szerző:
hvg.hu

Több népszerű szakot önköltségessé tenne a kormány, másokat pedig teljesen eltörölnének, ilyen például a kommunikáció szak – derült ki az államtitkárság új stratégiájából, amelyet a dékánokkal ismertettek. Egy másik verzió szerint a jövőben csak a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen lehet majd kommunikáció szakot végezni. A terv hatalmas botrányt kavarhat.

Több alapszakot, köztük a népszerű kommunikációt is megszüntetné egy új államtitkári tervezet, amelyről a közelmúltban tájékoztatta az Emmi államtitkársága a dékánokat – írta az Eduline egyetemi és főiskolai forrásokra hivatkozva. 

Olyan képzések is akadnak, amelyeket nem teljes egészében szüntetnének meg, csak az államilag támogatott helyeket törölnék el: csak önköltségen lehetne tanulni például az androgógia szakon.

Más népszerű szakok pedig 2016-tól csak a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen lesznek elérhetők.

©

A múlt héten közzétett „Fokozatváltás a felsőoktatásban” stratégiában a képzések számának 15 százalékos csökkentéséről írtak. Egyelőre nem lehet tudni, hány és pontosan milyen szakot érint az átszervezés vagy a megszüntetés. A Felsőoktatásért Felelős Államtitkárság munkatársai 2016 szeptemberére tűzték ki az átalakítást.

A kommunikáció szakról egységesen azt állították az Eduline forrásai, hogy a képzés teljes megszüntetése a cél, amit a túltermeléssel indokoltak. Az egyik egyetemi vezető úgy tudja, kommunikáció szakra a jövőben csak a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre lehet majd járni.

Az egyetemi vezetők szerint a megbeszéléseken ütköztették érveiket az Emmi-küldöttek érveivel, az államtitkárság mintha mégis eldöntött tényként kezelte volna az új intézkedéseket. Az intézményvezetők szerint semmilyen statisztikával vagy tanulmánnyal nem támasztották alá a kormányzati elképzelést.

Az ügyben Palkovics László államtitkár döntése március végén születhet meg. Palkovics tavaly azt nyilatkozta, hogy megszűnhetnek azok az egyetemi-főiskolai alapszakok, amelyek gazdasági szempontból nem jelentenek megtérülő befektetést.

A felsőoktatásért felelős államtitkárság egyelőre nem kommentálta a lap állításait.

Az ügyről további részleteket olvashat az Eduline cikkében.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!