szerző:
hvg.hu

A Csongrád megyei közgyűlés már megszavazta a névváltoztatást, ha ősszel a parlament is rábólint, hivatalos lesz a dolog.

A Csongrád megyei közgyűlés már megszavazta, hogy Lázár János kérésére megváltoztassák a megye nevét, így az Csongrád-Csanádra változhat – írja a Magyar Nemzet.

A lap emlékeztet rá, hogy Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter nemrég több megyének is levelet írt, hogy fontolják meg a történelmi megyenevek újbóli alkalmazását, és bár Pest megye elutasította a Pest-Pilis névre változtatást, a Csongrád megyei közgyűlés június 30-án elfogadta a Csongrád-Csanádot, és Nógrád megye esetében is felmerült a változtatás Nógrád-Hont megyére.

Csongrád megye azt közölte a lappal, hogy kikérték történészek véleményét is, erre alapozva pedig végül 13 igen, 1 nem szavazattal, valamint 1 tartózkodással fogadták el a névváltoztatást, amelyre azonban még a parlamentnek is rá kell bólintania, hogy hivatalos legyen, ez pedig legkorábban szeptemberben várható. Hogy pontosan mennyibe kerül majd a névváltoztatás, azt senki nem tudta eddig megmondani.

A lap azt írja, Pest megye viszont előbb épp egy hatástanulmányt kért a minisztériumtól, hogy mennyibe kerülne a névváltoztatás, de minthogy ez nem készült el, illetve a Pest Megyei Levéltár is arra jutott, hogy a korábbi Pest-Pilis-Solt-Kiskun név helyett mindenki csak Pest megyének hívta az egységet, a megyei közgyűlés végül leszavazta az ötletet.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!