szerző:
MTI

Egy hónap alatt ezerrel csökkent a regisztrált munkanélküliek száma Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, ám még így is több mint 65 ezer állástalant tartott nyilván május végén a megyei kormányhivatal munkaügyi központja - derül ki a kedden nyilvánosságra hozott adatokból.

Az év ötödik hónapjában 65 ezer 242 munkanélküli szerepelt Borsod-Abaúj-Zemplén megye 15 munkaügyi kirendeltségének nyilvántartásában, ezerrel kevesebb, mint áprilisban, és 2.191-gyel kevesebb, mint a megelőző év májusában.

A nyilvántartott álláskeresők létszáma alapján számított munkanélküliségi arány a megyében egy hónap alatt 0,3 százalékkal 22,5 százalékra mérséklődött, miközben az országos átlag 12,1 százalék volt májusban.

Ez a mutató Tiszaújváros, Miskolc és Mezőkövesd térségében a legalacsonyabb, 13,8 és 16,8 százalék közötti, Mezőcsát, Ózd, Edelény, Encs, Szikszó és Gönc térségében azonban 30-40 százalékos volt.

A nyilvántartott pályakezdő álláskeresők száma májusban meghaladta a 7300-at, számuk 238-cal volt kevesebb, mint áprilisban, ugyanakkor csaknem kilencszázzal több, mint 2011. májusában. Lényegében a regisztrált munkanélküliek több, mint tizede az év ötödik hónapjában olyan fiatal volt a megyében, aki még egyáltalán nem tudott elhelyezkedni. A pályakezdő munkanélküliek mintegy fele nyolc általános iskolai osztályt végzett.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye munkaügyi kirendeltségei májusban 5423 betöltetlen álláshelyet tartottak nyilván, 2800-zal kevesebbet, mint a megelőző hónapban. A munkáltatók a legtöbb esetben szakképzettséget nem igénylő foglalkozásokba kerestek álláskeresőket, a legtöbb állásajánlat valamilyen támogatási formához - főleg közmunka - kötött volt.

Májusban a nyilvántartott álláskeresők közül csaknem négyezren találtak munkát - főleg Miskolcon és környékén -, egy hónappal azelőtt kétszer ennyien helyezkedtek el. Ezt elsősorban a támogatott munkahelyek számának csökkenése okozta.