szerző:
hvg.hu

Újabb botrány van kipattanóban a Vár felújítása kapcsán: a világon egyedülálló, 90 éves, működő automata telefonközpont is a sokat ostorozott minisztériumi Várba költözés áldozatául esne.

Még júliusban jelent meg a Magyar Közlönyben a Belügyminisztérium budai Várba költözéséről szóló rendelet. "Történelmileg hiteles helyreállítása és megújítása keretében" fel kell újítani többek közt az Úri utca 49-51. szám alatti épületet is. (Három év alatt összesen 15,6 milliárd forint jut csak erre az egy felújításra-átköltözésre).

Itt található, a 49-es szám alatt a Telefónia Múzeum is, ennek is költöznie kell. Mint Benda Károly Facebook-posztja tudósít róla, itt található több más tárgybeli ritkaság mellett a világ utolsó működő rotary 7a1-es központja. A központot 1928-ban tervezték, de a mai napig működőképes a karbantartásnak köszönhetően. Ebbe a helyiségbe tervezték, mozgatni kézi erővel nem lehet, gépek pedig nem férnek be a helyiségbe. "A központ egységeinek kábelezését és összekötését lágyforrasztással oldották meg, amelyek közel 90 évesek. A milliónál nagyobb darabszámú összekötések a leggondosabb szállítás mellett is sérülnének. A károk helyreállíthatatlanná tennék a központot, a határidők pedig betarthatatlanok egy ilyen munkához!" Végveszélybe kerülne így a másodikként átadott magyar automata telefonközpont. Benda fel akarja hívni a hatóságok figyelmét a pótolhatatlan kárra.

A nagyon feszes várbéli határidőkbe elvileg már belebukott L. Simon László államtitkár is, és a hvg.hu-nak korábban nyilatkozó szakértők is úgy látják, tarthatatlanok ezek az időkorlátok.

A minisztériumok Várba költözése a helyi lakók egy részének sem tetszik, és olyan kockázatos és drága beruházásokba is bele kell vágni, mint a mélygarázsépítések. A minisztériumok egy része pedig a Várhoz közel irodákba költözne valószínűleg, ezzel is hozzák összefüggésbe az MNB PADA alapítványának régi Postapalota-beli beruházását, az irodaépületet összesen 14 milliárd forintért vette és újítja meg a PADA egyik cége, az Optima.

A karmelita kolostorra tervezett, Orbán Viktornak készülő kilátóterasz pedig végképp nem hiteles történelmileg.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!