szerző:
hvg.hu

Módosítják a felsőoktatási törvényt, egy évvel meghosszabbítják azokat a határidőket, ameddig az itt működő külföldi egyetemeknek teljesíteni kell azokat a kötelezettségeket, amiket a Lex CEU-ként ismert jogszabályban írtak elő a számukra.

Az Index Trócsányi László igazságügyi miniszter bejelentése után azt írja, a tárca módosító javaslatot nyújt be a törvényhez, amit ha elfogadnak, 2018 január elseje helyett a CEU-nak 2019 január elsejéig kell megfelelnie az új feltételeknek.

A miniszter úgy fogalmazott, a felsőoktatási törvény tavaszi módosítása világos, kiszámítható és mindenki számára teljesíthető feltételeket szabott, ezek pedig minden hazánkban tevékenységet végző felsőoktatási intézményre vonatkoznak, így a CEU-ra is.

Az eddig kiszabott határidő elegendő volt azon felsőoktatási intézmények számára, melyek a felesleges politikai vita helyett a megállapodást keresték – mondta Trócsányi.

Korábban megírtuk, hogy a CEU csak a kormányra vár, hogy aláírják a szerződést, az egyetem szerint ők minden előírást betartanak, és most a kormánynál pattog a labda. „A CEU megszakítás nélkül folytatja tevékenységét. Az egyetem rendes újraakkreditációs folyamata is a megszokott módon halad a magyar felsőoktatási hatóságoknál. Ahogy eddig is, a CEU betartja az összes magyar szabályozást és előírást” – írták akkor.

A hosszabbítás mögött persze az a megfontolás is állhat, hogy a 2018-as választási évben folyamatosan téma lehet Soros György egyeteme, napirenden lehet tartani a CEU-ellenes kormányzati harcot, ami a Fidesznek kampányeleme.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!