szerző:
hvg.hu

Hogyan lehet az áfát visszaigényelni az áruszállításnál? Lehet-e szabadon munkát vállalni Ausztriában? Egyéni vállalkozások tevékenykedhetnek-e Ausztriában? Van-e igény IT-szolgáltatásra Ausztriában? A hvg.hu exportguruja válaszol.

1. Hogyan lehet az áfát visszaigényelni az áruszállításnál?

Az EU belső piacán létrejött szolgáltatás vagy termékeladás után a számlára az EU nemzetközi forgalmi adószámot (Umsatzsteueridentifikationsnummer, UID Nummer angolul VAT-Number) rá kell írni.  Ezt a nemzetközi adószámot a mindenkori nemzeti adóhatóságok adják ki és azt külön kérvényezni kell. Magyar kereskedőnek a magyar adóhivatalnál kell kérnie, egy osztrák üzletembernek pedig az osztrák adóhatóságnál. A nemzetközi adószám első két betűje mindig jelzi az országot, ahol a vállalkozó adózik.

Magyar-osztrák viszonylatban történő termékértékesítés esetén áfafizetési kötelezettség nem keletkezik, ha a magyar eladó rendelkezik az osztrák vevő UID (EU adószám) számával, és igazolják, hogy a termék elhagyta Magyarországot. Beszerzésnél kizárólag a vevő és az eladó  EU adószámával ellátott számla alapján lehet az adóvisszatérítést igényelni, valamint a terméket ténylegesen el kell juttatni a másik tagországba. Az általános forgalmi adó (Umsatzsteuer ) Ausztriában általában 20, illetve egyes termékeknél 10 százalék. Az APEH honlapján ellenőrizhető, hogy egy adott számlán szereplő  „UID Nummer” mögött áll-e ténylegesen adóalany, az EU honlapján pedig az adószám alapján a cég is lekereshető. 
 
3. Milyen a fizetési morál Ausztriában?

Az osztrák gazdaságban a fizetési fegyelem általában jó ennek ellenére az utóbbi időben kissé romlott, a cégcsődök, felszámolások, a behajthatatlan követelések száma enyhén növekedett. Ezért a felhívjuk szíves figyelmüket arra, hogy az üzletkötés során törekedjenek a pénzügyi biztonságra, leendő (vagy jelenlegi) partnercégük pénzügyi helyzetét folyamatosan ellenőrizzék. Amennyiben az osztrák cégekkel jelentősebb vagy tartósabb üzleti kapcsolatba kívánnak lépni - feltéve, hogy nem nemzetközileg is ismert és elismert cégekről van szó - javasoljuk az erre szakosodott cégektől (Kopint-Datorg Budapest, Kreditschutzverband, Dun & Bradstreet Informations Services GmbH stb.) megfelelő céginformációt beszerezni. Javasolt az üzletkötések során a fizetés biztosítása (pl.akkreditív nyitással) és  az u.n. „nyitva szállítás” elkerülése.

4. Lehet-e szabadon munkát vállalni Ausztriában?

Jelenleg még nem.  Ausztria a munkaerőpiacán (maximum 7 éves időszakra) átmeneti intézkedéseket vezetett be, amely szerint a magyar munkavállalók -  bizonyos kivételtől eltekintve csak engedéllyel végezhetnek munkát Ausztriában. Osztrák-magyar viszonylatban nincs a  németországihoz hasonló kétoldalú megállapodás sem a vállalkozási  szerződés keretében  végzett tevékenységre az építőipar, ipari tisztítás, belső dekoráció szektorokban.

A munkavállalók kiküldésével végzett határon átnyúló szolgáltatás meghatározott feltételekkel végezhető: a  liberalizált szektorban a munkavállalók számára beszerzett  uniós kiküldetési igazolás birtokában, az érzékeny  (ilyenek a kertészeti szolgáltatások, természetes kövek megmunkálása, acél-és könnyűfémszerkezetek szerelése, építőipar és kapcsolódó iparágak, őrző-védő szolgáltatás, épületek és közlekedési eszközök takarítása, szociális szolgáltatások) szektorban csak munkavállalási engedéllyel vagy kiküldetési enngedéllyel dolgozhatnak.

Az építőiparra nem adható ki kiküldetési engedély. Bővebb információ olvasható a feltételrendszerről  az osztrák munkaügyi hatóság, illetve az osztrák kamara honlapján, magyar nyelven tájékoztatást nyújt a bécsi Külgazdasági Szakdiplomáciai  Szolgálat (KGSZ).  A gyakornokokra és a határmenti ingázókra vonatkozóan évente  meghatározott kvótát biztosító kétoldalú egyezmények léteznek, magyar részről illetékes a Vas Megyei Munkaügyi Központ.

5. Hogyan vehet részt a magyar vállalkozó egy ausztriai vásáron, illetve kiállításon?

Tradicionálisan használatos piacszerzési és kapcsolatteremtő helyek az osztrák helyi, nemzetközi és országos vásárok. A bemutatásuk német nyelvű nemzetközi honlapon érhető el,  emellett a nagyobb városok vásárközpontjai saját honlappal rendelkeznek ilyen például Bécsben a Reed Messe Wien, ahol a magyarországi cégek megjelenése támogatott. Erről és a jelentkezés módjáról az ITDH honlapján olvasható tájékoztató.

6. Honnan értesülhet a magyar vállalkozó az osztrák  üzleti lehetőségekről?

Általános információk az osztrák  kamara által működtetett rendszeren megjelenített díjmentes ajánlatokból és keresletekből ezen a  honlapon. A bécsi Külgazdasági Szakdiplomáciai  Szolgálatnál  és az ITDH Üzleti Hírekből

7. Van-e IT szolgáltatásra igény Ausztriában ?

Igen. Információ olvasható a szektorról például a oldalon, ugyanott megrendelhető az IT Business  in Österreich 2005 c. kiadvány, amely az osztrák IT iparról áttekintést nyújt.(egy  2004. évi mintapéldányt az ITDH-nak átadtunk ).

8. Egyéni vállalkozások tevékenykedhetnek-e Ausztriában?

Igen. Ehhez iparűzési jogosultságot kell szerezni, - a szabályozott szakmákban a szakmai képességet igazolni kell. Követelmény továbbá egyes szektorokban, hogy a kisiparos legalább 6 évig önálló vállalkozást vezessen, vagy üzemvezetőként álljon alkalmazásban. Feltétel az osztrák mestervizsgával egyenértékű képességvizsga letétele, és elismertetése. Magyar egyéni vállalkozó egymaga határon átnyúló tevékenységet is végezhet, de a szabályozott szakmákban előzetesen be kell szereznie az osztrák gazdasági és munkaügyi minisztériumtól az erre vonatkozó jogosultságot  Magyar munkavállalók bevonása engedélyköteles. Részletes információ az osztrák kamara honlapján, illetve magyar nyelven a bécsi Külgazdasági Szakdiplomáciai  Szolgálatnál  (KGSZ) szerezhetó be.

Puchné Székely Katalin és Gombai Nagy Károly

  

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!