szerző:
hvg.hu

A szekszárdi kórház szerint megnövekedett azon betegeknek a száma, akik Pécsről visszakerülve húsevő baktériumtól szenvednek. A pécsi klinikák szerint nem nőtt a fertőzések száma és hozzájuk nem érkezett erről jelzés.

A Pécsről Szekszárdra szállított betegeknek húsevő- vagyis MRSA-baktérium-fertőzése van - írta a Bors a Tolna megyei Balassa János Kórház higiénikus főorvosára, Almási Istvánra hivatkozva, aki a lapnak azt mondta, január eleje óta azt tapasztalták, hogy jelentősen megszaporodott a különböző, antibiotikumokra rezisztens gennykeltőbaktérium-fertőzések száma azoknál a betegeknél, akiket Pécsre küldenek különböző beavatkozásokra.

Almási azt mondta, többször jeleztük a problémát a pécsi klinikáknak, de mindeddig eredménytelenül.

A Baranya megyei online lap, a Bama.hu is megkereste Almási Istvánt, aki a lapnak elmondta, az elmúlt negyedévben mintegy 200 beteg érkezett Szekszárdra Pécsről, és a korábbinál több esetben találtak ilyen megbetegedéseket, de ez is csak havi 2-5 beteget érint. Almási István hozzátette: ezek a baktériumok minden európai és magyar kórházban előfordulnak, ezért nem automatikusan az ellátás a felelős.

A lap felhívja a figyelmet, hogy a "húsevő baktérium" az esetek túlnyomó többségében valójában nem "húst eszik", hanem kötőszövetet, lágyrészt és zsírszövetet roncsol, rohaszt, viszont azért számít nagyon veszélyesnek, mert ezeket a szöveteket nagyon gyorsan, órák alatt pusztítja el. A szakirodalom a terjesztő tényezők között említi az ellátást végző személyek kezét, az ápoló személyzet ruháját, a szennyezett ágyneműt, a beteggel érintkezett eszközöket.

Az MRSA-fertőzött beteggel kapcsolatos higiénés rendszabályok között az első helyen szerepel a bejelentési kötelezettség, a fertőzött beteget el kell különíteni, s fontos a korábban a beteggel kapcsolatba került tárgyak tisztítása, fertőtlenítése, sterilezése.

A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központja közleményt adott ki az ügyben, ebben azt írják, hogy bár a megemelkedett esetszámot a betegellátó intézménynek huszonnégy órán belül minden esetben jeleznie kell az egészségügyi államigazgatási szerv irányába, hozzájuk az elmúlt fél évben nem érkezett olyan jelzés, végzés vagy határozat, amely alapján intézkedni kellett volna az MRSA esetszám visszaszorítása érdekében.

A közleményben hozzáteszik: az elmúlt két év statisztikai adatait figyelembe véve a PTE Klinikai Központjában észlelt MRSA fertőzések esetszáma nemhogy nem növekedett, de egyenesen kis mértékű csökkenés tapasztalható.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!