szerző:
hvg.hu

Hétfőtől nem fogad betegeket az Uzsoki neurológiája, mert újra felütötte fejét az a hasmenésjárvány, ami miatt egyszer már bezártak. Elképesztő statisztikák igazolják, hogy a magyar kórházak tényleg a fertőzések melegágyaiként szolgálnak: kézfertőlenítő-használatban és az egyágyas kórtermek arányát tekintve a legutolsók vagyunk az EU-ban.

Bezárták az Uzsoki Utcai Kórház neurológiai osztályát egy kórházi fertőzés miatt. Már korábban is szünetelt az ellátás egy hasmenést okozó járvány miatt, de tíz nappal az után, hogy február 12-én megnyitották a részleget, ismét felütötte fejét a fertőzés – adta hírül a MedicalOnline.

A kórtermet, ahol a fertőzés megjelent, hiába izolálták, a vírus továbbterjedt, így hétfőtől nem fogadnak neurológiai és stroke betegeket.

Az ÁNTSZ éppen kedden szólt vissza az 1001 orvos hálapénz nélkül nevű Facebook-csoportnak, amely nyílt levélben hívta fel a figyelmet az egyes kórházakban utalkodó áldatlan higiéniás állapotokra. Az ÁNTSZ szerint a kórházi fertőzésekről szóló adatok nyilvánosak, a közfinanszírozott egészségügyi ellátást igénybe vevő betegek biztonságban vannak.

Talán még sincs mindenki biztonságban?

Ám az Uzsoki orvosigazgatója neurológiai és stroke kapacitásai átvételét kérte az Országos Tisztifőorvosi Hivataltól, mert míg a múlt vasárnap nyolc betegnél és négy dolgozónál jelentkeztek a tünetek, hétfőn már 25 újabb megbetegedést észleltek. Az enterális fertőzésnél a laborvizsgálatok calicivírus jelenlétét igazolták, amely zárt közösségekben gyakran okoz emésztőrendszeri tüneteket, és összességében a hasonló járványok 75 százalékáért felelős.

Az Uzsoki kórház VIP osztályán
©

2013-ban még 16 járványt írtak a vírus számlájára, 2014-ben már 31 ilyen esetet számoltak össze. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (European Centre for Disease Prevention and Control, ECDC) becslése szerint a kórházi fertőzések minden huszadik kórházi beteget érintenek.

A calicivírus okozta fertőzés a higiénés szabályok szigorú betartásával előzhető meg, a fertőzött személy környezetében mindent alaposan fertőtleníteni kell, mivel a vírus napokig fertőzőképes marad.

A hasonló járványok kialakulásának oka a nem megfelelő antibiotikum-használat, a rossz kézhigiéné és elégtelen takarítás, a lepusztult kórházi infrastruktúra, valamint a humánerőforrás hiányosságai is. Az intézmények túlterheltek és zsúfoltak, emiatt sok helyen lehetetlen izolálni a fertőző betegeket.

Ijesztő statisztikák

Magyarország az Európai Unióban a legutolsó az egyágyas kortermek arányát illetően, 1,7 százalékkal – ez is segítheti a járványok terjedését. Az uniós átlag egyébként 11,1 százalék, de Franciaországban például 51,6 százalék.

Magyarország a kórházi kézfertőtlenítő-használat terén is az utolsó: 6 liter fogy el 1000 betegnaponként, miközben Ausztriában 20-30, Norvégiában és Svédországban pedig a 40 litert is meghaladja. Pedig a fertőtelnítőhasználat jelentősen csökkenti a kórházi fertőzések terjedését, és az antibiotikum-használat is nagy mértékben csökkenthető.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!