szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A miniszterelnök évértékelőjében újra megnevezte a három fő ellenséget, de ő nem látja azt a veszélyt, amit más uniós országok igen.

Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszéde abba a nacionalista, populista újhullám-trendbe illeszkedett bele, ahová a miniszterelnök sorolja magát – mondta a Political Capital ügyvezető igazgatója. Juhász Attila szerint tulajdonképpen az új világtrend hitvallását hallhattuk a miniszterelnöktől, sok kreált ellenségképpel egyetemben.

Az ellenségeket az öt pontban külön ki is emelte Orbán, de az, hogy épp Brüsszel, a Soros által támogatott civilek vagy a migránsok a fő ellenség, helyzete válogatja majd, előre nem lehet belőni.

Inkább az az érdekes, ki nem az ellenség. Juhász Attila azt mondja, az uniós- és NATO-tagállamok többségében az orosz beavatkozási kísérleteket látják a legnagyobb nemzetbiztonsági kockázatnak, Orbán erről egy szót sem szólt. „Az orosz idegen befolyás nem aggasztja a kormányt” – összegzett Juhász, aki emlékeztet, a Külügyminisztérium háttérintézménye is megállapította, a kormány EU-ellenes politikáját Moszkva a saját geopolitikai céljaira használja fel.

 

Orbán víziójában minden gyönyörű, csak közben élet-halál harcot vívunk

Orbán Viktor számára mintha szűkössé válna az ország, évértékelő beszédében a miniszterelnök ugyanis nagyrészt a világ dolgaival volt elfoglalva. A Fidesz elnöke úgy érzi: a nemzetközi folyamatok és a hazai gazdasági mutatók is őt igazolják. Ennyi optimizmus után talán meglepő, hogy rögtön öt sorsdöntő harcot is felvázolt 2017-re.

„Ez a beszéd ugyanebbe illeszkedett.”

Az látszik, hogy a Fidesz a következő kampányban is el akarja adni a rezsicsökkentést, és bár valójában Brüsszel nem támadja az intézkedést, de a kormány nagyon szeretne olyan lépést tenni, hogy belefusson egy kötelezettségszegési eljárásba, és mégis úgy tűnjön, Brüsszel támad. Migrációügyben uniós szinten továbbra sem látni tisztán, az Európai Bíróságon indított magyar per még nem zárult le, ahogy az sem látszik, milyen lesz a közös menekültügyi politika. „Mindig lesz olyan lehetősége a kormánynak, hogy az eddigi vonalát vigye, még ha a migrációs hullám jó ideje visszafogottabb, és nincs is olyan súlya, mint 2015-ben volt.”

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!