politikai közösségen belül is". "Az biztos, hogy minden forintért harcolni fogok. Méghozzá egyenesen a miniszterelnöknél" - jelentette ki.

©

Tarlós azt mondta, alapjában véve ma is igaz az a kijelentés, hogy Orbán Viktorral félszavakból is megértik egymást, ám azt nem tudja, hogy a kormányfő ezt hogy látja, ráadásul "nem ugyanabban a székben ülnek".

Esetleges utódjáról is beszélt, bár azt mondta, soha nem állított olyat, hogy 2014-ben fog jönni. Hozzátette: lát a kerületi polgármesterek körében "egy olyan fiatalembert, akit perspektivikusan" jónak tartana, de az nem Rogán Antal, aki szerinte "épp másfelé vette az irányt, és eléggé kinyílt neki ez a pálya".

A BKK és Vitézy Dáviddal kapcsolatban azt mondta: 2010-ben "tőle szokatlan engedékenységgel" elkövetett néhány hibát személyi döntésekben". Szerinte jó, hogy létezik a BKK, de nem jó, hogy túlterjeszkedett, és túlzó mértékű jogosítványokat kapott, például tulajdonosi jog gyakorlását. Tervei szerint lenne egy városigazgatási központ és ennek jelentős tagvállalata lenne a BKK, de nem olyan széles körű jogosítványokkal, mint ebben a ciklusban.

Úgy látja, a legnagyobb elégedetlenség a politikájával kapcsolatban a hajléktalankérdésben jelent meg. Szerinte egy "csomó" embernek nem az a baja, hogy túl kemény intézkedéseket hoztak a hajléktalanok ellen, hanem éppen, hogy túl enyhéket. "Az egész hajléktalankérdésnek van egy szociális, humanitárius vonala, és egy rendészeti vonulata. A szociális vonalat én is erősíteni akarom, ott minden mérhető paraméterben vitathatatlanul előreléptünk a korábbi állapothoz képest" - jelentette ki. A rendészeti vonulatnak pedig "csatlakozni kell ehhez".

"Ha valaki ellöki a segítő kezet, és emberhez nem méltó életkörülményekhez ragaszkodik agresszíven, a város funkcionális pontjait használhatatlanná téve, azt nem kell megengedni" - mondta Tarlós, aki szerint "nyilván nincs megoldva a hajléktalankérdés".

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!