szerző:
hvg.hu

Szeptember 9-ig rendelték el az ország teljes területére a tömeges bevándorlás miatti válsághelyzetet. Az Orbán Viktor által szignált rendelet alapján az országos krízishelyzet hasonló a tavaly szeptemberi, határ menti válsághelyzethez.

A Magyar Közlönyben közzétették a Kormány 41/2016. számú rendeletét a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet elrendeléséről Magyarország egész területére.

Az Orbán Viktor miniszterelnök által szignált rendelet szerint a kormány az Alaptörvény 15. cikke, illetve a menedékjogról szóló törvény alapján rendelte el a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet, amelynek alkalmazási területe teljes Magyarország.

Elrendelik, hogy az idegenrendészetért és menekültügyért felelős miniszter haladéktalanul tájékoztasson a válsághelyzettel összefüggő jogszabályi rendelkezésekről az országos és helyi műsorszolgáltatók által.

Az országos rendőrfőkapitány és a menekültügyi hatóság vezetője a válsághelyzet elrendelését követően legalább 15 naponként közösen tájékoztassa az idegenrendészetért és menekültügyért felelős minisztert a válsághelyzet elrendelését megalapozó feltételek fennállásáról.

Az intézkedést fél évre rendelték el, a kormányrendelet szeptember 9-én hatályát veszti.

©

Az új rendelettel hatályát veszti a korábbi, 2015. szeptember 15-i válságrendelet is, amely csak a határ menti megyékre vonatkozott.

Hétfőn Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese kérdésre válaszolva nem tudta elmondani, miben különbözik a jelenlegi válsághelyzet a tavaly szeptemberitől, de a fenti rendelet alapján a helyzet nagyon hasonló a határ menti területekre elrendelt válsághelyzethez.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!