szerző:
hvg.hu

Büntetőfeljelentést nem kíván tenni az Emmi az Országos Roma Önkormányzat támogatási pénzei ügyében, de ha nem fizetnek, kész behajtani az összeget – derül ki a minisztérium lapunknak küldött válaszából.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kedden közölte, hogy az észlelt szabálytalanságok miatt eláll az Országos Roma Önkormányzattal (ORÖ) a Híd a munka világába projektről kötött szerződésétől, és visszakéri az 1,6 milliárdos támogatási összeget.

Az Emmi azt írta, hogy több szabálytalansági gyanúbejelentést tettek az ügyben, de kérdésünkre azt válaszolták, hogy büntetőfeljelentést nem kívánnak tenni az ügyben, mivel az uniós projektek megvalósulása, elszámolása és ellenőrzése szakmai-pénzügyi feladatokat deklarál az Emmi mint támogató részére, a büntetőjogi felelősség vizsgálata közvetett módon jelentkezhet.

Arra a kérdésünkre, hogy mit terveznek arra az esetre, ha az ORÖ nem tesz eleget a visszafizetési kötelezettségeinek, azt válaszolta a minisztérium, hogy ebben az esetben kezdeményezik a behajtást az adóhatóság révén.

Kíváncsiak voltunk arra, hogy az Emmi szerint kit terhel a felelősség a rossz döntésekért, mire azt válaszolták, hogy ezt kérdezzük az ORÖ-től. A roma önkormányzattól azt szerettük volna megtudni, hogy megvan-e a fedezet az 1,6 milliárdos pénzvisszafizetésre, de csak visszahívást ígértek, amit azóta is várunk.

A 2013-ban indult Híd a munka világába elnevezésű program célja főként a roma munkavállalók foglalkoztatásának elősegítése lett volna, de a programban a minisztérium gyanúja szerint lényegében a teljes, 1,6 milliárdos elszámolási összeget szabálytalanul használhatták fel.

Az ORÖ által létrehozott foglalkoztatási szövetkezet a tárca szerint képtelen végrehajtani a vállalt feladatot, ezért bontottak velük szerződést. A szövetkezetet Farkas Flórián miniszterelnöki biztos vezette, egészen lemondásáig.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!