szerző:
hvg.hu

Idén utoljára lehet olyan nem állami atlaszt használni a történelem érettségin, amelyben kronológiai sorrend van, de vannak kivételek.

A történelem írásbelikkel folytatódnak szerdán az érettségi vizsgák, a diákok emelt és középszinten adnak számot tudásukról.

Az idei vizsgákon változás, hogy a témák szűkültek, résztémák kimaradtak, például politika-, eseménytörténeti egységek. Néhány esetben pontosították a témakörök címét is.

Az írásbeli és a szóbeli vizsgarészekre adható pontok aránya mindkét szinten 90-60-ról 100-50-re módosul. Az írásbeli feladatokra adható 100 pont pedig 50-50 arányban oszlik meg a teszt és az esszék között – közölte az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.

Mind közép-, mind pedig emelt szinten új feladattípusként jelenik meg a komplex tesztfeladat, amely a 12 tesztkérdés egyikét képezi, helyes megoldásával a legmagasabb pontszám szerezhető meg a tesztfeladatok között.

Az esszékérdések száma csökkent: középszinten eddig nyolc lehetőségből hármat választott a vizsgázó, ehelyett az új vizsgaleírás szerint négyből két témát választhat, emelt szinten pedig az eddigi tízből négy helyett hatból hármat választhat.

Emelt szinten a kevesebb esszé miatt az időkeret felosztása is változik. Eddig 90 perc jutott a tesztre és 150 perc az esszékre, most 100 perc áll a diákok rendelkezésére a tesztre és 140 perc az esszékre.

Idén van még „legális puska”, de oda kell figyelni

Idén még utoljára lehet használni a nem állami, kronológiai sorrendet tartalmazó atlaszokat, aminek nagyon sokan örülnek, mert amellett, hogy ez „legális puska”, sokan a középiskola elejétől fogva ilyen atlaszt használtak történelemórákon – írja az Eduline.

A Történelemtanárok Egylete is felhívta a figyelmet arra, hogy több iskolában olyan atlaszokat is használnak, amelyek tartalmukban nagyrészt megegyeznek a fent leírtakkal, de az engedélyüket korábban adták ki.

Ilyenek például a CR-0008 és CR-0080 kódszámú, a Cartographia Tankönyvkiadó által kiadott atlaszok. Ezek nem használhatók a töriérettségin, annak ellenére, hogy sok iskolában még a könyvtárban is ezek találhatók meg.

Erre a megoldás az lehet, ha a diákok gyorsan kölcsön kérnek alsóbb évfolyamon tanulótól egy állami vagy egy 2015/16-ban engedélyezett atlaszt. Az érettségit szabályzó kormányrendelet határozottan tiltja, hogy a segédeszközöket egymás közt cseréljék a vizsgázók, így az nem megoldás, hogy egy atlaszt többen használnak.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!