szerző:
hvg.hu

A miniszterelnök honlapján az eredeti címen már tényleg nem található a szakdolgozat, de ott van.

A hazai civil szervezetek elleni kormánypárti kirohanás keltette botrány közepette Ujhelyi István, az Európai Parlament szocialista képviselője azt vette észre, hogy Orbán Viktor kormányfői honlapján nincs ott az ominózus 1987-es szakdolgozat, amelynek címe: "Társadalmi önszerveződés és mozgalom a politikai rendszerben (A lengyel példa)", és amelyet bírálója, Samu Mihály tanszékvezető professzor egyebek mellett azzal méltatott, hogy "a társadalmi mozgalmak és a szocialista civil társadalom problematikájának vizsgálata még a szaktudományi magyar irodalmat nézve is újszerű és egyéni".

Az MSZP-s politikus ezen a címen (illetve ezen: http://www.miniszterelnok.hu/attachment/0017/szakdolgozat.pdf) kereste a dolgozatot, amelyet Schmitt Pál plágiumbotránya után kezdett keresni a sajtó, és amelyet csak Szijjártó Péter – akkor a miniszterelnök szóvivője – hathatós közbenjárásával találtak meg végül.

©

Az eredeti url-en valóban "404 – A keresett oldal nem található" üzenet fogadja a látogatót. Azonban a miniszterelnöki honlapon időnként archiválják a régebbi tartalmakat, és felmerült a gyanú, hogy a dolgozattal is ez történt. Némi próbálkozás után meg is találtuk a szakdolgozatot a honlapon, az egyik archivált kötetben, ezen a címen: http://2010-2015.miniszterelnok.hu/attachment/0017/szakdolgozat.pdf.

Természetesen Orbán Viktor szakdolgozata akkor sem tűnhetne el a süllyesztőben, ha ezt szeretné. Ez esetben is igaz a mondás, hogy az internet nem felejt: a 168 Óra is megtalálta a dokumentum egy példányát a világhálón, távol a miniszterelnok.hu-tól.

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke aztán az atv.hu-nak nyilatkozva megerősítette, amire jutotttunk, hogy a szakdolgozatot nem tüntették el, csak a weboldal megújulása miatt fordulhatott elő, hogy az archívum bizonyos anyagai nem hozzáférhetőek. Azt ígérte, hogy a diplomamunkát a lehető leghamarabb újra elérhetővé teszik - nyilván arra gondolt, hogy könnyebben megtalálhatóvá.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!