szerző:
hvg.hu

Valaki kipróbálta, hogy reagálnak a hatóságok, ha mécsesekből próbálja kirakni az I stand with CEU feliratot a Parlament előtt. Figyelem, a képen látható hét rendőrből ketten intézkednek - köztisztasági okokból -, a többiek csak jelen vannak!

Mécsesekből próbálta kirakni a Parlament előtt az I stand with CEU feliratot szerdán egy fiatal nő. Az akciónak végül az időjárás és a rendőrök vetettek véget.

Németh Eszter nem érti, miért nincs mindennap tömegtüntetés, mióta a CEU-ügy kipattant, ezért úgy döntött, hogy megpróbál egyedül napona ellenállni. "Van ennek értelme? Nem, pontosan tudom, hogy így nincs, de sokkal inkább csinálok értelmetlenül, esélytelenül valamit, mint tűröm tovább, ami most van" - írja a Facebookon. Ki is ment a Kossuth térre, hogy mécsesekből kirakja a feliratot, bár a szél miatt "eleve vert helyzetből indult".

"Később kaptam társaságot: először 2, aztán 7, majd kb. 12 rendőr látogatott meg" - folytatódik a történet. A rendőrök felszólították, hogy igazolja magát, viselkedésében - írja Németh Eszter - azt kifogásolták, hogy

ha otthagyja a mécseseket, akkor szemét keletkezik, és a takarítási díjat neki kell kifizetnie, ehhez kellenek az adatok.

Azt nem mondták meg viszont, hogy mennyi is lesz az a "takarítási díj". Mivel az időjárás is egyre rosszabbra fordult, a demonstráló végül felhagyott a tervével, és maga kezdte elpakolni a mécseseket. Az egyik rendőr pakolás közben még oda is vitt neki egy elgurult mécsest, és azt sem kifogásolták, hogy fotót készít - írja Németh Eszter.

©

De az adatszolgáltatáshoz valamiért ragaszkodtak. Mivel a demonstráló ezt addigra végképp okafogyottnak érezte, tovább akart állni, de "tizenketten az utamat állták, és közölték, ha nem szolgáltatok adatokat, akkor előállítanak, és annak is külön költsége van". Az adatok felvétele több tíz percet igénybe vett a nő állítása szerint, miközben ő folyamatosan érdeklődött a rendőröktől, hogy tényleg nincs-e fontosabb dolguk annál, mint hogy tizenketten ezzel legyenek elfoglalva. Komolyan gondolják, hogy ez a dolguk? Mi a helyzet az igazi bűnözőkkel? Velük ki foglalkozik, ha rá ilyen sokan jutnak - tudakolta az intézkedés közben Németh Eszter.

Az aláírás előtt megkérdezték tőle, érte-e eljárás közben sérelem, amire ő azt mondta, mérhetetlenül nagyot sérült a lelke, ha a fizikai sérülésekről látleletet szoktak vetetni, neki most pszichológus kellene, hogy ezt rögzítse.

A látszat csal, ez csak két rendőr volt

Megkérdezük a BRFK-t is, hogy mi történt szerdán a Kossuth téren. Az ő verziójuk szerint egy járőrpáros intézkedett Németh Eszter ellen. Muszáj volt visszakérdeznünk, hogy de akkor mit látunk a mellékelt képen: két rendőr intézkedik, a többiek csak jelen vannak? Amire a rendőrség úgy válaszolt: igen.

Arra a kérdésre, hogy milyen szabálysértés vagy vétség gyanúját vetette fel a nő magatartása, a BRFK közölte,

a rendőrök szabálysértést nem állapítottak meg.