szerző:
hvg.hu

A Jobbik már kedden benyújtott egy olyan alaptörvény-módosítást, amely lehetővé tenné Orbán csak szerdán bejelentett bevándorlási kvótás népszavazását.

Bár Orbán Viktor miniszterelnök csak szerdán jelentette be rendkívüli sajtótájékoztatóján, hogy a kormány népszavazást kezdeményez az uniós tervezett kötelező betelepítési kvótáról, a Jobbik már kedden, február 23-án beterjesztett egy alaptörvény-módosítást, amely ezt lehetővé tenné.

Orbán szerdán azt jelentette be, a kormány benyújt egy népszavazási kérdést, amely úgy hangozna: "Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?"

Bár az alaptörvény jelenleg hatályos verziója úgy szól, hogy nem lehet népszavazást tartani "nemzetközi szerződésből eredő kötelezettségről", a jobbikos Vona Gábor, Apáti István és Z. Kárpát Dániel által már kedden benyújtott alaptörvény-módosítási javaslat ezt a bekezdést úgy módosítaná, hogy hozzátennék, "kivéve, ha a népszavazás Magyarország bevándorlási politikáját érintené vagy olyan döntéssel kapcsolatos, amely erre érdemi kihatással van". Ennek a kivételnek pedig megfelelne az Orbán által szerdán bejelentett kezdeményezés is.

A Jobbik kedden azzal indokolta a beadványát, hogy "a lehetőség fenntartása indokolt" a bevándorlási népszavazás megtartására, és mivel a bevándorlás "akár 100 évre is kihatással lehet hazánk jövőjére, így a kérdésnek az alaptörvényi szinten való rendezése indokolt és szükséges". Hozzáteszik, a módosítás elfogadásának eredményeképpen lehetőség nyílna a migrációs kvótáról szóló uniós döntéssel kapcsolatos választópolgári véleménynyilvánításra, "hogy a migránsok EU általi Magyarországra történő oktrojálását megakadályozhassuk" - vagyis lehetőség nyílna az Orbán által csak egy nappal később, szerdán bejelentett népszavazás megtartására.

Orbán bejelentésére a Jobbik üdvözölte a népszavazási kezdeményezést. Z. Kárpát Dániel emlékeztetett arra, hogy Vona Gábor még tavaly szeptemberben vetette fel egy népszavazás szükségességét "mindenféle kvótaszerű megoldás elutasítása érdekében", ám akkor ezt a Fidesz-KDNP még elvetette.A politikus azt mondta, kedden alaptörvény-módosítást is a Ház elé terjesztettek, hogy létrejöhessen egy ilyen referendum. 

Emellett közölte, csütörtökre ötpárti egyeztetésre hívják a parlamenti frakciókat az esetleges kiskapuk kizárása érdekében, mondván olyan kérdést kell benyújtani, ami kizárja a visszatoloncolás, a relokáció és minden Magyarországot károsan érintő intézmény lehetőségét. Hozzátette, az Orbán által feltett kérdésben a Jobbik egyértelműen a "nem" oldalán áll. 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!