szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Közös állásfoglalást adott ki öt egyetem kommunikáció- és médiatudományt oktató tanszéke, valamint a Médiakutató Alapítvány a kommunikációs alapképzés tervezett megszüntetése ellen. A nyílt levél szombaton jelent meg az ELTE blogján.

Az állásfoglalást megfogalmazó intézetek - Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Corvinus Egyetem, az ELTE, az Eszterházy Károly Főiskola, a Pécsi és a Szegedi Tudományegyetem kommunikáció- és médiatudományt oktató tanszékei, a Médiakutató Alapítvány - mélységes aggodalmukat fejezik ki a kiszivárgott minisztériumi tervezet miatt, amely 2016-tól – más szakok mellett – megszüntetné a kommunikáció- és médiatudomány alapszakot.

A levél aláírói, tudatában annak, hogy egyeztetési folyamat zajlik, arra kérik az Emmi-t, hogy a minisztériumi tervezetet a „legfontosabb belső szakmai fórumok számára” tegye hozzáférhetővé, hogy „az egyeztetés szakmailag megalapozott, lehetőség szerint konszenzusos végeredményhez vezessen”.

©

Az állásfoglalás egyebek mellett felhívja a figyelmet arra, hogy a Frissdiplomások munkaerő-piaci helyzete 2014 című szakmai kutatás szerint a kommunikáció- és médiatudomány BA szakot elvégzettek munkaerő-piaci beágyazottsága kifejezetten jó. Ennek alapján pedig elfogadhatatlan az a hangoztatott vélemény, amely a kommunikáció- és médiatudomány alapszak megszüntetését egyfajta „közvélekedéssel” indokolná. Az adatok ugyanis éppen azt bizonyítják, hogy a legyakrabban elhangzó három érv – a szakon végzett hallgatók elhelyezkedésének nehézsége, a képzési terv elavultsága és a túlképzés ténye – mindegyike hamis. A közzétett adatok alapján nem a szak megszüntetése, inkább támogatása volna ésszerű.

A levél szól a szak tematikájának folyamatos korszerűsödéséről, és arról, hogy olyan szakot tervez megszűntetni a kormány, melynek – a bejutási küszöb felemelése miatt – a tanköltségét már most sem az állam, hanem a családok fizetik meg. Az aláírók szerint pontosan ellenkező intézkedésre volna szükség: az állam által támogatott helyek számának növelésével kellene megteremteni a társadalmi esélyegyenlőség feltételeit azon tehetséges fiatalok számára, akiknek családja anyagi okok miatt nem tudja vállalni a költségtérítéses képzést.

A teljes levél itt olvasható.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!