szerző:
hvg.hu

A magyar kórházakban olyan rossz higiéniás körülmények vannak, hogy sokkal könnyebben halhat meg valaki kórházi fertőzésben, mint autóbalesetben – állítja az 1001 orvos hálapénz nélkül csoport. A kórházigazgatók a spórolás érdekében visszamondják a takarító cégekkel kötött szerződéseket, de előfordult olyan is, hogy a sterilizáló napokig nem működött.

©

A kórházi fertőzések a fejlett világ kórházaiban is nagy problémát jelentenek, ugyanis sokszor olyan bakteriális fertőzést kapnak el a betegek, amelyek immúnissá váltak a legtöbb antibiotikumra. Hatékonyan azok az országok tudnak fellépni ez ellen, ahol komolyan foglalkoznak a kérdéssel és meghatározzák a szakmai minimumfeltételeket – vallja az 1001 orvos hálapénz nélkül csoport nyílt levelében.

Az ÁNTSZ egy közelmúltban nyilvánosságra került jelentése szerint nem csak az orvos- és nővérhiány miatt szaporodnak a gondok, egyre több a fertőzésekből fakadó műhibaper, melynek oka, hogy a fertőző betegeket nem különítik el megfelelően a többiektől a kórházakban. Becslések szerint ebben világelső a magyar egészségügy egy 2012-es jelentés szerint, de figyelembe véve a fokozódó szakemberhiányt, illetve azt, hogy egyes kórházak már a takarításon is kénytelenek spórolni, valószínűtlen, hogy javult volna a helyzet. Az orvosokat tömörítő Facebook-csoport szerint nem ritka, hogy a szívinfarktust leküzdő beteg végül bélgyulladás miatt hal meg – idézik a Medicalonline írását. A kormány még a szakma elől is megpróbálta eltitkolni a lesújtó adatokat.

Sajnos a baktériumok terjedését kommunikációs csaták nem állítják meg

– írják nyílt levelükben. Meglátásuk szerint az ÁNTSZ hálózata meggyengült, ellehetetlenültek laborok, nincs elég (infektológus) szakember. A legszomorúbb, hogy sokszor azért nem derül fény idejében egy fertőzésre, mert az orvosnak pénzügyi okokból nincs lehetősége, hogy mintát küldjön a laborba elemzésre – teszik hozzá. A szakma figyelemfelhívása a kormányzatnál csak ígéreteket hozott, Ónódi-Szűcs Zoltán államtitkár ráadásul költői kérdésben reagált a kritikákra, miszerint ha veszélyben van a betegek biztonsága, akkor "miért asszisztálnak ehhez az orvosok?".

©

Az 1001 orvos hálapénz nélkül felkérte a Magyar Orvosi Kamara vezetését és az Egészségügyi Szakmai Kollégium tagjait, hogy hívjanak össze rendkívüli közgyűlést, hogy a szakma meghatározza azokat a minimális körülményeket, amelyek az ellátáshoz szükségesek. Amíg a szakmai kérdéseket tárgyalják, felkérik a kormányt, hogy bocsásson rendkívüli forrásokat a kórházak számára fertőtlenítő szerekre, gyógyszerekre és (a tisztaságért felelős) egészségügyi szakszemélyzetre.

A kormánytól elvárják, hogy a nemzetközi egészségügyi szervezet (WHO) ajánlása szerint nyilvános értékelést készítsen, amely alapján cselekvési tervet is dolgozzon ki. Biztosítsák az ÁNTSZ szakmai függetlenségét is, hogy ne fordulhasson elő, hogy eltitkolják a problémákat, hozzák nyilvánosságra a fertőzésekről szóló adatokat.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Éneklés után győzelemmel folytatta Hosszú Katinka

Éneklés után győzelemmel folytatta Hosszú Katinka

Népirtásban bűnösek a vörös khmer vezetők

Népirtásban bűnösek a vörös khmer vezetők

Titokzatos jótevő tartja lázban a francia nagyváros lakóit

Titokzatos jótevő tartja lázban a francia nagyváros lakóit

Egyetlen rendelettel megszüntetnék az összes menekültellátó intézményt

Egyetlen rendelettel megszüntetnék az összes menekültellátó intézményt

Egy volt űrhajós azt mondja, 25 éven belül mindent megoldunk, és ember lép a Marsra

Egy volt űrhajós azt mondja, 25 éven belül mindent megoldunk, és ember lép a Marsra

Egy másik hangfelvétel is készült Hasogdzsi meggyilkolásáról, eszerint viszont Rijád hazudik

Egy másik hangfelvétel is készült Hasogdzsi meggyilkolásáról, eszerint viszont Rijád hazudik