szerző:
MTI / hvg.hu

Puczi Béla emléktáblájára már összegyűlt a pénz, de a Nyugatinál nem lehetett kitenni, most Balog keresne neki új helyet.

Szombaton a roma büszkeség napján akartak felavatni egy emléktáblát a Nyugati pályaudvarnál a demonstrálók a marosvásárhelyi Puczi Bélának, aki a romákat vezetve 1990-ben megmentette a marosvásárhelyi magyarokat a felbőszített román tömegtől. Az emléktáblára már tavaly elkezdtek gyűjteni, az idén össze is jött rá a pénz, de a MÁV végül nem engedélyezte azt, így most szombaton aláírásokat is gyűjtöttek annak érdekében, hogy a vasút felülvizsgálja döntését, és kihelyezhessék az emléktáblát.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma viszont kedden közölte, Balog Zoltán miniszter felajánlotta, hogy a jövőre Budapesten megnyíló roma kulturális központ, a Cziffra-palota falán helyezzék el Puczi Béla emléktábláját.

A közlemény szerint Balog Zoltán a sajtóból értesült arról, hogy emléktáblát akarnak Puczinak, de a MÁV szabályzata ezt nem teszi lehetővé, ezért a miniszter egyeztetett a vasúttársaságot felügyelő miniszterrel, és végül felajánlotta, hogy a Cziffra-palota falán kaphat helyet az emléktábla.

A Balog által említett "Cziffra-palotáról" tavaly októberben döntött a kormány, ez egy roma oktatási és kulturális központ lenne, amit Cziffra György zongoraművészről neveznének el, és ide gyűjtenék össze a hagyományos roma kultúra értékeit, amit aztán meg akarnának ismertetni romákkal és nem romákkal egyaránt. A központ Józsefvárosban, a Tavaszmező utca 6. szám alatt jönne létre.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!