szerző:
Kálmán Attila

Már 21 ezernél többen csatlakoztak a miskolci Herman Ottó Gimnázium tiltakozó nyílt leveléhez. A támogatók között feltűnt Orbán Viktor volt gimnáziuma is, amelyet 15 éven át a jelenlegi köznevelésért felelős helyettes államtitkár vezetett.

Itt is ugyanolyan tragikus a helyzet, mint bárhol máshol, ne keressünk ebben további összefüggéseket

– kérte a székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola igazgatóhelyettese. Orbán Viktor volt gimnáziumát azért kerestük meg, mert tantestületi döntéssel támogatták a miskolci Herman Ottó Gimnázium nyílt levelét, amelyhez kevesebb, mint három hét alatt 300 iskola és szervezet, valamint 21 ezer magánszemély csatlakozott.

Ebben a székesfehérvári gimnáziumban ismerkedett össze a miniszterelnök Simicska Lajossal, aki két évfolyammal járt Orbán fölé. A helyzet pikantériáját tovább fokozza, hogy 1998-tól 2012-ig az a Sipos Imre volt az iskola igazgatója, aki most a köznevelésért felelős helyettes államtitkári posztot tölti be.

 

Balog Zoltán és Czunyiné Bertalan Judit összedugják a fejüket.
©

Az iskola részéről nem akartak részleteket elárulni, hogy miért döntöttek a tiltakozás mellett. Annyit tudtunk meg, hogy semmi vicces" nincs abban, hogy ilyen öregdiáknévsorral álltak be a nyílt levél aláírói közé, a helyzet inkább végtelenül elkeserítő.

A miskolci gimnázium tanárai január 6-án tették közzé levelüket, amelyben a magas kötelező óraszámtól, a megnövekedett adminisztrációs terheken át, a Klik diszfunkcióiig rengeteg mindennel kapcsolatban fejezték ki nemtetszésüket.

Az egész oktatási rendszert látjuk most már veszélyben! Kaotikussá vált minden! Bizonytalanság, elkeseredettség, sokszor apátia uralkodik a tanári szobákban.

– foglalták össze véleményüket a miskolci tanárok, amellyel látszólag az ország pedagógusainak jelentős része egyetértett.

A felháborodás hatására Balog Zoltán miniszter és Czunyiné Bertalan Judit államtitkár közös sajtótájékoztatót tartott a hétvégén, ahol igyekeztek hűteni a kedélyeket. Azonban a bejelentett „bürokráciacsökkentés" és a köznevelési kerekasztal létrehozása nem csillapította az általunk megkérdezett tanárokat: szerintük ezek még látszatmegoldásnak is gyengék.

Miskolcon február 3-án tartanak fáklyás tüntetést a tiltakozás elindítói. A szakszervezetek pedig tanársztrájkkal fenyegetőznek.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!