szerző:
G. M.
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Orbán Viktor számára mintha szűkössé válna az ország, évértékelő beszédében a miniszterelnök ugyanis nagyrészt a világ dolgaival volt elfoglalva. A Fidesz elnöke úgy érzi: a nemzetközi folyamatok és a hazai gazdasági mutatók is őt igazolják. Ennyi optimizmus után talán meglepő, hogy rögtön öt sorsdöntő harcot is felvázolt 2017-re.

A nemzetközi helyzet szőtte át Orbán Viktor 19. évértékelő beszédét (ennyi már gombócból is sok a kormányfő szerint). Érdekfeszítő évet vár 2017-től, amilyen a tavalyi is volt. Csodálkozni fogunk ugyanis még 2017-ben – mondta a magyar miniszterelnök. A sors szerinte fityiszt mutatott a liberálisoknak és az elitnek. A globális liberális világrend már azt hitte, hogy a nemzet örökre elveszett, de a történelem nem olvasta a liberális nagyokosokat, akik szerint neki már vége. "A történelem jelentkezett, és átlépte a gátakat." Ezek után nem csoda, hogy "mi magunk vagyunk a történelem" Orbán szerint.

©

A 2016-os sokak által szidott év Orbán számára izgalmas és szép volt, amely illett az 56-os forradalom hatvanadik évfordulójához. Kiderült ugyanis, mekkora érték még a szabadság. És hogy miért jött el a lázadás? Szerinte a nyugati demokráciák túlvannak a delelőn. Ennek pedig a politikai korrektség térnyerése az oka, ami a "magyar fajtának" eleve nem tetszik. A liberális szellemi irányzat szembefordult a demokrácia eszméjével – mondta Orbán. Világhálózathoz, médiagurukhoz, senki által meg nem választott szervezetek vezetőihez került a hatalom a kormányfő olvasatában. Ezek az országokat pályaudvarrá alakítják, amelyen át bárki szabadon járhat-kelhet. És aztán beengedik a rókát a tyúkólba.

Orbán világában Trump is áldozat

Orbán szerint ők azok, akik Európára rászabadították a migránsokat, akiknek eltérőek a szokásaik és erkölcseik. Az európai csúcspolitikusok egyenesen összeszövetkeztek az embercsempészekkel és a jogvédőkkel, hogy ideszállítsanak megannyi migránst – állította ismételten a magyar kormányfő. De mi lesz ebből? – kérdezi. Orbán szerint ugyanis a világhálózat folytatja, liberálisokat erőltetnek mindenkire, és kiabálnak, ha nem az ő jelöltjeik nyernek. Még az új amerikai elnök számára sincs kegyelem – tapasztalja Orbán.

Brexit, amerikai elnökválasztás, kipenderített olasz kormány és magyar népszavazás – ez a sor bizonyította Orbán számára, hogy 2016 a sikeres lázadások éve (talán érdemes megjegyezni: az olasz miniszterelnök által erőltetett referendum épp úgy elbukott, mint a magyar – a szerk.). Orbán tehát lázadást lát a világban, amely a nemzetek sokszínű világáért zajlik. Ezt látja Amerikában, Franciaországban és Ausztriában. A jövőért aggódó világpolgárok ma a globalizmus veszélyeiről és a fundamentalista migránsokról beszélnek – állítja Orbán. Ezt a helyzetet nehezen értjük a kormányfő szerint, mert sokáig ellentétesen írták le számunkra a felállást, miszerint Nyugaton van a biztonság és a jólét, Keleten pedig a bizonytalanság.

©

Magyarország hát a kivétel a rettegő kontinensen. Ám "a harang értünk is szól, hiszen mi is az Európai Unió tagjai vagyunk" – emelte ki Orbán évértékelőjében. Majd arról beszélt, hogy meg kell védeni a kultúrát, a munkahelyeket, az iskolákat és a nagyvárosok biztonságát az idegenek elől. A jövő árnyékot vet a jelenre – mármint Nyugaton. És ezt Orbán szerint nem ő mondja, hanem maguk a nyugatiak. 2016-ban ugyanis a hadállások élesen kirajzolódtak: nemzet a globalizáció ellen, emberek az elit ellen. Mi, magyarok szemben állunk a brüsszelitákkal.

A világpolitikus a sikerei sorolására hazaér

Egy magyarnak csábító a világkormányzás távlata, de ez nem az évértékelő témája – mondta Orbán, ami nagy örömöt okozott a meghívottak körében. Mi már túl vagyunk a lázadáson, a többiek hozzánk képest elsőbálozók a kormányfő szerint. Tehát a 2010-es fülkeforradalom mostanra "lázadás" lett, amely az elmúlt hét évben intézményesült. Ez lenne a NER, amelynek mozaikszavát bővített tagmondatokban magyarázta újra Orbán.

A magyar modell kötőanyaga a bátorság – értékelte saját teljesítményét. Ez kellett szerinte, amikor hazaküldtük az IMF-et és felszámoltuk a devizahiteleket. És jöttek a legfontosabb sikerek.

  • Négy éve növekszik a gazdaság.
  • A megígért egymillió új munkahelyből összejött 700 ezer.
  • Orbán büszke rá, hogy megvédte a rezsicsökkentést az EU-val és az ellenzékkel szemben.
  • A migránsokat pedig megállítottuk Brüsszel, Berlin és az akkori Washington akaratának ellenében is.

Ezen a ponton pedig eljutott Orbán legnagyobb viccéhez, amely szerint "az igazi menekülteket be fogjuk fogadni, a németeket, a hollandokat, a franciákat, az olaszokat". A közönség nevetésben tört ki, majd Mráz Ágoston Sámuel a tévéstúdióban szigorú arccal tényleg sorolni kezdte, hány nyugati talál kellemes életet maga számára nálunk és a lengyeleknél, miközben az ellenirányú mozgást elfeledi.

