szerző:
hvg.hu

Elismeri a 40 millióért készített magyar-kazah tanulmányok egyikének a készítője, hogy átemelt anyagokat tartalmaz a munkája, és a kormany.hu-n megjelent nyilatkozatában kijelenti azt is, hogy a minisztériumot semmilyen felelősség nem terheli az ügyben.

Közleményt jelentetett meg a kormany.hu-n annak a mezőgazdasági tanulmánynak a készítője, amelyről nem csak az derült ki az elmúlt napokban, hogy egy Horváth László kazah tiszteletbeli konzul érdekeltségébe tartozó cégtől (a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt.-től) vette meg a Földművelésügyi Minisztérium, hanem az is, hogy plagizáltak a készítésekor: egy juhtenyésztési tankönyvből vettek át 20 oldalnyi szöveget, anélkül, hogy hivatkozták volna forrást.

Az öt darab minisztérium által megrendelt tanulmány közül ez a kazah juhtenyésztéssel foglalkozó darab, mellette a következő témákkal foglalkoztak még: az agrárlo­gisztika fejlesztési lehetőségei Kazahsztánban; húsmarha Kazahsztánban; olajtartalmú növények termelése Kazahsztánban; a kazah talajművelés. Az öt tanulmányért összesen 40 milliót fizetett a minisztérium.

Fazekas miniszter és a juhtenyésztés
©

Az ügyben nem a földművelésügyi tárca és nem a földművelésügyi miniszter barátjaként ismert, és az üzletileg érdekelt konzul szólalt meg, hanem bizonyos Csízi István tudományos munkatárs, aki a Debreceni Egyetem agrártudományi karának Karcagi Kutatóintézetében dolgozik. Ő a tanulmány szerkesztője, aki kijelenti, hogy az egész miatt őt terheli a felelősség, és a minisztériumot, valamint a konzul cégét semmilyen felelősség nem terheli.

A munkatárs arról ír a közleményben, hogy megköveti a juhtenyésztési könyvet szerző Mucsi Imrét, és elismeri, hogy nem idézetként szerepelnek a tőle átvett részek, de ezt a tanulmány szerkesztőjeként pótolni fogja. Csízi arra hivatkozik még, hogy az elkészült tanulmányt "részünkről az első perctől nem szándékoztunk se tudományos, se körülményes stilisztikájú oktatási műnek elkészíteni".

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!