szerző:
MTI/hvg.hu

Az orbanviktor.hu weboldalon mostantól teljes terjedelmében hozzáférhető Orbán Viktor szakdolgozata. A kormányfő témavezetője Fellegi Tamás volt az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán.

"Az orbanviktor.hu weboldalon mostantól teljes terjedelmében hozzáférhető Orbán Viktor szakdolgozata" - közölte szerda este Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtóstábjának vezetője. A szakdolgozat itt elérhető.

A kormányfő "Társadalmi önszerveződés és mozgalom a politikai rendszerben (A lengyel példa)" címmel írta meg szakdolgozatát, melyet 1987. március 11-én jeles eredménnyel meg is védett. A kormányfő témavezetője Fellegi Tamás, az IMF-tárgyalásokkal megbízott jelenlegi tárca nélküli miniszter volt az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán.

"A szakdolgozat szakirodalmi háttere, elméleti fogalomrendszere messze túlhaladja a szokásos szakdolgozati szintet. A társadalmi mozgalmak és a szocialista civil társadalom problematikájának vizsgálata még a szaktudományi magyar irodalmat nézve is újszerű és egyéni" - írta értékelésében Samu Mihály, az ELTE jogi karának akkori tanszékvezető egyetemi tanára.

Igazolás Fellegi Tamás aláírásával
©

Bár a kormányfő is minden kétséget kizárva írógépen írta dolgozatát, a szöveg tele van tűzdelve idézőjelekkel és hivatkozásokkal a szabályoknak megfelelően.

A Miniszterelnökség szerdán a sajtóból értesült arról, hogy nem adták ki az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának könyvtárában Orbán Viktor kormányfő diplomamunkáját. A miniszterelnök sajtóstábjának vezetője korábban azt közölte: Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője intézkedik, és még szerdán felveszi a kapcsolatot a jogi kar dékánjával, hogy bocsássa rendelkezésére a dolgozatot.

A szerdai lapok politikusok szakdolgozatainak felkutatásáról cikkeztek: a Magyar Nemzet szerint lavinát indított el a hétfőn lemondott államfő, Schmitt Pál kisdoktorija, a Magyar Hírlap szerint Gyurcsány Ferenc volt szocialista kormányfő szakdolgozata is érdekes lehet - a volt kormányfő kedden délután a Facebookon osztott meg egy leckekönyvéről készült fotót, amely szerint jó eredménnyel államvizsgázott -, a Népszabadság pedig Orbán Viktor szakdolgozatát próbálta sikertelenül fellelni az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar könyvtárában.

A Népszabadság utóbbival kapcsolatban azt írta: a könyvtári dolgozók tájékoztatása szerint a szöveg dékáni utasításra nem adható ki. A lap információi szerint az egyetem megkereste Péterfalvi Attilát, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság vezetőjét, aki levelében megerősítette: az egyetemnek joga van a dolgozat nyilvánosságának korlátozásához.

Szerdán Majtényi László is megszólalt a szakdolgozatok ügyében; szerinte „Magyarország morális állapotát” tükrözi, hogy közhasznú tudományos iratokat az egyetemek asszisztálásával titokban tarthatnak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Önnek is küldött egy üzenetet az Instagram? Akkor mielőbb cserélje le a jelszavát

Önnek is küldött egy üzenetet az Instagram? Akkor mielőbb cserélje le a jelszavát

Ez az egyik legerősebb kép az első világháborúról

Ez az egyik legerősebb kép az első világháborúról

Versenyautó készült a Lamborghini 650 lóerős divatterepjárójából

Versenyautó készült a Lamborghini 650 lóerős divatterepjárójából

Hajléktalan-ügy: Tarlós személyesen kérte az aluljárok éjszakai lezárását

Hajléktalan-ügy: Tarlós személyesen kérte az aluljárok éjszakai lezárását

Bronzérmet nyert a focivébén a magyar hajléktalan-válogatott – videó

Bronzérmet nyert a focivébén a magyar hajléktalan-válogatott – videó

„Volt olyan lakás, hogy 50 millió volt rá az áfakedvezmény” – az elhibázott élénkítés után 2020-ra fog padlót a lakásépítési szektor

„Volt olyan lakás, hogy 50 millió volt rá az áfakedvezmény” – az elhibázott élénkítés után 2020-ra fog padlót a lakásépítési szektor