Megjelent az új célcsoport: a külföldre vágyó takarítónő

A béremelések sikerével folytatta Orbán Viktor, ami szerinte nem alamizsna, hanem kiérdemelt pénz. Képesnek kell lennünk arra, hogy a saját országunkat mi építsük fel és tartsuk fenn – mondta, és kiemelte, hogy ide magyar takarítónők is kellenek. Ezért emelik a minimálbért.

©

A magyarok jövője diákokkal és nyugdíjasokkal együtt biztosítva van, és ezért tízmillióan dolgoztunk meg. Orbán teljes foglalkoztatást ígér, és hogy minden gyerek látni fogja a szüleit dolgozni. A gazdasági sikerek után a közbiztonságra tért át Orbán. A rendőrség, a katonaság, a katasztrófavédelem rendben, pipálja ki a miniszterelnök. Majd áttér a családok támogatására, a kötelező óvodára, az ingyentankönyvre, a mindennapos testnevelésre és hittanra. Eközben 50 százalékkal nőtt a pedagógusok bére. De emelkedik a kutatók, az orvosok és az ápolók bére. Orbán szám szerint is sorolja a sikereket.

Jönnek a csaták Brüsszellel és Sorossal

Öt súlyos kérdésre kell választ találnia a magyar politikának 2017-ben. Öt dologban kell védekeznünk. Már az év első felében meg kell védenünk az Európai Unióval szemben a rezsicsökkentést. A második front a migránskérdés. Szerinte őrizetbe kell venni őket, amíg nincs döntés róluk. A harmadik front a külföldi pénzen működő szervezetek befolyása ellen zajlik. Ezek nem civil szervezetek szerinte, velük szemben az átláthatóságot kell erőltetni. Soros György szervezetei szerinte a migránsok beszállításán dolgoznak, és ez ellen fel fog lépni.

Brüsszel gazdasági döntéseket akar magához vonni Orbán szerint. Az adópolitikát márpedig nemzeti jogkörben kell tartani. Az ötödik front a munkahelyteremtés támogatása, amelynek jogát meg kell őrizni. Az öt kérdést összefogja a nemzeti önrendelkezéshez való ragaszkodás.

Vagyis a négy plusz egy front:

  • Rezsicsökkentés megvédése Brüsszel ellen
  • A migránsok európai elosztásának megakadályozása
  • Az adópolitika nemzeti kézben tartása
  • A munkahelyteremtési támogatások megőrzése Brüsszel akaratával szemben
  • És Soros György szervezetei elleni harc

A holnap miatt nem kell aggódnunk, nálunk a jövő nem vet árnyékot a jelenre – állítja Orbán azok után, hogy szerinte öt fronton is védekezésre szorul az ország idén.

Orbánnak csak a népességfogyás fáj nagyon

A sikerekre visszatérve, nem kevés dicsekvéssel a hangjában azt közölte Orbán: most kell szerénynek lenni, mert most van mire. A kormányfő ugyanis már a holnaputánról gondolkodik a saját elmondása szerint. A demográfiai számokból ugyan kiolvas előremutató adatokat, de talán egyetlen önkritikának felérő állításként azt is elmondta: a fogyás, akkor is fogyás. Ezen a döntő fronton még nincsen áttörés – értékelt, ezért kormánya minden módon támogatni akarja a gyerekvállalást.

©

Egy nemzet élni akarása szerinte benne van a demográfiai számokban. Orbán úgy látja, hogy az elmúlt hét év után látható javulás kormányának is szól, mert ez a nemzet élni akar. Szerinte hazafias érzelmekre kell nevelni. A jövő generációk patriotizmusa miatt aggódik hát Orbán. Mindenekelőtt magyarnak kell vallanunk magunkat, és az iskoláknak is erre kell tanítania a kormányfő szerint. Ebben úgy gondolja, még rosszul állunk. Majd a távoli jövő technológiáiról beszél címszavakban. Aggodalmait azonban nem fejti ki, elmondása szerint azért, hogy jövőre is maradjon muníció az évértékelésre.

A nyílt beszéd híve vagyok – vezeti fel Orbán záró gondolatait, amikor rátér arra, jól kormányzott-e 2016-ban. Szerinte nem szabad megsértődni az elégedetlenség miatt, ő látott sok miniszterelnököt, aki meg volt sértődve, és az nem szép látvány. A magyar már csak fanyalog. Orbán szembeállítja önmagával a böszme vezetőket, és a hallgatósága nevetéssel jelzi, hogy érti, kikről van szó. Az önsajnálat jellemzi tehát szocialista ellenfeleit, ebből szakította ki magát a Fidesz. Sikerült az országnak átlépnie a cselekvés kultúrájába.

Nincs módunk középszerűnek lenni – mondta az imént még szerénységre intő Orbán. Érezzük hát azt, hogy ment ez, mint a karikacsapás – lelkesítette táborát összegzően, és némi hirtelenséggel le is zárta beszédét: Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mary Trump kész nevet változtatni, hogy eltávolodjon Donald Trumptól

Mary Trump kész nevet változtatni, hogy eltávolodjon Donald Trumptól

25 évesen adja fel karrierjét egy profi videojátékos, mert nem bírja a hüvelykujja

25 évesen adja fel karrierjét egy profi videojátékos, mert nem bírja a hüvelykujja

Az orvosok sem tudják még, mikor kapják kézbe a megemelt bért

Az orvosok sem tudják még, mikor kapják kézbe a megemelt bért