szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A magyar kórházakban olyan rossz higiéniás körülmények vannak, hogy sokkal könnyebben halhat meg valaki kórházi fertőzésben, mint autóbalesetben – állítja az 1001 orvos hálapénz nélkül csoport. A kórházigazgatók a spórolás érdekében visszamondják a takarító cégekkel kötött szerződéseket, de előfordult olyan is, hogy a sterilizáló napokig nem működött.

©

A kórházi fertőzések a fejlett világ kórházaiban is nagy problémát jelentenek, ugyanis sokszor olyan bakteriális fertőzést kapnak el a betegek, amelyek immúnissá váltak a legtöbb antibiotikumra. Hatékonyan azok az országok tudnak fellépni ez ellen, ahol komolyan foglalkoznak a kérdéssel és meghatározzák a szakmai minimumfeltételeket – vallja az 1001 orvos hálapénz nélkül csoport nyílt levelében.

Az ÁNTSZ egy közelmúltban nyilvánosságra került jelentése szerint nem csak az orvos- és nővérhiány miatt szaporodnak a gondok, egyre több a fertőzésekből fakadó műhibaper, melynek oka, hogy a fertőző betegeket nem különítik el megfelelően a többiektől a kórházakban. Becslések szerint ebben világelső a magyar egészségügy egy 2012-es jelentés szerint, de figyelembe véve a fokozódó szakemberhiányt, illetve azt, hogy egyes kórházak már a takarításon is kénytelenek spórolni, valószínűtlen, hogy javult volna a helyzet. Az orvosokat tömörítő Facebook-csoport szerint nem ritka, hogy a szívinfarktust leküzdő beteg végül bélgyulladás miatt hal meg – idézik a Medicalonline írását. A kormány még a szakma elől is megpróbálta eltitkolni a lesújtó adatokat.

Sajnos a baktériumok terjedését kommunikációs csaták nem állítják meg

– írják nyílt levelükben. Meglátásuk szerint az ÁNTSZ hálózata meggyengült, ellehetetlenültek laborok, nincs elég (infektológus) szakember. A legszomorúbb, hogy sokszor azért nem derül fény idejében egy fertőzésre, mert az orvosnak pénzügyi okokból nincs lehetősége, hogy mintát küldjön a laborba elemzésre – teszik hozzá. A szakma figyelemfelhívása a kormányzatnál csak ígéreteket hozott, Ónódi-Szűcs Zoltán államtitkár ráadásul költői kérdésben reagált a kritikákra, miszerint ha veszélyben van a betegek biztonsága, akkor "miért asszisztálnak ehhez az orvosok?".

©

Az 1001 orvos hálapénz nélkül felkérte a Magyar Orvosi Kamara vezetését és az Egészségügyi Szakmai Kollégium tagjait, hogy hívjanak össze rendkívüli közgyűlést, hogy a szakma meghatározza azokat a minimális körülményeket, amelyek az ellátáshoz szükségesek. Amíg a szakmai kérdéseket tárgyalják, felkérik a kormányt, hogy bocsásson rendkívüli forrásokat a kórházak számára fertőtlenítő szerekre, gyógyszerekre és (a tisztaságért felelős) egészségügyi szakszemélyzetre.

A kormánytól elvárják, hogy a nemzetközi egészségügyi szervezet (WHO) ajánlása szerint nyilvános értékelést készítsen, amely alapján cselekvési tervet is dolgozzon ki. Biztosítsák az ÁNTSZ szakmai függetlenségét is, hogy ne fordulhasson elő, hogy eltitkolják a problémákat, hozzák nyilvánosságra a fertőzésekről szóló adatokat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sportdízel: Magyarországon a 341 lóerős új Audi SQ5 TDI

Sportdízel: Magyarországon a 341 lóerős új Audi SQ5 TDI

Megalázó a minimálbér-emelési javaslat a közszféra négy szakszervezete szerint

Megalázó a minimálbér-emelési javaslat a közszféra négy szakszervezete szerint

Navalnijról és a hackerekről is beszélt Biden, amikor először hívta fel elnökként Putyint

Navalnijról és a hackerekről is beszélt Biden, amikor először hívta fel elnökként Putyint