szerző:
hvg.hu

Vagyonelkobzást, korszerű egészségügyet és oktatást ígér az MSZP miniszterelnök-jelöltje.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Programbeszédet tartott Karácsony Gergely, az MSZP és a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje.

Karácsony azzal kezdte, hogy nem lesz elég elzavarni Orbánt, az csak a kezdet, de utána új és közös hazát kell építeni.

A lopott vagyon visszajár - mondta, és bejelentette, hogy győzelmük esetén antikorrupciós ügyészséget hoznak létre, és vagyonelkobzásokkal szerzik vissza a fideszes haveroknak és családtagoknak átjátszott közpénzt. Mindezt jogállami, legális módszerekkel tervezik végrehajtani.

Karácsony beszélt arról is, hogy a visszaszerzett vagyon és az uniós támogatások együttesen fedeznék a humántőkébe, oktatásba és egészségügybe tervezett fejlesztéseket.

Jelentős nyugdíjemelést is ígér az MSZP-P, elsőként a 100 ezer forint alatt nyugdíjakat zárkóztatnák fel. Emelnék továbbá az egészségügy támogatását, a cél egy mindenki számára hozzáférhető, jól működő rendszer megalkotása. Karácsony megjegyezte, jelenleg a közellátás lepusztult, viszont számos terület került magánkézbe, és természetesen a haszonélvezők mind fideszesek.

Stratégiai beruházás lenne az oktatás fejlesztése. A miniszterelnök-jelölt sűrűn emlegette a "finn csodát", és felhívta a figyelmet, hogy az automatizáció korában csak a képzettség lesz garancia arra, hogy az embereknek legyen munkahelyük. Karácsony itt külön beszólt Parragh László kamarai elnöknek, az "ostoba, bukott csempekereskedőnek", aki további iskolák bezárását sürgeti. Úgy fogalmazott, a kormány ma azt teszi a gyerekeinkkel, amit Horthy a magyar hadsereggel, amikor téli ruha nélkül küldte ki őket az orosz frontra, hiszen megfelelő oktatás nélkül a jövőjük reménytelen.

Ingyenessé tennék az első diplomát, csökkentenék a tananyagot és elérnék, hogy tanárnak lenni karrier legyen Magyarországon.

A rezsiharcban az MSZP-P megközelítése egyrészt sávos árcsökkentés, amely szerint az átlagfogyasztásig 30 %-kal csökkentenék az árakat; másrészt uniós forrásokból támogatnák a szigetelést, nyílászárók cseréjét és a fűtés korszerűsítését, így a megtakarítást az energiahasználat csökkentésével érnék el.

Mit teszünk a kétharmados többséggel bebetonozott tisztviselőkkel és a fideszes alaptörvénnyel? - tette fel végül a kérdést Karácsony. A baloldal terve az, hogy a győzelmük után népszavazást írnának ki, amely semmissé nyilvánítaná az alaptörvényt, és visszaállítaná a 89-es alkotmányt. Ezután megkezdenék egy új alkotmány kidolgozását.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!