szerző:
hvg.hu

"Azon érdemes lenne elgondolkodnia Miniszterelnök úrnak, hogy ha a hátországát elveszíti, utána vajon meddig lehet még kormányozni? És érdemes-e?" - írja Orbán Viktornak Matolcsi Máté, az MTA "erős jobboldali gyökerű" matematikusa.

Ürge-Vorsatz Diána klímakutató, a KDNP-ből kilépő Lukácsi Katalin, a volt Fidesz- és Jobbik-tag Körömi Attila, Mádl Ferenc korábbi tanácsadója és a kardvívó olimpikon Kovács Tamás után újabb jobboldali közéleti szereplő lépett a nyilvánosság elé kormánykritikájával.

Ezúttal Matolcsi Máté, az MTA matematikusa írt nyílt levelet Orbán Viktor miniszterelnöknek a Facebookon. Mint írta, örül, hogy a fent felsorolt és a további jobboldali értelmiségiek nyíltan megfogalmazták kritikáikat, és most ő is csatlakozik hozzájuk, "szintén erős jobboldali gyökerekkel rendelkező értelmiségként". Matolcsi reméli, hogy másoknak is megjön a kedve a személyes kiálláshoz.

Ő csak két dologra szeretne reagálni Orbán Viktor húsvét vasárnapi interjújából:

"Az első az, hogy 'aki eddig rejtve volt, most napfényre került'. Nos, napfényre kerültem én is. Igaz, nem is mindig voltam rejtve, hiszen

 engem kergettek 2006-ban a lovas rendőrök, engem vízágyúztak 2007-ben az Oktogonnál, és most újra kint vagyok a téren (lövetés, ha kérhetem, most ne legyen, odáig már ne süllyedjünk).

Matolcsi megemlíti, hogy egy barátja - szintén tudós - 2002-ben ezer kilométert utazott hazáig, hogy egyetlen szavazatot leadhasson a Fideszre. "Most akkor már mi is a haza ellenségei vagyunk? Már mindenki ellenség? Higgye el Miniszterelnök úr, egyikünket sem Soros György fizette le, egyszerűen csak kimentünk a térre tüntetni a CEU-törvény ellen. Meg a civil törvény ellen" - folytatja.

Matolcsi azt írja, ha már nem tud a gyerekei és a barátai szemébe sem nézni, egyszerűen elpártol a Fidesztől. És úgy látja, ezzel egyáltalán nem lesz egyedül.

És azon érdemes lenne elgondolkodnia Miniszterelnök úrnak, hogy ha a hátországát elveszíti, utána vajon meddig lehet még kormányozni? És érdemes-e?

A másik, amire Matolcsi Máté reagálni szeretne, hogy Orbán szerint „magyar akadémikusok, tudósok, magyar egyetemeken tanító professzorok, tanárok nem azért lépnek föl, hogy az ő egyetemeik is megkapják azokat a jogokat, amiket Soros György egyeteme élvez Magyarországon, hanem amellett állnak ki, hogy Soros György megtarthassa a privilégiumait. Ennek nyilván van oka, majd még meg kell értenünk."

Matolcsi ebben tud Orbánnak segíteni: azt tanácsolja, egyszerűen kérdezze meg az érintetteket. Kérdezze meg Lovász László MTA-elnököt, Pálinkás József korábbi MTA-elnököt, vagy Freund Tamás agykutatót, "vagy bárkit, akinek a szavában megbízik, és aki még el meri mondani az őszinte véleményét".

Matolcsi arra kéri a miniszterelnököt, hogy a tanácsát ne vegye szurkálódásnak, inkább konstruktív javaslatnak. Szerinte hasznára válna az orszának, ha Orbán Viktor több hiteles ember tanácsát kérné ki. Egyébként is hasznára válna az embereknek, ha "meghallgatnánk egymás véleményét – a háborús retorikát pedig mellőznénk".

Én mindig is szerettem ebben az országban élni. Minden ide köt. Csak kétszer lett igazán rossz kedvem: 2006-2007-ben, és most. Kérem, gondolkodjon el a fentieken

- zárja levelét Matolcsi.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!