szerző:
hvg.hu

A szegedi katolikusok lenyelték a pótlékot. Vagy nem tudják, mi van vele, titok.

Tizenegy éven át tartotta vissza a Szeged-Csanádi egyházmegye a hátrányos helyzetű településeken tanító pedagógusok törvényesen járó pótlékát – írta meg a Magyar Narancs.

Az ügyet egy Battonyán dolgozó tanár férje robbantotta ki, akinek házastársa két évig tanított a településen, de nem kapta meg a pótlékot, fizetésének mintegy 10 százalékát. Battonyát az érintett települések között név szerint is felsorolja a vonatkozó kormányrendelet.

Az ügy bíróság elé került, ahol a katolikus iskola ügyvédje arra hivatkozott, hogy a rendeletben "község" szerepel, Battonya viszont már 25 éve város. A bíróság nem fogadta el ezt az érvelést, és az elmaradt pótlék kifizetésére kötelezte a gimnáziumot.

A Narancs újságírója megkereste az egyházmegyét, többek között azzal a kérdéssel, hogy a pótlékokat egyáltalán lehívták-e a központi költségvetésből, és ha igen, mire költötték a tanárok kifizetése helyett. A szeged-csanádi katolikusok azonban sem sajtófőnökük, sem helynökük útján nem voltak hajlandóak válaszolni a kérdésre.

A lap megkereste az adatvédelmi hatóságot is. Ők azonban hosszas vizsgálódás után azt állapították meg, hogy az egyházmegye nem rendelkezik ezekkel az adatokkal, vagyis nem tudja, befolyt-e hozzájuk pár százmillió forint, és ha igen, akkor hova lett. Ezután a NAIH megszüntette a vizsgálatot.

A Narancs cikke megjegyzi, hogy Szegeden nemrég nyitotta meg exkluzív éttermét az egyházmegye; a ceremónián Kiss-Rigó László megyéspüspök azt kérte, hogy mindig legyen az étteremben friss adriai hal.

A teljes oknyomozás a nyomtatott Magyar Narancsban olvasható.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!