szerző:
hvg.hu/MTI

A gyanú szerint az IMF-nek és az Egyesült Államoknak szállítottak információkat. Egyikük ismert vállalkozó és műgyűjtő, másikuk pedig legutóbb a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban dolgozott.

Előzetes letartóztatásba került két férfi, aki a rendőrség gyanúja szerint az Egyesült Államoknak és a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) kémkedett Magyarországon - írja a valasz.hu.

Az Átlátszó.hu hétfőn írt arról egy ügyvédre hivatkozva, hogy a hatóságok az Egyesült Államoknak, az IMF-nek és a Svájci Alapnak való kémkedéssel gyanúsítják M. Norbertet, az amerikai bejegyzésű Arcade LLC tulajdonosát, és a cég magyarországi képviselőjét, B. Béla Szabolcsot. Az Átlátszó azt írta, az ügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda műkincsvédelmi alosztálya folytat nyomozást, a gyanúsítottak pedig "egy Birodalom nevű szervezetben" folytattak hírszerzést az Amerikai Egyesült Államok, az IMF és a Svájci Alap részére.

Az oknyomozó portál arról írt, hogy az egyik férfit, M. Norbertet azzal gyanúsítják, hogy az USA követségének NATO-tisztjének, illetve az IMF-küldöttségnek adott információkat. Az üzletemberként, informatikai vállalkozóként és műgyűjtőként ismert férfi korábban Szijjártó Péter elnöksége alatt Fidelitas-tagokkal együtt vezette a Fiatalok a Demokráciáért Alapítványt.

A valasz.hu szerdai cikkében azt írta: M. Norbert Demján Sándor üzlettársa is volt, a banki kártyarendszerekkel foglalkozó Polygon Informatikai Fejlesztő és Tanácsadó Kft. stratégiai igazgatójaként ugyanis több pénzintézettel is dolgozott, 2006 végén pedig közös érdekeltséget alapított a Demján Sándor-féle Euroinvesttel DAIS Információtechnológiai Zrt. néven. Ennek a cégnek M. Norbert lett a vezérigazgatója.

B. Béla Szabolcs a lap szerint az első Orbán-kormány idején a Miniszterelnöki Hivatal munkatársa volt, majd amerikai tanulmányok után a parlament gazdasági bizottsága mellett tanácsadóként dolgozott, később pedig a Arcade Kutatási és Fejlesztési Kft.-t irányította, a 2010-es kormányváltás után pedig a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium főosztályvezető-helyetteseként, majd 2015-ig a külgazdasági miniszter által felügyelt Magyar Nemzeti Kereskedőház üzleti stratégiai tanácsadójaként dolgozott. 

A Fővárosi Főügyészség az MTI megkeresésére azt közölte, hogy az üggyel kapcsolatos kérdésekkel a Nemzeti Nyomozó Irodához kell fordulni. Az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata az MTI megkeresésére annyit közölt, hogy az üggyel kapcsolatban a rendőrség a nyomozás érdekeire tekintettel nem kíván információt adni. A Fővárosi Törvényszéknél későbbre ígértek tájékoztatást az MTI-nek.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!