szerző:
hvg.hu

Egészen elképesztő állapotok vannak a déli határszakaszon a magyar oldalon is, valakik elrohadt emberi fejekre emlékeztető "alkotásokkal" próbálják elriasztani a kerítést átvágni kívánó menekülteket.

Cukorrépából kivájt, leginkább szétrohadt emberi fejekre emlékeztető "emberriasztóval" próbálják elejét venni annak valakik a déli határszakaszon Tiszaszigetnél, hogy a Szerbia felől érkező menekültek átvágják a kerítést, és illegálisan próbálják átlépni a határt.

A fotókat a Magyar Rendőrök és Katonák, vele-TEK vagyunk Facebook-csoport osztotta meg. A kommentelők közül sokan disznótestrészek szétszórását ajánlják a rendfenntartók figyelmébe, mivel a muszlimok nem érintkezhetnek sertéssel.

Hogy ki tette ki a fejeket, nem tudni, elképzelhető, hogy olyan önbíráskodó illegális hatávédők, akik olykor lemennek a határra migránsra vadászni. Az ORFK korábbi érdeklődésünkre azt mondta, 2015-ben 18, 2016-ban 8 alkalommal indított eljárást ilyen, "közbiztonsági tevékenység jogosulatlan végzése szabálysértés" ügyében.

Mint ismeretes, a magyar–szerb határon lévő tranzitzónába csak nagyon kevés, naponta 15 menedékkérő léphet be, ezért százak, sőt ezrek maradnak kint a határnál a senkiföldjén, ahol semmilyen hivatalos szolgáltatás – élelmiszer, folyóvíz, tisztálkodási és vécézési lehetőség – nincs. Ezért sokan elvesztik a türlemüket, és megpróbálnak úgy Magyarországra jutni, hogy átvágják a kerítést. Ezt akarja megakadályozni a fenti ízlésességében és emberiességében is megkérdőjelezhető módszer.

Akit elkapnak a rendfenntartó erők, visszatoloncolják Szerbiába, vagyis gyakorlatilag visszadobják szerb területekre. Tuzson Bence épp a múlt héten jelentette be, hogy 3-4 hónap múlva 3000 határvadásszal növelik a déli határszakaszon szolgálatot teljesítő rendfenntartók számát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!