szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma kedd este bejelentette, hogy a szabálytalanságok miatt eláll az Országos Roma Önkormányzat „Híd a munka világába” című felzárkóztatási programjának szerződésétől. Ennek következményeként a kedvezményezettnek, vagyis az ORÖ-nek vissza kell fizetnie az összes lehívott támogatást, több mint 1,6 milliárd forintot.

Az Országos Roma Önkormányzat Farkas Flórián elnöksége idején milliárdos uniós támogatást kapott egy olyan foglalkoztatási szövetkezet létrehozásához, amely segítheti az ország leghátrányosabb területein élő, főként roma származású munkavállalók foglalkoztatását. A projekt tavaly december 31-én zárult. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának ellenőrei január végén végigjárták a szervezet irodáit, ingatlanait, hogy megnézzék, milyen szakmai tevékenység folyik a szövetkezetben. Kiderült, hogy a TÁMOP-os keretből összesen 560 millió forintért vásárolt hét épület alkalmatlan arra, hogy ott regionális foglalkoztatási irodák működhessenek. A szövetkezet hónapokig halogatta az uniós támogatások záró elszámolásának leadását, utólag kiderült azért, mert a papírok egy részét tavaly nyáron lefoglalta a NAV.

Kedden az Index írta meg, hogy az Emmi felbontja a „Híd a munka világába” című program támogatási szerződését, és ezt napokon belül bejelentik. Utóbbira mégsem kellett napokat várni, a tárca erről szóló közleménye már kedd este megjelent.

Emmi: több mint 23 gyanúpont van

A lefolytatott vizsgálatok alapján megállapítható, hogy a „Híd a munkába„ projekt során létrehozott foglalkoztatási szövetkezet nem alkalmas a támogatási szerződésben meghatározott tevékenység ellátására, ezért az Emberi Erőforrások Minisztériuma a folyamatban lévő vizsgálatok és szabálytalansági eljárások lefolytatása mellett a szerződéstől eláll – olvasható a tárca kedd esti közleményében.

A támogatási szerződést 2013 végén kötötték meg. Célja az volt, hogy az Országos Roma Önkormányzat által létrehozott foglalkoztatási szövetkezeten keresztül elősegítsék az ország leghátrányosabb területein élő, főként roma származású munkavállalók foglalkoztatását.

A „Híd a munka világába” program záró beszámolóját többszöri késés után, határidőn túl nyújtották be. A minisztérium ezután helyszíni ellenőrzéseket végzett, és több szabálytalanságot találtak, ezek kivizsgálását megkezdték.

Az eljárásnak” több mint 23 gyanúpontja van”. Az ORÖ-től elszámolásra benyújtott tételek összege 1,6 milliárd forint, és a teljes elszámolási összeg esetében fennáll a szabálytalanság gyanúja.

A szövetkezet a vállalt szakmai tevékenységek lényegi elemeit igazolhatóan sem megvalósítani, sem működtetni, sem fenntartani nem képes, így a minisztérium a szerződéstől a mai nappal eláll. Ennek jogkövetkezményeként a kedvezményezetteknek vissza kell fizetniük a lehívott támogatási összegeket – zárul a közlemény.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Rosszul alszik az Európai Tanács elnöke a kínos szófás eset óta

Rosszul alszik az Európai Tanács elnöke a kínos szófás eset óta

10 fokos lehűlés jön

10 fokos lehűlés jön

Karácsony Gergely látványos képekkel mutatja, milyen diákvárost szeretne a kínai egyetem helyett

Karácsony Gergely látványos képekkel mutatja, milyen diákvárost szeretne a kínai egyetem helyett