szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kemény hangú üzenetben állt ki a Nobel-békedíjas Ürge-Vorsatz Diana klímakutató munkahelye, a CEU mellett.

Ürge-Vorsatz Diana klímakutató - aki  2007-ből vezeti a Közép-európai Egyetem éghajlait és fenntartható energiapolitikai kutatóközpontját - azzal kezdte bejegyzését, hogy "volt egy álmom". A bozótharc.blog.hu által felfedezett Facebook posztjában (amely csütörtök reggelre elérhetetlenné vált) azt írta, a világ vezető egyetemein tanult és szerzett doktori fokozatot, férjével kecsegtető lehetőséget hagytak ott Kaliforniában, mikor az egyetem 1998-ban hazahívta egy professzori állásra. Odakint könnyű életük lehetett volna, "de nekünk volt egy álmunk – hogy ami tapasztalatot, tudást külföldön megszereztünk, itthon szerettük volna kamatoztatni. Szerettünk volna hozzájárulni, hogy a hazánk akkor még fiatal demokráciájában úgy folyjanak a változások, hogy azok az országot gazdaságilag, társadalmilag, egészségileg és környezetileg minél előbbre vigyék, hogy egy minél élhetőbb, dinamikusabb és boldogabb Magyarországot teremtsünk."

Ürge-Vorsatz Diana azt írja, több generáció környezeti szakembereit képezte, akik ma már miniszterek, ENSZ főtárgyalók, vezető kutatók világszerte, sokan pedig tovább segítenek Kelet-Európa fejlődésében. Hozzátette, születtek EU-s törvények, amiben kutatómukássága eredményei fontos új utakat mutattak, a magyar kormány jelöltjeként egy fontos ENSZ szervezetben, a Kormányközi Klímavédelmi Testületben 14 év önkéntes vezetői szakértő munka után egy munkacsoport alelnökévé választották, több magyar díjat kapott, többek között kitüntették a Magyar Köztársaság Középkeresztjével is. (Facebook bejegyzésében nem említi a Nobel-békedíját, melyet 2007-ben kapott az ENSZ-beli munkájáért.)

"Világ életemben FIDESZ szavazó voltam, kormánytisztelő polgárokként férjemmel keresztény-nemzeti értékrendek alapján neveljük 7 gyermekünk, egyházi iskolába járatjuk őket. Egy beteljesült álom – ezt gondolhatja mindenki, és jogosan. Egészen 2017 április 4-ig.

Amikor ezt az álmot szembeköpték, durván széttörték."

A magyar társadalom elismert tagjából hirtelen egy "törvényszegő, külföldi érdekeket képviselő és Magyarország belügyeibe beleavatkozó" intézet része lett, a 20 év alatt felépített erős alapokat kihúzták a lába alól. A világ egyik legvonzóbb intézete hirtelen kiszámíthatatlan hellyé vált, ezek után diák és professzor is alaposan meg fogja gondolni, merje-e reszkírozni, hogy ide jöjjön, a pénzét itt kockáztassa-e.

Bár hatalmas a szolidaritás a CEU mellett, Ürge-Vorsatz Diana tapasztalta ennek ellenkezőjét is, kollegák, barátok és a család is csak mérsékelten állt melléjük, a törvényt be kell tartani felkiáltással.

Azt mondja, soha senki nem szólt bele, hogy mit kutatnak, oktatnak, milyen értékeket képviselnek, az kizárt, hogy tudatosan megszegett volna bármilyen törvényt. De ha még elő is fordult volna ilyen, miért nem lehet azt közösen, kétoldalú megbeszélésen megoldani - teszi fel a kérdést a kutató. Azt írja, a törvény elfogadásakor 40 év munkája és álma omlott össze benne.

"Ma úgy érzem, nem érdemel meg ez az ország, sem engem, sem a sok többi, az ország fejlődése érdekében a tehetségét, szorgalmát, verejtékét a nehézségek ellenére itthon szolgálatba állító kiemelkedő, becsületes szakembert, orvost, tanárt, üzletembert."

Bejegyzését azzal zárta, köszöni midnenkinek, aki fel mert szólalni a törvény elfogadása ellen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kunhalmi: 2022-ben megmenthetjük az Európai Uniót Orbántól

Kunhalmi: 2022-ben megmenthetjük az Európai Uniót Orbántól

Orbán Viktor szerint a magyar ellenzék olyan, mint a kolbász

Orbán Viktor szerint a magyar ellenzék olyan, mint a kolbász

OT rendszámos Kispolszkit kínálnak eladásra Győrben

OT rendszámos Kispolszkit kínálnak eladásra Győrben