szerző:
hvg.hu

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága éppen fordítva látja, mint a magyar Alkotmánybíróság.

A most publikált strasbourgi döntésről a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) azt írja, ez nagyszerű hír az internetes szólásszabadság barátainak. A strasbourgi bíróság ugyanis megfordította az internetes kommentekről szóló gyakorlatát, ráadásul egy magyar ügyben.

A Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesülete és az Index az után fordult a nemzetközi bírósághoz, hogy egy 2010-es ügyben – első- és másodfokú pervesztésüket követően – a magyar Alkotmánybíróság kimondta, a tartalomszolgáltató felelős az oldalán elhelyezett jogsértő kommentekért még akkor is, ha utólag eltávolítja azokat. „A jogsértő közleményekért való felelősség (és adott esetben a helytállási kötelezettség) független a moderálástól: egyedül a jogsértő közlés tényén alapszik” – állt az Alkotmánybíróság indoklásában.

Strasbourgban viszont ezzel szemben úgy döntöttek, hogy a kommentek utólagos moderálása mentesítheti a felelősség alól az oldal üzemeltetőjét. A döntést hozó bírói tanácsban ott volt Sajó András, a strasbourgi bíróság magyar tagja is.

Nagyszerű hír az internetes szólásszabadság barátainak, a strasbourgi bíróság megfordította az internetes kommentekről...

Közzétette: TASZ – 2016. február 2.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!